Historien om Margretetorps Gästgiveri sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till 1300-talet. Värdshus och härbärgen finns och har funnits på många håll i Sverige ända sedan medeltiden, men det är kanske de skånska som är mest omtalade. Ett av Skandinaviens äldsta gästgiverier finns just i Skåne, på Bjärehalvön vid foten av Hallandsåsen. Det är Margretetorps Gästgifvaregård, vars historia sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till 1300-talet. Troligtvis har här funnits värdshus ännu tidigare. Under årens lopp har en rad nobla män och kungligheter passerat.
Enligt en gammal myt hette stället från början Kägletorp. Men efter att unionsdrottningen Margareta en gång hade tagit in på krogen och blivit imponerad av den goda maten och servicen blev krögaren så glad att han på stående fot kallade värdshuset Margretetorp i stället.
En annan historia berättar att år 1654 passerade den abdikerade drottningen Christina och bytte om från drottningdräkt till manskläder på gästgivaregården innan hon fortsatte sin resa söderut som greve Dohna. Hon lär ha ropat ”Äntligen är jag i frihet!” när hon passerade Kägleån, som på den tiden utgjorde riksgränsen mellan Sverige och Danmark.
Skåns romantik för hela slanten hos Margretetorps Gästgiveri
Margretetorps Gästgiveri ligger inbäddat i grönska i kanten av en bokskog och är ett romantiskt skånskt gästgiveri i dess rätta bemärkelse. Husen är uppförda i korsvirkesstil med rustika bjälkar i alla rum och salar. Hotelldelen är byggd kring en charmig innergård belagd med släta, runda stenar och en bäck som rinner tvärs igenom.
Alla gästrum har ingång direkt från gården och utsikt över den vackra omgivningen. Rummen är ljusa, rymliga och smakfullt inredda i äkta gästgiveristil med rustika engelska möbler i läckert, rödbrunt körsbärsträ.
Maten i centrum hos Margretetorps Gästgiveri
Det första som man möts av vid incheckningen hos Margretetorps Gästgiveri är en stor och pampig lobby med en praktfull ljuskrona i taket och välkomnande sittgrupper. Längre in ligger matsalarna och köket.
– Här är måltidsupplevelsen i centrum. Vi bjuder på traditionell matlagning med ett starkt inslag av skånska traditioner. Och allt görs på plats, berättar Nirmal Csaszar, verksamhetens VD. Lokala råvaror från Bjärehalvön är en självklarhet på menyn, vilken varieras utifrån årstiderna med exempelvis sparris och lax på våren, lamm vid påsk och på hösten bjuds det på vilt som rådjur, hjort, vildsvin och fasan.
Köket är mest känt för sitt magnifika smörgåsbord. Det dukas fram så gott som varje dag året om, med viss variation vid högtider.
På påsk blir det mer betoning på lamm, hösten erbjuder vilt och gås och på julen finns det lutfisk med skånsk grovkornig senap som tillbehör samt både rödkål, skånsk brunkål och halländsk grönkål på bordet.
– Vi serverar dessutom alltid minst femton olika sillsorter. Mina egna favoriter är Brittasillen som har fått namn efter en kallskänka som arbetade här under många år. Och Brantevikssillen är också mycket god. Vi hittar på nya inläggningar hela tiden, berättar Nirmal Csaszar.
Givetvis serverar köket på Margretetorps Gästgiveri även en fin à la carte-meny för de som inte är sugna på att ta för sig av smörgåsbordet. – Och enligt skånsk tradition tycker vi att måltiden ska bli avslutad med en riktigt kaloririk dessert, skrattar Nirmal.
Eget vin på Margretetorps Gästgiveri
Till maten finns det en rad viner från världens alla vindistrikt att välja emellan. Sedan nästan tjugo år tillbaka har Margretetorps Gästgiveri även egen vintillverkning i Ungern. Cezar Winery ägs genom gästgiveriets tidigare ägare Stefan Csaszar och är Ungerns största svenskägda vinproducent. Han är även innehavare av Ungerns äldsta, numera moderniserade, hus med mousserande viner.
Vinodlingen är på 112 hektar och ligger vid stranden av Balatonsjön i Zaladistriktet. Där och i Pécs i södra Ungern finns produktionsanläggningarna. I Pécs produceras och lagras även det mousserande vinet.
– Under staden finns ett stort system av tunnlar och katakomber från den tid då turkarna invaderade landet. Temperaturen är jämn och sval och förhållandena är perfekta för att lagra vin på ”champagne-vis”, förklarar Normal. Vinerna har fått flera internationella utmärkelser, bland annat guldmedalj för sin Merlot Selection 2006 i Bryssel och bronsmedalj för Cabernet Sauvignon Selection i Challenge International i Bordeaux.
Flera små matsalar
På Margretetorps Gästgiveri serverar man måltiderna i flera mindre rum i stället för i en stor matsal. – Vi tycker att det är trevligare, framför allt om man är en mindre grupp. Då kan man sitta enskilt även när vi har många besökare och det är nästan fullt, säger Normal. – Och så blir det lite mysigare om man vill ha en lugn och romantisk middag, fortsätter han.
De små matsalarna har lite olika stilar. Salongen är glamourös och lite pampig, i Vapenrummet hänger vapen som man använt av snapphanarna på väggarna och i Kungarummet finns avbildningar av kungligheter som har besökt platsen.
För par som vill må bra av varandra och samtidigt njuta av grönskan är det bäst utsikt från den charmiga glasverandan som vetter ut mot den lummiga trädgården och parken. – Vi har Sveriges vackraste baksida, säger Nirmal.
Naturen inpå knuten
Nirmal berättar att trädgårdsmästaren tidigare har arbetat på Norrvikens trädgårdar och att parken bakom gården är mycket välskött. Här finns en sagoskog med mossa och höga träd, en å och pittoreska träbroar och dammar.
– Vi har också ett stort trädäck på den sidan av huset. Under sommarhalvåret är det populärt att sitta där och fika eller äta lunch och blicka ut över allt det gröna. De som vill röra på sig efter all den goda maten kan ta en promenad på någon av slingorna i bokskogen eller vandra uppför på Hallandsåsen.
– Efter ungefär tjugo minuters promenad uppför åsen har man en fantastisk utsikt över hela Kullahalvön, förklarar Nirmal.
Ett snällt spöke
Som på många andra ställen med gamla anor finns det ett rykte som säger att det spökar på gästgiveriet. En gäst som hade besökt gästgiveriet en gång, bad om att få dela rum med spöket igen när hon kom tillbaka till för andra gången. Det är alltså en vänligt sinnad vålnad som bor på Margretetorp.
Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.