Omgärdad av skog och ängar och med havet in på knuten ligger en vacker vit byggnad i klassisk herrgårdsstil. Detta är Säby Säteri.
Här är rofyllt och lantligt. Det knastrande ljudet under fötterna från grusgången när vi kliver ur bilen och fågelkvittret är nästan påträngande idylliskt. Detta efter att vi en knapp halvtimme tidigare befunnit oss mitt inne i huvudstadens storstadsslammer. Vi har anlänt till Säby Säteri på Ingarö i Stockholms skärgård, bara 25 minuters bilväg från Stockholm City. Hit kan man komma för en mysig weekend, fira bröllop, ha fest eller bara umgås med sina arbetskamrater på en inspirerande konferens eller avkopplande kick-off.
Hemtrevlig lyx i genuin miljö på Säby Säteri
Direkt innanför entrén i huvudbyggnaden möts man av en vacker eldstad och en öppen rundel i taket. Man ser rakt upp till andra våningen och rymden är magnifik.
– Vi har velat skapa en hemma hos-känsla, fast en lyxig sådan, förklarar Marcus Carlgren, platschef på Säby Säteri.
Säteriet genomsyras av historia och många av de vackra husen på Säby Säteri är gamla. De äldsta är från 1812. I ett av dessa, Kullahuset, finns fortfarande järnspisar och vedlårar som vittnar om forna tider då rummen fungerade som statarbostäder. Den gamla tvättstugan har man byggt om och idag fungerar den som en modern konferenslokal. Huvudbyggnaden byggdes 1867, då som ett gulmålat trähus i ett plan. Sitt nuvarande pampiga utseende fick Säby i början av förra seklet då man byggde på två våningar och försåg fasaden med vit puts. Efter en brand 2010 gjordes en omfattande renovering. Idag finns här en modern anläggning med den genuina charmen kvar i väggarna och en sekelskifteskaraktär.
Som ett barndomsminne
Närheten till havet känns i luften och från huvudbyggnaden på Säby Säteri ser man en del av Säbyviken som tränger sig in mot land. Platsen är kringgärdad av fält och skogar och en vacker sommardag är det makalöst att bara ströva omkring planlöst på de små stigarna, lyssna på prasslet i löven och känna värmen från solen som letar sig ner mellan trädstammarna. Eller bara doppa tårna i något av de små vattendragen mellan träden. – När man närmar sig Säby känns det nästan som att kliva rakt in i ett barndomsminne. Den sista biten fram till gården slingrar sig den allt mindre bilvägen mellan de knallgula rapsfälten, berättar Marcus.
Närproducerat, härproducerat och ekologiskt
Närheten till skog, fält och gårdar gör sig påmind ända in på middagsbordet. Här finns både när- och härproducerat på menyn. Vi har fisk från havet, grönsaker från trakten, bär, svamp och viltkött från den egna marken. Och i säsong serverar man även kräftor. Köket är inspirerat av de nordiska smakerna och mycket av det som man erbjuder är ekologiskt odlat. Marcus berättar entusiastiskt om äpplena som hamnar i pajen på hösten:
– På våren när äppelodlingen utanför står i blom är här sagolikt vackert härr på Säby Säteri. Det påminner nästan om den romantiska körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta. Ner mot viken ligger ett litet sött lusthus som man kan boka för middagssällskap. När det inte är reserverat kan man njuta av att sitta där och ta välkomstdrinken eller smaka på avecen efter en trerättersmiddag.
Smakriket Säby Säteri – en utflykt för själ och gom
Värmdölandet och öarna utanför har sedan urminnes tider varit ett skafferi för Stockholmarna. Här odlades, fiskades, plockades och tillverkades allsköns varor som sedan fraktades med små båtar in till staden för att säljas. Idag finns här fortfarande en stark mattradition. I Smakriket Säby, som ligger i anslutning till Säby Säteri, finns lokala mathantverkare som på samma plats erbjuder visningar, provningar och försäljning av lokalt producerade produkter. Det är en av de stora attraktionerna här och ett måste för alla som besöker säteriet.
Säby Gård har under många år odlat egen raps och sålt den vidare. Men för några år sedan bestämde de sig för att börja producera egen rapsolja. I dag gör Säby Gård Rapspresseri en kallpressad rapsolja ur egen icke-genmanipulerad raps och utan tillsatser. Oljan håller hög kvalitet och 2013 fanns den till och med som en av ingredienserna under den prestigefyllda tävlingen Årets Kock. Värmdö musteri började för några år sedan att göra ren äppelmust av svenska äpplen. Nu pressar de även rabarber och apelsin, kokar sylt och saft, gör geléer samt glögg. Sedan 2012 driver de ytterligare en verksamhet med äppelmusten i fokus, Värmdö Bränneri.
– Vi tar in musten och jäser den till cider – den blir torr och mousserande med några procents alkohol. Den säljs faktiskt nu också på systemet, förklarar Malin Skjernov, en av eldsjälarna bakom både musteri och bränneri.
Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.
Säby Säteri såldes 2021 och 2023 framkom det uppgifter om att Säby Säteri ska byggas om till bostäder.