EUROPA

AMSTERDAM DELUXE – UPPLEV STADENS BÄSTA UTBUD

Amsterdam är mycket mer än bara kanaler, tulpaner och ost!

shutterstock


First Class Magazine besökte Amsterdam för att ta reda på vad staden har att erbjuda i form av boende, mat, shopping och upplevelser.

WALDORF ASTORIA AMSTERDAM

WA_ams_ext2_frontal_rgb_HR

Foto: Waldorf Astoria

Valet av boende föll på det helt nyöppnade Waldorf Astoria Amsterdam som slog upp sina dörrar i maj tidigare i år. Hotellet är beläget vid en av stadens största kanaler, Herengracht, som på svenska kan översättas med Gentlemännens kanal och omfattas av vad som tidigare var sex privata kanalhus varav ett tillhörde Amsterdams borgmästare.

2014-06-19 12.01.45

Foto: Susanne Nilsson

Vid ankomsten möts jag av en portier som med ett leende välkomnar mig och med van hand tar hand om bagaget. Han försvinner iväg med det utan att ens fråga efter mitt namn. Det enda han säger är ”it will be in your room, m’am”. Att byggnaden som inhyser lobbyn tidigare varit bostad åt en borgmästare märks tydligt, inte minst på den storslagna lobbyn där modern och sofistikerad lyx kombineras med traditionell rokoko. Teamet bakom designen av Waldorf Astoria Amsterdam står även bakom Corinthia London och jag kan bara skriva under på att de har god smak. Hela hotellet andas lugn och detta upplevs bäst i loungen, den perfekta platsen för privata samtal över ”afternoon tea”. Hotellets restaurang Librije’s Zusje gör ingen besviken. Maten är som en symfoni för smaklökarna och ett skådespel för ögat. Det är nog bara en tidsfråga innan restaurangen får sin första stjärna i Guide Michelin, kockarna är handplockade från bland annat ”systerrestaurangerna” De Librije med sina tre stjärnor och Librije’s Zusje i Zwolle med två.

LITE MATBILDER KANSKE?


THE
VAULT BAR

Amsterdam_VaultBar2_HR

Foto: Waldorf Astoria

Efter middagen rekommenderas en drink i hotellets bar – The Vault Bar. Hotellet är byggt av sex sammanhängande hus och det fanns tidigare en bank i ett av dessa. Som bekant finns det som oftast bankfack i en bank och dessa utgör nu delar av baren. Bankfack nummer 55 är är låst och personalen berättar gärna om den hotellanställde som av misstag råkade låsa facket och sedan tappade bort nyckeln. Naturligtvis kan inte ett sånt misstag passera utan en anekdot med en air av mystik runt sig och därför får jag veta att där inne ligger en mycket exklusiv flaska innehållande dyrbar whisky. Nu är ju inte First Class Magazine ett forum för grävande journalistisk, men nog drog jag på smilbanden när jag plötsligt befann mig i ett samtal med just den anställde som råkat låsa facket och fick höra att det i verkligheten är en flaska svensk vodka som döljer sig där inne. Jag valde att bo i ett Grand Deluxe- rum och en känsla av välbehag infann sig omedelbart när jag steg in i rummet. Färgerna går i ljusgrått och ljusbeige, det är väl tilltaget med garderober och i rummet finns en stor arbetsyta bestående av ett skrivbord i rokokostil. Naturligtvis finns det en snabb och stabil uppkoppling via wifi samt en Nespressomaskin. I det marmorerade badrummet finns både en dusch och ett badkar med en TV snyggt placerad i väggen i lagom hög höjd ovanför detta. Efter ett avkopplande bad är det bara att svepa in sig i den mjuka och helt underbara morgonrocken och hoppa i säng mellan de gudomliga lakanen som är speciellt framtagna för Waldorf Astoria. Här sover man som både en kung och drottning i en avkopplande miljö. Och ja, mina väskor var redan på rummet när jag kom upp efter incheckningen! En annan avkopplande plats på hotellet är Guerlains Spa. Här återfinns bland annat en inomhuspool med utsikt över hotellets vackra privata trädgård och en ångbastu. First Class Magazine lovordar spat för deras behandlingar. Tänk att enbart 20 minuters rygg- och nackmassage kan göra underverk för en öm rygg efter en hel shoppingdag!

