Mat och recept

Recept på Pytt i panna

Pytt i panna är en klassisk svensk husmansrätt som är perfekt för att ta vara på rester. Den består av tärnad potatis, lök och kött, som steks tillsammans till en smakrik och krispig rätt. Serveras traditionellt med stekt ägg och inlagda rödbetor.

Pytt i panna

Ingredienser för Pytt i panna (för fyra personer):

  • 600 g kokt potatis, tärnad
  • 300 g kött (t.ex. nötstek, fläskkött eller korv), tärnat
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk smör eller rapsolja för stekning
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 1 tsk torkad timjan (valfritt)

Tillbehör till Pytt i panna:

  • 4 ägg
  • Inlagda rödbetor
  • Hackad persilja (valfritt)

Tillagning av Pytt i panna:

  1. Stek potatisen: Hetta upp en stor stekpanna med hälften av smöret/oljan. Stek potatisen på medelhög värme tills den får en gyllenbrun yta.
  2. Tillsätt lök och kött: Lägg i löken och stek den tills den blir mjuk och lätt karamelliserad. Tillsätt därefter köttet och låt allt steka ihop i några minuter tills det fått fin färg.
  3. Krydda och blanda: Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt timjan. Rör om då och då så att allt steks jämnt.
  4. Stek äggen: I en separat stekpanna, stek äggen i smör på medelvärme tills äggvitorna stelnat men gulan fortfarande är krämig.

Pytt i panna serveras bäst med:

  • Stekt ägg – Ger rätten en krämig och fyllig smak.
  • Inlagda rödbetor – En syrlig kontrast till den stekta potatisen och köttet.
  • Hackad persilja – För extra fräschör och färg.

En enkel men fantastiskt god rätt som kan varieras med olika typer av kött och grönsaker. Perfekt både som vardagsmiddag och för att ta vara på rester! Smaklig måltid!

Du vet väl om att vi har väldigt många recept på sajten?

Foto: Press

To Top
Translate »