Janssons frestelse är en riktig klassiker på det svenska julbordet, men den passar lika bra året runt som en smakrik och krämig gratäng. Med en perfekt balans mellan potatis, grädde, lök och ansjovis får denna rätt en fyllig och mustig smak som är svår att motstå. Den kan serveras som ensamrätt eller som ett läckert tillbehör till exempelvis köttbullar och prinskorv.

Recept till Janssons frestelse (för 4 personer)
- 800 g fast potatis
- 1 gul lök
- 1 burk ansjovisfiléer (125 g) + spad
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 2 msk smör
- ½ tsk salt
- ½ tsk nymalen svartpeppar
- ½ dl ströbröd
Tillagning av Janssons frestelse
- Förberedelse
- Sätt ugnen på 200°C.
- Smörj en ugnsform med lite smör.
- Skiva potatis och lök
- Skala och skär potatisen i tunna stavar eller skivor (gärna i tändsticksstorlek).
- Skala och skiva löken tunt.
- Varva i formen
- Lägg ett lager potatis i botten av formen, följt av ett lager lök och ansjovisfiléer.
- Upprepa tills alla ingredienser är slut, men avsluta med ett lager potatis.
- Häll över grädde och krydda
- Häll över grädde, mjölk och några matskedar av ansjovisspadet för extra smak.
- Krydda med salt och peppar.
- Strö över ströbröd och grädda
- Strö ströbröd över gratängen och klicka på små bitar smör för en krispig yta.
- Grädda i mitten av ugnen i 45–50 minuter, eller tills potatisen är mjuk och gratängen fått en gyllene yta.
Janssons frestelse är en självklar favorit på julbordet men är även fantastisk som en ensamrätt tillsammans med en fräsch sallad eller som tillbehör till klassiska svenska rätter. Den krämiga konsistensen och den smakrika ansjovisen gör denna gratäng till en rätt som många älskar.
Vill du förbereda den i förväg? Janssons frestelse går utmärkt att laga någon dag innan och värma upp vid servering – smakerna blir nästan ännu bättre!
Janssons frestelse passar sig bra både till påskmaten och på julbordet.
Smaklig måltid!
Foto: Press
