SYDAMERIKA

ARAKUR – HOTELLET VID VÄRLDENS ÄNDE

Anderna, Patagonien, Eldslandet – visst låter det spännande. För att inte tala om Världens Ände! Vi reste iväg för att uppleva denna vackra sydspets av Argentina på nära håll och här kommer vår berättelse.

Det finns några flygplatser i världen där man tror att man ska landa i vattnet, och staden Ushuaias flygplats är en av dem. Men precis när vi tror att det ska bli väldigt blött om fötterna så dyker landningsbanan upp och vår kapten sätter ner sitt plan lugnt och elegant. Ushuaia ligger vid foten av bergskedjan Andernas sydligaste del, så de snöklädda bergstopparna utgör en häftig fond till staden. Området heter Tierra Del Fuego, Eldslandet på svenska, och är en del av Patagonien i Argentina. Denna ögrupp längst ner på södra spetsen av Sydamerika fick sitt namn i början av 1500-talet av den portugisiske sjöfararen Ferdinand Magellan. Överallt såg han eldar som ursprungsbefolkningen tände för att tillreda sin fångst från land och hav.

Ushuaia anses vara den sydligaste staden i världen och kallas därför ibland för Världens Ände. Och nog känns det så när man tittar ut över Beaglekanalen som mynnar ut i Södra Atlanten. Bortom det till synes oändliga havet finns bara Antarktis. Stadens bebyggelse är låg och arkitekturen brokig och färgglad. Här bor ungefär 50 000 invånare.

Ushuaia är den lilla staden vid namn Världens Ände som breder ut sig.

Från flygplatsen åker vi igenom staden och en bit upp på de omgivande bergssluttningarna. Här, balanserande på en klippavsats med vidunderlig utsikt över staden, kanalen och bergen, ligger det femstjärniga familjeägda hotellet Arakur Resort & Spa som ett häftigt örnnäste. Det är svårt att slita sig från den magnifika utsikten från fönstret i vårt rum. Hotellet är byggt i samklang med naturen med golv av patagoniskt körsbärsträ, mattor av lokal fårull och vackra fondväggar av sten.

Hotellet har en inbjudande pool och utsikten tar andan ur en.

Äkta argentinskt kök och varma pooler


Hotellets restaurang La Cravia har höga ambitioner och är med rätta stolt över sitt regionala kök.

Restaurangen La Cravia håller en hög standard

Vi avnjuter bland annat traditionell argentinsk asado, det vill säga lamm, oxfilé, kyckling, fläskkött och argentinska korvar av olika slag som tillagats över öppen eld. De skickliga kockarna trollar också fram sagolika varianter av havets läckerheter, bland annat i form av kungskrabba, stora lyxiga räkor och ljuvligt tillagade fiskrätter.

Små delikata rätter serveras oss

Efter all denna goda mat är det en himla tur att hotellet även har ett hypermodernt och högteknologiskt gym där vi kan göra av med en del av alla goda kalorier. Ett ännu bättre sätt är att ge sig ut på vandring i det vackra omgivande naturreservatet. Hotellet har duktiga guider som erbjuder allt från lättare promenader till riktigt tuffa vandringar. För den som vill stanna inne och njuta av hotellet, eller om vädret inte uppmuntrar till utomhusaktiviteter, finns en liten biograf, ett spelrum och sist men inte minst en underbar poolanläggning med både inomhus- och utomhuspooler. Här kan man ligga i 37-gradigt vatten och njuta av utsikten och sedan tassa upp till poolbaren för något läskande.

Arakur Resort & Spa inomhuspooler erbjuder en beundransvärd utsikt

Vid vårt besök är vädret fantastiskt med blå himmel och strålande sol som glittrar både i havet och i glaciärerna uppe i bergen, så vi beslutar oss för att göra en heldagsutflykt i Eldslandet.

Vildmarksutflykt med Landrover

Vi hämtas med Landrover vid hotellets entré och beger oss rakt ut i vildmarken. Landskapet är verkligen hisnande vackert med snöklädda bergstoppar, brunröda torvmossar och stora, djupblå sjöar som vi också får ta en paddeltur på. Vi stannar lite då och då för att bara njuta av den underbara utsikten eller för att vår kunniga guide ska berätta och förklara något för oss. Färden går vidare över stock och sten in på små smala, leriga skogsstigar där det känns ofattbart att man överhuvudtaget kan ta sig fram med en bil. Vi hamnar långt bort från allfarvägarna och kommer så småningom fram till en vacker sjö. Här anordnar våra guider en asado till lunch som smakar härligt ute i det fria. När köttet grillas kommer några små rävar och en vit skogskatt ut ur skogen, kikar nyfiket på oss och sniffar på de härliga dofterna från det grillade köttet.

Den här söta räven kom på besök efter att ha känt doften av vår lunch

Ushuaia med omgivningar har verkligen mycket att erbjuda den som gillar naturupplevelser. Området är känt för sina fina vandringsleder och på vintern kan man åka slalom här på en anläggning alldeles i närheten. Från staden utgår också många kryssningsfartyg mot spännande destinationer som Antarktis eller Falklandsöarna. Men egentligen räcker det alldeles utmärkt med att bara ta in på lyxiga, sköna Arakur Resort & Spa för att skämma bort sig några dagar med härliga matupplevelser, sköna poolbad och några guidade naturupplevelser i de vackra omgivningarna.

Ushuaia med omgivningar har verkligen mycket att erbjuda den som gillar naturupplevelser

För mer information: www.arakur.com

Foto: Björn Waenerlund

UPP
Translate »