FLER BILDER FRÅN WALDORF

SHOPPING

Winkelbeeld Bijenkorf

de Bijenkorf, foto: de Bijenkorf

Shoppa kan man med fördel göra i Amsterdam. de Bijenkorf är Amsterdams motsvarighet till Nordiska Kompaniet och här återfinns lyxvarumärken som Salvatore Ferragamo, Sophie Hulme och Diane von Furstenberg utöver de sedvanliga Dior, Gucci med flera. Varuhuset erbjuder naturligtvis tjänster som personlig shopping och leverans av inköpta varor till kundens hotell. Önskar man inte trängas med andra shoppingsugna personer går det att boka en VIP-shopping efter stängningsdags och då har man det helt för sig själv. P.C. Hoofstraat är en bra shoppinggata.

2014-06-20 16.46.19

Från Teslas Showroom. Foto: Susanne Nilsson

Här finns ett utmärkt utbud av butiker med bland annat Jaeger-LeCoultres helt nya butik samt Teslas egna showroom. För den design- och inredningsintresserade är ett besök i butiken Droog på Staalstraat 7b ett måste. Här finns det främsta inom holländsk design och butiken har en riktigt cool innergård med tillhörande kafé. Droog inhyser också Amsterdams minsta hotell – här finns nämligen bara ett rum för uthyrning.

Hotel Droog, Amsterdam. Courtyard en Library.

Från Droog: Foto: Droog

En liten galleria väl värd att besöka är Van Baerle Shopping Gallery som ligger inne i Conservatorium Hotel. Här återfinns bara åtta butiker, bland annat Bonebakker som är en av Hollands främsta och äldsta juvelerare med anor från 1700-talet. Önskar man bära ett smycke av samma tillverkare som exempelvis Napoleon eller Prins William II är detta butiken att besöka. I gallerian finns även en cigarraffär – La Casa del Habano. Här handrullas kubanska cigarrer och det doftar ljuvligt av tobak i lokalen. First Class Magazines rekommendation är att männen spenderar tid i denna butik där det även serveras diverse olika drycker, medan kvinnorna shoppar loss i de övriga butikerna. För vi vet ju alla att intressena kan variera, eller hur?

CONSERVATORIUM HOTEL

CONSERVATORIUM_HOTEL_004

Foto: Conservatorium Hotel

Efter att shoppingen är avklarad kan jag varmt rekommendera en lunch på Conservatorium Hotel. Hotellet är trendigt och lobbyn sprudlar av liv och rörelse. Här samlas hotellgäster, besökare utifrån och affärsmän och kvinnor för att samtala i de bekväma soffgrupperna som erbjuds. Detta görs bäst över en kopp kaffe eller ett glas champagne.

CONSERVATORIUM_HOTEL_036

Foto: Conservatorium Hotel

Lobbyn är verkligen en mötespunkt för både sociala sammankomster och informella affärsmöten. Alla restauranger på Conservatorium Hotel drivs av den hyllade holländske kocken Schilo van Coevorden vars kokkonst har utvecklats genom åren och hämtat influenser från världen, en kokkonst som förenas med en enkelhet och säsongsvariationerna utifrån närproducerade råvaror. First Class Magazine valde att besöka hotellets restaurang The Brasserie som ligger i direkt anslutning till lobbyn och hotellets stora uteterrass. Restaurangen är ljus och rymlig och blomdekorationerna som pryder borden är imponerande. Maten – ja, återigen som en symfoni för smaklökarna och ett skådespel för ögat. Amsterdam imponerar helt klart med sin matkultur!

FLER BILDER FRÅN CONSERVATORIUM

KULTUR

Många besöker just Amsterdam för stadens kultur och det vore väl ett tjänstefel att inte nämna något om detta. Stadens utbud av sevärdheter, arkitektur och konst är imponerande. För den kulturintresserade är Amsterdam ett Mekka! Här återfinns några av världens främsta museum som Van Gogh-museet och Rijksmuseum där den mest berömda målningen är välkända Nattvakten av Rembrandt.

I Amsterdam finns också världens största museum för handväskor och plånböcker – Museum of Bags and Purses som stolt kan visa upp över 4 000 handväskor och plånböcker ända tillbaka från 1700-talet. Här kan man lätt spendera timmar bland gamla Hermes- och Chanelväskor. Avslutningsvis måste jag ju beröra hur man bäst tar sig fram i Amsterdam. För den våghalsige är det cykel som gäller, detta är cyklisternas stad. Ett annat sätt är förstås via båt då detta även är kanalernas stad. För den båtintresserade rekommenderas ett besök i Amsterdam den 2 till 7 september i år då den stora båtmässan äger rum och naturligtvis då på vattnet.

Nu kastar vi loss!

För mer information:
www.waldorfastoria3.hilton.com
www.conservatoriumhotel.com
www.iamsterdam.com

UPP
Translate »