Island

Island – sagorna och äventyrens land

Island överraskar alltid. Oavsett vad du har planerat finns stor risk att utgången blir en annan. Det kanske är ett av skälen till att landet lockar så många. Äventyren, den goda maten och den kraftfulla naturen lämnar ingen oberörd. Vår medarbetare Lina Skandevall åkte till södra Island för att uppleva Moder Jords humörsvängningar och för att snorkla mellan kontinentalplattorna. 

Det spelar ingen roll när på året du åker till Island. Vädret kommer alltid att överraska dig. Islänningarnas uttryck: ”Om du inte gillar vädret – vänta i fem minuter” är en god riktlinje. Med andra ord: ta med dig så varma kläder du har. Oavsett årstid. Men det är också vädrets krafter och naturens skönhet som är den främsta anledningen att resa till den här karga ön som vuxit fram mellan två kontinentalplattor och skapat en plats där is och eld är de självklara elementen.

Frozen waterfalls on Iceland

Just kontinentalplattorna kommer att spela en viktig roll under den här resan. Och det kommer att bli en ovanligt blåsig upplevelse, kryddad av människans maktlöshet mot naturen. Men detta vet vi inte när vi landar på Keflavik en stormig eftermiddag i november. Kastvindarna som möter oss när vi går till vår transport ger dock en föraning om att det kan bli en rejält äventyrlig resa. Det blir det också. Isen klär vägarna och snön yr, vilket gör att vår minibuss har svårt att hålla sig kvar på vägbanan.

Blue Lagoon med bubbel och norrsken på Island

Vår resa är dock inte speciellt lång. Det första stoppet är klassiska, vackra och värmande Blue Lagoon, som ligger mitt i ett åttahundra år gammalt lavafält i hjärtat av Reykjanes – som också är en UNESCO Geopark. Själva lagunen har byggts ut för att rymma än fler turister.

Island - First Class Magazine

Även om själva lagunen har expanderats är det fortfarande trångt i omklädningsrummen. Det går att hyra en egen lounge för oförsvarbart dyra pengar, men då ingår ett omklädningsrum som mer liknar ett hotellrum, en egen lounge med öppen brasa, en bar med bartender, färsk frukt och en egen entré ut till det speciella, blå vattnet. Detta består av en blandning av både havsvatten och sötvatten. Sötvattnet finns tvåtusen meter under oss, och pumpas upp till ett värmeverk precis intill Blue Lagoon.

Den långa färden upp till ytan gör att vattnet för med sig mineraler som kisel och svavel tillsammans med 200 typer av mikroorganismer. Detta skapar vattnets unika sammansättning och mjölkvita färg som med solens hjälp ser blått ut. Vattnets läkande egenskaper, inte minst för de som lider av psoriasis, har resulterat i flera skönhetsprodukter. I lagunen får du även testa både alg- och lermask, som delas ut vid små bodar

Vi köper varsin skyrsmoothie för att stilla hungern innan vi övergår till bubbel och när mörkret faller skämtar vi om att det bara är norrskenet som saknas. Trots att det här är mitt åttonde besök på Island har jag aldrig lyckats se detta skådespel. Efter en god middag på restaurang Lava, som hör till Blue Lagoon, går vi mot bussen. De flesta drar luvorna över huvudet för att skydda sig mot vinden.

Norrsken – ja tack!

Jag tittar istället upp mot himlen och ser det. Norrskenet. Efter några minuter stannar vi till och ser hur det gröna ljuset dansar över himlen och smått euforiska somnar vi alla i sköna sängar på Hotel Gimsborgir medan vinden viner utanför våra fönster.

Northern Lights Iceland

Frysta vattenfall och lavatunnlar på Island

Morgonen blir inte som väntat. Vinden har bidragit till att de flesta vägarna i området vi ska besöka är stängda och planerna får ändras. Istället för att vandra på glaciärer, något du enbart får göra med en guide som sällskap, så tar vi en lugnare tur på islandshästar i soluppgången över vidsträckta landskap.

Iceland hourses
Njutbar utsikt från en hästrygg.

Efter det tar vi oss vidare till ett nytt, interaktivt lavamuseum, The Lava Center. Muséet visar sig vara oväntat bra – speciellt i kombination med ett besök i lavatunneln Raufarhólshellir, som är den längsta lavatunneln på Island. Vi avslutar med en middag på vårt hotell Skyrgerðin, som från början var en skyrfabrik. Huset har alltid varit en given mötesplats med lokalbefolkningen, och kvällstid skålar vi i utsökta skyrmojitos med islänningarna. Även denna kväll dansar norrskenet över våra huvuden.

Kylslaget äventyr för modiga

Nästa dag har vägarna öppnats igen. Vi tar oss till det instagramvänliga vattenfallet Seljalandsfoss. Kylan gör att det har frusit på sina ställen, vilket gör allt ännu vackrare. Men det gör också att vi förbjuds att gå bakom vattenfallet. Det är helt enkelt för farligt.

Island - First Class Magazine
Det vackra vattenfallet Seljalandsfoss har en stig som leder dig bakom vattenfallet. Såhär års, när det är fruset, är stigen dock avstängd. Det är helt enkelt för halt och farligt.

