I det natursköna Uppländska landskapet, bara 15 minuters bilresa från Arlanda, ligger Noors Slott, ett av Sveriges minsta och bäst bevarade träslott.
Slottet är vackert beläget vid en å mellan de två sjöarna Walloxen och Säbysjön. Det är också därifrån namnet kommer. I gammalsvenska har nor betydelsen ”smalt vatten mellan två större vatten”.
– En av de stora fördelarna med Noors Slott är läget. Man kan ta flyg hit från hela världen och hyra ett eget slott – bara några minuters bilresa från landningsbanan, säger Sofia Hjärner, VD och en av delägarna.
Noors Slott ligger alltså nära storstaden och världen samtidigt som det är avskilt och lantligt. Sista biten innan man kommer fram åker man uppför en allé med idylliska hästhagar på båda sidor. Slottets litenhet frambringar stillhet och ger besökarna ett boende i avskildhet.
Lyx i all enkelhet på Noors Slott
Sofia berättar att de vill skapa en känsla av lyx utan att det ska vara dyrt. Gästerna ska kunna vila ögonen på vackra saker och sova skönt.
– Alla ska ha råd att komma hit. Men vi inriktar oss på dem med exklusiva förväntningar. Vi äter med silverbestick och serverar drycken i Riedelglas, utan att det kostar extra, förklarar Sofia.
På Noors Slott finns möjlighet för konferensgäster att arbeta ostört. Här finns tre olika byggnader, var och en med egen konferenslokal. Måltiderna intar gruppen i någon av de tre stämningsfyllda matsalarna.
– För oss är också flexibiliteten central. Våra gäster ska kunna avsluta ett viktigt grupparbete eller seminarium i lugn och ro. De är inte tvungna att komma exakt klockan 12 till lunchen. Behöver de lite extra tid är det okej, förklarar Sofia.
– De är här för ett bra möte och det är vår sak att se till att det blir så. Vi ska inte bara vara bäst på att laga mat, eller bara erbjuda teknisk utrustning. Vi ska se till att helheten är så bra som möjligt.
Maten och personalen skapar framgång på Noors Slott
Noors köksmästare Fredrik Jansson är en erfaren kock med känsla för genuin matlagning
– Måltiden är en viktig del av helhetsupplevelsen hos oss, så den jobbar vi otroligt mycket med. Självklart använder vi lokala produkter, ekologiskt och det som är i säsong så långt det bara går.
Men först och främst ska det vara bra råvaror och vi lagar det mesta från grunden, berättar Sofia.
Personalen på Noors Slott är också en stor del i framgångssagan. Alla är fast anställda och arbetar hela året. Vissa tider arbetar man lite mer och andra mindre.
– Det är en trygghet både för oss och för dem som jobbar här, förklarar Sofia.
Här är alla i första hand värdar eller värdinnor som ska ta hand om gästerna. Därefter har man sin position som exempelvis VD eller servitris.
– Vi anställer bara de som har en personlighet för värdinneskap. Alla ska kunna boka en taxi eller fixa bagage som har försvunnit. Därefter lär vi upp dem inför den uppgift som de ska arbeta med.
Noor Slott har en lång historia
Första gången Noor omnämns är i gamla handskriftskällor från 1311. I slutet av 1600-talet användes det som jaktslott av kung Karl XI, men 1689 sålde han egendomen till Nils Gyldenstolpe, kunglig rådgivare och en av rikets högsta ämbetsmän. På den tiden skulle en man i hans position äga något ståndsmässigt. Gyldenstolpe lät rusta upp gården i karolinsk stil, och det är så som den ser ut idag. Dagens slottsbyggnad är alltså över 300 år gammal och mycket väl bevarad med intakta tak, väggar och golv.
När man kliver in i slottet möts man av en miljö i tidsenlig anda. Det syns att det är ett 1600-talsslott, samtidigt som det ändå känns nygjort och fräscht.
– Vi arbetar med ett par från trakten som har en antikvitetsaffär. De har hjälpt oss att inreda och ser till att vi håller stilen.
Paret har kontroll på allt, från blomuppsättningar till möbler och textilier. Här finns en smakfull, väl avvägd mix mellan gammalt och nytt med äldre speglar och konst på väggarna, som varvats med nya fräscha textilier. I en del rum ligger äkta mattor på golven och i andra sätter man ner fötterna direkt på de breda plankorna i det 300 år gamla trägolvet.
– Paret är till och med här när vi ska ha fotograferingar, berättar Sofia, som inte lämnar någonting åt slumpen.
Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.