Annons från Globe Marketing

Båsenberga Hotell och Konferens

Vägen mot Båsenberga Hotell och Konferens ringlar sig över öppna fält genom den lantliga idyll som omger den lilla orten Vingåker i Södermanland. På långt håll ser man anläggningens vitputsade byggnader som bildar en naturlig del av idyllen runt sjön Kolsnaren. Gruset knastrar under bildäcken då man svänger in mot parkeringen, nu kan bilen stå tills man åter lämnar Båsenberga Hotell och Konferens för här ligger allt inom gångavstånd.

Anläggningens byggnader bildar en inramning åt generösa gräsmattor, planteringar, uteplatser och grusade gångar som tillsammans skapar känslan av en gårdsplan. Den största byggnaden på Båsenberga Hotell och Konferens är huvudbyggnaden där man bland annat finner reception, restaurang, konferensrum och hotellrum. På huvudbyggnadens vänstra sida ligger Flygeln som inrymmer hotellrum och på andra sidan gårdsplanen ligger Höstsol där man förutom boende och sällskapsrum finner Lögarkällan med två bastur, en ångbastu, ljusterapi, behandlingsrum och en mysig relaxlounge.

Båsenberga Hotell och Konferens

Höstsol flankeras även av en rymlig jacuzzi som kan bokas för enskilda sällskap för att njuta inte bara av värmen från det bubblande vattnet utan även av vyn över de gröna mattorna på anläggningens drivingrange och sjön Kolsnarens blanka yta. Önskar man boka jacuzzin bör man göra det i tid, på Båsenberga är man extremt noga med att varje gäst får ett absolut rent bad och hyr därför endast ut den till ett sällskap per dag. Jacuzzin omsluts av en halvcirkel uppmurad av stora stenblock i likhet med den jordkällare som är placerad på andra sidan Höstsols entré. Detta för att skapa en balans i bilden runt byggnaden, att allt är noga genomtänkt går som en röd tråd genom anläggningen. Den sista byggnaden runt gårdsplanen är inte vitmålad som de övriga, detta är en röd länga som förutom en rustik loge även inrymmer golfkansli, golfshop och ett café där golfaren kan slå sig ner för en lättare förtäring.

När undertecknad anlände till Båsenberga Hotell och Konferens precis då skymningen börjat falla gick en hjord kronhjortar och betade på den dimhöljda golfbanan. Detta väckte dock ingen större uppståndelse i receptionen, de ståtliga djuren är en vanlig syn i dessa trakter. Vi fick också veta att de ibland kan beskådas på lite väl nära håll då de låter sig väl smaka av anläggningens välskötta planteringar.

Ett engagerat ägarpar på Båsenberga Hotell och Konferens

Sedan 2005 är det Thomas Neuendorf och Maria Rundberg som äger och driver Båsenberga Hotell och Konferens. Thomas har en lång erfarenhet av hotellbranschen med en meritlista som täcker ett stort antal poster som chef på hotell både internationellt och i Sverige.

Då paret tog över både gård och drift på Båsenberga bestämde sig Thomas och Maria för att de skulle vara en del av det dagliga arbetet på anläggningen, Maria som driftschef och Thomas som VD tillika mötesvärd. Tillsammans har de varit i allra högsta grad delaktiga i den förvandling som anläggningen genomgått från kursgård till högklassig hotellanläggning. Marias intresse och sinne för inredning visar sig tydligt var man än befinner sig i hotellets byggnader. I rummen på Båsenberga Hotell och Konferens har man fångat stämningen hos en klassisk herrgård med ljusa bröstpaneler och vackra tapeter i ett urval av färgställningar

Båsenberga Hotell och Konferens

I flera av rummen bildar de ursprungliga takbjälkarna robusta inslag, ett av dessa är den extravaganta bröllopssviten. Här blir badrummet till en del av sviten via den glasvägg som täcker dess ena vägg. Genom denna vägg kan man se badkaret på gyllene fötter, placerat under en gnistrande kristallkrona som står i effektfull kontrast mot de grova takbjälkarna. Efter avslutad stund i badet väntar en pampig himmelssäng där man vilar kungligt.

Något som genomsyrar hela Båsenberga Hotell och Konferens är att var man än befinner sig är man aldrig långt från en plats som uppmuntrar till umgänge i form av trivsamma sittgrupper, biljardrum, loungen vid entrén, eller sommartid någon av de många uteplatser som erbjuds. Båsenberga är inte en anläggning där man gjort allt för att få in så många hotellrum som möjligt utan här har man skapat miljöer för gemenskap och sköna stunder.

En plats där man gärna sitter länge tillsammans är i den trivsamma restaurangen. Här bjuds det på omsorgsfullt tillagade rätter, inte sällan med inslag från skogens skafferi. Köket lagar dock inte bara mat här bakas även bröd, hemlagat godis och välsmakande desserter. Den dignande dessertbuffén vittnar om att detta område behärskas väl. Man bör heller inte missa frukostens många välsmakande ostar där ett flertal kommer från Jürss Mejeri i Flen.

Det kan inte bli närmare till golfbanan

Det är inte många steg till golfbanan från hotellets entrédörr, efter endast 100 meter når man Vingåkers Golfklubb. En klubb som bildades 1986. 1989 stod den första delen av banan klar, en 9-hålsbana som då ansågs vara en av landets bästa. Då klubben firade 20-årsjubileum var det dags att inviga ytterligare nio hål. Den 18-hålsbana man idag spelar på har utnämnts till En av Sveriges okända pärlor av tidningen Svensk Golf. Banan är en skogs- och parkbana med en hel del inslag av vatten. Tack vare att hålens placeringar är så vitt skilda upplever utövaren att det blir en unik känsla för varje hål. Har man behov av att förfina svingen eller kanske önskar gå en lektion, enskilt eller i grupp så finns Nicklas Harlin på plats och erbjuder sina kunskaper. Nicklas började spela golf redan vid nio års ålder och har på sin meritlista bland annat spel som professionell på Telia-tour under två års tid.

Båsenberga Hotell och Konferens

Vid sjön kan man rå om varandra

Vill man som sällskap eller par avrunda dagen på en plats där man på egen hand kommer riktigt nära naturen ska man ta den korta promenaden ner till sjön. Nere vid strandkanten ligger diskreta små sjöbodar på rad som vid en första anblick kan te sig ganska så intetsägande. Detta förändras dock snabbt då dörren slås upp och avslöjar dess inre som inte representerar den klassiska sjöboden. Här kan man välja en sjöbod med mörkbruna väggar, rikligt med ljuslyktor och väggfasta bänkar klädda med renfällar. En annan har ett robust matbord där man kan samlas för en måltid i avskildhet. I ytterligare en av sjöbodarna finns det en bastu och svalkar sig gör man med ett dopp från bryggan några få steg bort.

Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.

Foto: Press
To Top
Translate »