HavsVidden ligger så långt norr ut på det åländska fastlandet man kan komma, sedan tar det öppna havet över. Här är man väl medveten om platsens unika värde och alla förändringar sker med största respekt för naturens storslagenhet.
Till Åland tar man färjan Grisslehamn, Kapellskär eller Stockholm och anländer då till Eckerö eller Mariehamn om man inte väljer att ta flyget från Arlanda till Mariehamn.
Därefter börjar resan mot norr genom bördigt jordbrukslandskap, äppellundar och över broar som binder samman Ålands många öar. Längs vägen passerar man bland annat Ålands eget bryggeri, Stallhagen, där man kan se hur ölet blir till och handla med sig från gårdsbutiken. Då man når den nordligaste kommunen, Geta, har den cirka 50 minuter långa resan nästan nått sitt slut. Snart tar man av från huvudvägen och kör den sista biten genom en skog som efterhand blir allt glesare. Till slut är det enda som återstår de lågväxta tallarna som skjuter upp ur den silvergrå mossan innan klippornas röda granit tar vid och i mjuka former möter det öppna havet.
Det ögonblick man kliver in genom entrédörrarna känner man direkt den värme som genomsyrar anläggningen. I den rymliga loungen välkomnar stora skinnsoffor till sköna stunder framför den gigantiska eldstaden, kanske avnjuter man samtidigt det lokala ölet eller ett glas Ålvados, Ålands svar på Calvados. Loungen övergår i restaurang, genom de stora fönster som täcker väggen är det bara klippor och hav så långt ögat kan se.
Från à la cartemenyn kan man välja bland åländska delikatesser och klassiska internationella rätter. På HavsVidden hämtar man råvarorna från det omgivande landskapet och havet, att Åland är rikt på smaker speglar menyerna med både vilt och fisk, havtorn och lokala ostar. Under sommarhalvåret skjuter man isär glasdörrarna mot den stora terrassen, en plats där gästerna kan njuta av såväl mat som sköna stunder i solen.
Hög nivå på design på HavsVidden
2006 kom Mikael Kraft till Åland och HavsVidden och han fastnade direkt för den fängslande naturen som griper tag i varje besökare. Sedan Mikael tillträdde som VD har HavsVidden vuxit i etapper. Runt den ursprungliga anläggningen med hotell och restaurang har exklusiva fristående klipphus vuxit fram. I takt med detta har även HavsVidden expanderat till ytan och omfattar idag 55 hektar totalt, vilket gör att man trots den ökade byggnationen har bevarat känslan av orörd natur. Från huvudbyggnaden klättrar den nya konferensdelen nedför berget mot havet, här inryms stora möteslokaler som kännetecknas av stor flexibilitet och givetvis med en magnifik utsikt på köpet.
Klipphusen är ritade av Thomas Sandell som är en av Sveriges främsta arkitekter och formgivare. Husens färg och form gör att de blir till ett med naturen, de långa altanerna följer husens och de omgivande bergens linjer. Alla har en mäktig havsutsikt, något man givetvis varit mån om att få med in i rummen. Man har därför gjort taken något bakåtlutade och husens vinklade placering gör att man kan njuta av utsikten från i stort sett varje rum.
Avståndet mellan husen i kombination med den lätta knäck huskroppen har, gör varje altan till en egen fristad utan insyn från intilliggande hus. Den kortsida som vetter mot horisonten är helt byggd i glas och långsidan har stora fönsterpartier samt glasdörrar som effektfullt binder samman rummet med altanen. I Klipphusen flödar dagsljuset genom rummen, detta förstärks ytterligare av den öppna planlösningen, den generösa takhöjden som går hela vägen upp i nock och de ljusa golven av vitmålad ek och sandfärgade klinkers.
Oavsett årstid bjuder dessa hus i samspel med naturen på skådespel som fångar varje åskådare. Under sommaren kan man i horisonten se segelbåtar som kryssar in mot hamnen och de släta varma klipporna lockar till bad och soldyrkan. Minst lika stort välbefinnande infinner sig då man kryper upp i fåtöljen med en god kopp te, tänder braskaminen och blickar ut över ett stormande vinterhav, eller tar en lång promenad längs klipporna en klar höstdag.
Den senaste byggnationen på HavsVidden är de små Svithusen eller ”Lovenests” som de även kallas som beräknas stå färdiga vid årsskiftet. Dessa exklusiva små hus är på endast 43 kvm, med tak klädda av gräs och fasad i samma väl avvägda färg som klipphusen, vilket ger en känsla av att de växer fram ur klipporna.
Förutom Klipphusen och Svithusen som bjuder på avskilt boende kan man på hotellet erbjuda tre sviter med egen altan och bubbelpool, givetvis med utsikt över havet.
Nedanför hotellet, på väg mot den lilla hamnen, ligger poolhuset med en lite större pool samt dam- och herrbastu. På utsidan väntar en bubbelpool nedsänkt i trädäcket och utsikten över havet och horisonten är lika njutbar som de knådande jetstrålarna. Runt poolhuset har man byggt terrasser i etager ner mot vattnet och följer man trappan ner till bryggan finner man en av anläggningens runda bastur, inte helt olika ett Muminhus. Efter bastubadet väntar det uppfriskande havet endast några få steg bort.
Naturnära njutning på HavsVidden
På HavsVidden söker man ständigt efter nya njutningsplatser i naturen. Om man väljer att ta grusvägen från hotellet åt motsatt håll kommer man efter en kort promenad till en av dessa. Här har man utnyttjat en naturlig krater och gjort denna till en inbjudande havspool. Runt dess kant löper en brygga som binder samman poolen med det intilliggande trädäcket där ytterligare en rund bastu är placerad.
Naturen runt HavsVidden är en fantastisk plats för rekreation och njutning. Här kan man vandra längs klipporna kilometer efter kilometer, följa den rösade vildmarksstigen eller någon av de många skogsvägarna. På anläggningen finns cyklar att hyra och vill man utforska strandlinjen från vattnet kan man hyra en kajak och glida fram bland kobbar och skär. För den som har båtvana har anläggningen även motorbåtar för uthyrning. Kanske vill man bara ta med sig ett metspö, slå sig ner på en klippa och se flötet guppa på vattenytan. Då är chansen stor att man får en abborre på kroken. Under ytan väntar också norra Europas bästa vrakdykning med ett flertal spännande vrak att utforska.
Vad man än väljer att göra, hur passiv eller aktiv man än råkar vara, kommer man att bära med sig en alldeles speciell känsla då man lämnar HavsVidden. Det är en plats man vill komma tillbaka till för att åter bli en del av den storslagna naturen och uppleva lugnet.
Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.
Här hittar du mer information om HavsVidden.