Framåt sen eftermiddag åker vi till vad som ska bli ett av de mest kylslagna äventyr jag har upplevt. I nationalparken Thingvellir finns nämligen en av världens bästa platser för att dyka och snorkla, tack vare ett siktdjup på 100 meter. Vattnet trycks upp från underjorden och flödar sakta ut mot sjön, mellan de eurasiska och amerikanska kontinentalplattorna. Varje år ökar avståndet med cirka 2,5 centimeter. Här i Silfra, där vi snart ska snorkla, står ett gäng skåpbilar uppställda. En toalett finns intill som vi alla ombeds att besöka innan vi tar på oss torrdräkterna. Sedan finns ingen sådan möjlighet på ungefär tre timmar.

Torrdräkten måste tas av – NU!

Att ta på sig torrdräkterna är ingen lek. Det är iskalla vindar och -8 grader ute. Och ingenstans att värma sig. Efter noggranna instruktioner tar vi av oss tills vi bara står i underställ och med stela fingrar tar vi på oss en mjuk overall innan vi ska krångla oss i torrdräkten. Det går inte speciellt bra. Inte för någon av oss. Dels är torrdräkterna så stela av kylan att det krävs varmt vatten från termosar för att vi ska få in armar och huvud. Vi river upp märken på både händer, panna och näsa och två personer i gänget drabbas av panik. En svimmar och den andra skriker att torrdräkten måste tas av – NU!

Det här är inte för vem som helst. När min torrdräkt väl är på plats sätts en choker runt min hals för att det iskalla vattnet inte ska leta sig in under dräkten. Guiden lugnar mig med att det bara känns som att någon tagit stryptag på mig de första minuterna. Och hon har rätt. Jag vänjer mig snabbt.

Snorkla Island
Iskallt uppdrag. Att snorkla mellan två kontinentalplattor med 100 meters siktdjup är en minst sagt svindlande känsla.

Mer flygande än flytande

Men kylan slåss jag fortfarande mot. De tunna handskarna i neopren hjälper inte mot kylan och jag får tipset att hålla dem över ytan under hela snorkelturen för att inte förfrysa fingrarna. Det visar sig vara en omöjlighet. Att hitta balansen i en torrdräkt är inte enkelt. När vi tagit på oss cyklop – som krasar av is – och tagit oss ner i vattnet rullar vi runt som tjocka sälar innan vi får kontroll. Ytterligare en person i gruppen får panik när hon tittar ner i djupet. För känslan är svindlande. Det känns som att flyga rakt över Ronja Rövardotters helvetesgap där stenblocken kantar din väg ända ner i djupet.

Efter några minuter börjar jag njuta av upplevelsen trots att det tvågradiga vattnet sticker i mina kinder. Vattnet är kristallklart, filtrerat genom lava i nästan 200 år, och så rent att det är drickbart. Strömmen drar mig sakta framåt och jag tappar helt tid och rum för några minuter innan jag dunkar rakt in i den eurasiska kontinentalplattan. Jag stannar till och lyfter upp huvudet ovanför ytan. Solen letar sig ner över nationalparken och färgar både himlen och istapparna runt omkring mig blekt rosa. En bild som etsar sig fast för alltid.

Kvällen avslutas med ett varmt bad, innan flyget tar mig hem till den svenska naturen som plötsligt känns trist och beräknande. Det här var mitt åttonde besök på Island. Det stämmer, det islänningarna säger om sin ö: Har du väl kommit hit, så vill du alltid tillbaka.

Saker att tänka på när du åker till Island:

  • ha inte silversmycken på dig, varken i Blue Lagoon eller när du duschar. De tenderar att oxidera med så svavelrikt vatten.
  • Gå alltid in på road.is där du hittar aktuell information om vägarna. Dessa kan stängas med kort varsel och du ska alltid lita på att islänningarna vet vad de pratar om. Dessutom gäller inte din försäkring om du ändå väljer att köra på avstängda vägar.
  • Oavsett årstid – ta ALLTID med dig ett bra underställ i ull, vindtät jacka och en mössa. Ett hett tips är North66, kläder som början skapades för isländska fiskare – idag är det ett mycket högkvalitativt utelivsmärke.
  • Ta gärna dödligt snygga bilder på naturen, men dö inte för att ta dem. Islands natur kräver respekt.
  • Rutten haj och brännvinet Svarta Döden är något turister ”ska” ha testat. Islänningarna själva äter det inte, möjligtvis på festivaler. Det är lite som att äta surströmming för oss i Sverige – inget vi gör varje kväll. Om du testar dessa sega, illaluktande bitar så förbered dig på ammoniaksmak i munnen med toner av otömd kattlåda resten av dagen.
  • Njut istället av lamm. Islänningarna har en fantastisk förmåga att skapa magi på tallriken av sina ulliga vänner som betat färskt isländskt gräs hela livet.
  • Utelivsmärket North66 har inte tagit sig in på den svenska marknaden men håller en extremt hög kvalitet på utelivskläder. Kläderna skapades från början för de isländska fiskarna.
  • Ät skyr! Och köp isländsk lakrits i kombination med choklad.

Här har vi samlat fler artiklar om Island.

Här hittar du mer information om Island.

FOTO: LINA SKANDEVALL SAMT PRESS
To Top
Translate »