I Tällberg, vid Siljans strand, är det inte svårt att fånga en romantisk känsla. Den lilla byn är som en komprimerad upplevelse av det svenska kulturarvet inrymt på några få kvadratkilometer. Här ligger Tällbergsgårdens Hotell.
Faluröda hus med vita knutar, knuttimrade härbren, gärdsgårdar och kurbits vart man än vänder sig. Allt ligger idylliskt utplacerat på sluttningen ner mot Siljan. Tällberg sägs vara Sveriges hotelltätaste by. Den här gången besöker vi Tällbergsgårdens Hotell. Det är ett charmigt familjeägt ställe som i dag drivs av den 20:e och 21:a generationen Åkerblad.
Tällbergsgårdens Hotell var en gammal skola
Tällbergsgårdens Hotell ligger mitt i byn och är inrymt i en gammal skola samt ett flertal rödmålade hus i olika storlekar och format. Det råder ingen tvekan om att man befinner sig hjärtat av Dalarna, här finns den rustika, genuina dalaatmosfären bevarad.
– Efter att gästerna har anlänt och installerat sig på rummen brukar vi duka fram lite kaffe, te och tillbehör. Detta berättar Carina Åkerblad som driver hotellet tillsammans med sin man Jerk Åkerblad. Middagen serveras i den vackra matsalen som omsluter gästen med det rödmålade originaltimret och som en gång fungerade som skolsal. Här vankas klassisk svensk matlagning och avsmakningsmenyer med fokus på säsongens lokalproducerade råvaror och den närliggande naturen, med inslag av produkter från Europa.
– Vi brukar inleda måltiden med att servera en liten aptitretare för att göra det lite extra trevligt i väntan på resten, säger Carina. Allt intar gästerna samtidigt som de kan njuta av den storslagna utsikten över Siljan och de blånande bergen som tornar upp sig i bakgrunden. En imponerande takkrona i smidesjärn sprider ett behagligt sken i rummet. Här sitter man vid handgjorda bord av ek mitt i den genuina sinnebilden av Dalarna och det svenskaste vi har.
Tillflykt för konstnärer och författare
Sedan tidigt 1800-tal har författare och konstnärer sökt inspiration i byarna kring Siljan. Detta är lätt att förstå när man är här. Några av dem har varit flitigt återkommande som gäster på Tällbergsgårdens Hotell. Astrid Lindgren har sommarbott på gården, och historien säger att det var här hon satt när hon skrev om häxan Pomperipossa.
– För några år sedan fick vi till och med ett brev adresserat till henne från en beundrare i Japan. Det kom efter att hon gått bort och hennes släktingar ville inte behålla det. Så vi har ramat in brevet och satt upp det på väggen, berättar Jerk Åkerblad.
Listan på celebra gäster på Tällbergsgården kan man göra lång. Familjen Bernadotte, Anders Zorn och konstnären Gustaf Ankarcrona är några av dem som har bott här.
– Ankarcrona fick gratis luncher för att dottern till dåvarande ägaren var förälskad i honom. Men jag tror inte att det var besvarat, skrattar Jerk.
Scones vid brasan på Tällbergsgårdens Hotell
På lördagen serverar man afternoon tea med scones, grädde och snittar framför brasan. Det är lätt att sitta här i skenet av elden och drömma sig bort i den hemtrevliga miljön, men en romantisk promenad innan middagen på byvägen ner mot sjön och de små bodarna med dalahästar och lokala delikatesser är ett skönt inslag innan middagen.
Rummen är hemtrevliga och ljust färgsatta. För extra mys finns minisviter med både bubbelbad och öppen spis. På kvällen kan man sitta i skenet av elden och skåla i det mousserande vinet från den lilla flaskan som man fann på rummet när man kom. Man kan också boka ett rum med balkong som vetter mot utsikten över solnedgången och sjön.
Fförevigad kärlek på Tällbergsgårdens Hotell
En vackrare plats för förälskade att gifta sig på än Tällberg är svårt att finna. Tällbergsårdens hotell är vana bröllopsarrangörer och här kan lite större sällskap få hela hotellet för sig själva.
– Hos oss väljer många att viga sig på terrassen och få en oförglömlig utsikt över Siljan. Annars finns det flera vackra kyrkor alldeles i närheten.
Jerk och Carina samt deras barn Claes och Josephine Åkerblad kan ordna bröllop som tagna ur en scen från en äkta Carl Larsson- målning. Häst och skrinda till kyrkan, lövat hotell för romantisk och festlig atmosfär och spelmän i Leksandsdräkter som spelar när brudparet tågar in i matsalen och brudskålen ska tas. En upplevelse att minnas.
Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.