Jordanien, eller som det också kallas, det hashemitiska konungariket Jordanien, är ett land av hypnotisk skönhet och kontrast. Landet, som förr i världen lockade horder av turister, trollbinder idag nya generationer som ett modernt och pulserande resmål. Från Wadi Rums säregna och urtida ödslighet till Ammans brusande storstadsliv, från halvt bortglömda civilisationers storslagna ruiner till Döda havets tidlösa skönhet är Jordanien en unik destination med hisnande och legendomspunna hållpunkter, högklassigt boende, ett utsökt kök och otaliga aktiviteter som skänker besökaren inspiration, upplevelser och återhämtning.
Amman – en stad med kontraster
Amman, Jordaniens huvudstad, är en stad full av fascinerande kontraster – en unik blandning av gammalt och nytt. Den är perfekt belägen i ett kuperat område mellan den ofruktbara öknen och Jordanflodens bördiga dalgång.
I stadens centralt belägna shoppingkvarter delar ultramoderna byggnader, hotell, nyskapande restauranger och boutiquer godmodigt på utrymmet med traditionella kaféer och hantverkarateljéer. Överallt skymtar tecken på stadens uråldriga historia fram. Amman kröns av Citadellet, en kulle med rester av ett tempel tillägnat Herkules, ett palats från Ummayyaad-kalifatets dagar och en bysantinsk kyrka. Vid Citadellets fot ligger en romersk amfiteater med plats för sextusen gäster.
Eftersom staden blomstrar ekonomiskt och åtnjuter ett behagligt klimat har nära nog hälften av Jordaniens befolkning valt att slå ner sina bopålar i området. I skuggan av välansade rader av träd på Förstädernas gator och avenyer breder eleganta, vita hus ut sig. I de centrala delarna av Amman dominerar traditionella små familjeföretag. Dessa tillverkar och säljer allt från fabulösa guld- och silversmycken till enkla köksredskap, vilket ger en mycket ursprunglig atmosfär.
Amman är den perfekta basen för den som vill utforska Jordaniens många resmål och sevärdheter. Från huvudstaden har man aldrig mer än som mest fyra timmars bilfärd, oavsett vad man vill se i landet.
Petra – den förlorade staden
Allt som har skrivits om Petra kan ändå inte helt och hållet förbereda besökaren på upplevelsen att komma hit. Det är först på plats man till fullo kan inse vad Petra handlar om.
När man 2007 omdefinierade världens sju underverk föll valet bland annat på Petra. Den rosa klippstaden är tveklöst Jordaniens största skatt och mest besökta sevärdhet. Man högg den kolossala, unika staden ur klipporna av nabatéerna. Nabat ett företagsamt arabfolk som valde att bosätta sig här för mer än tvåtusen år sedan. Nabatéerna formade Petra till en viktig knutpunkt för de leder där silke, kryddor och andra åtråvärda varor blev fraktade från Kina, Indien och södra Arabien till Egypten, Syrien, Grekland och Rom.
På 1500-talet förlorades Petra till Västerlandet. Under trehundra år förblev staden utom räckhåll för Jordanien och föll efter hand i glömska. Sedan, år 1812, övertalade en schweizisk upptäcktsresande vid namn Johann Ludwig Burckhardt sin guide att ta honom till en förlorad stad han hört talas om ryktesvägen. I hemlighet gjorde Burckhardt skisser av det han kom att se, och i sina anteckningar avslöjade han att han visste vad det var han hade funnit. ”Det förefaller troligt att ruinerna vid Wadi Musa är vad som återstår av det antika Petra.”
Idag tillhör Petra UNESCO:s världsarv. För att bevara staden intakt har man lokaliserat alla turistfaciliteter till den närbelägna staden Wadi Musa.
Wadi Rum – tar andan ur en
Poeten T E Lawrence har beskrivit Wadi Rum med orden ”Enormt, ekande och Gudalikt”. Det är det största och det mest magnifika av Jordaniens ökenlandskap, en överväldigande och tidlös plats, mer eller mindre orörd av människohand. Ett virrvarr av monolitiska berg reser sig upp till 1750 meter över ökensanden och skapar utmaningar för bergsbestigare.
Vandrare kan njuta av stillheten hos de gränslösa vidderna, utforska kanjoner och vattenhål. Här kan man beskåda fyratusenåriga klippmålningar och många andra dolda skatter i en osannolik vildmark.
Mosaiken – en urgammal konstform
En av det Heliga Landets mest minnesvärda platser är den så kallade ”mosaikstaden” Madaba. Bland de mosaiker staden är berömd för är det huvudsakligen mosaiken i den ortodoxa St Georgskyrkan som drar uppmärksamhet till sig. Det handlar om en oerhört levande bysantinsk karta i mosaik. Den är utförd på 500-talet, och med en motivsfär som innehåller Jerusalem och andra heliga orter.
Ursprungligen bestod mosaiken av omkring två miljoner bitar av färgad sten och mätte 25×5 meter. Det allra mesta finns bevarat än idag. Kartan avbildar kullar och dalgångar, städer och byar så långt bort som vid Nildeltat. Det är utan tvekan Jordaniens främsta mosaik, men hela Madaba är mer eller mindre fullt av dussintals andra mosaiker från ungefär samma tid, i såväl kyrkor som bostäder.
I enlighet med Jordaniens föresats att restaurera och bevara sina mästerverk i mosaik innefattar Madabas vidsträckta arkeologiska park- och museiområde återstoderna av ett antal bysantinska kyrkor och andra viktiga byggnader. Hit räknas bland annat Jungfrukyrkan och Hippolytoshallen, en del av en forntida patriciergård.
Mount Nebo – en mycket speciell plats
Berget Nebo är den plats där Moses enligt legenden ligger begravd och Jordaniens viktigaste religiösa vallfartsort. Från bergets topp kan man – likt en gång Moses – blicka ut över det vidsträckta panorama som innefattar Jordanflodens dalgång, Döda havet, Jeriko och Jerusalem.
För de tidiga kristna var berget ett mål för pilgrimsresor, och de byggde den första kyrkan vid bergets fot på fyrahundratalet, på platsen för Moses död.Under kyrkans mosaikklädda golv har man funnit sex gravar från olika tidsperioder, samtliga uthuggna direkt ur klippan. I det nuvarande presbyteriet förvarar man ett antal exempel på den bysantinska mosaikkonsten.
Just utanför kyrkoområdet hittar vi det så kallade Ormkorset. Det symboliserar den kopparorm Moses förde med sig på sin ökenvandring och det kors på vilket Jesus mötte döden.
Aqaba – Jordaniens fönster mot havet
Allmänt betraktat som Jordaniens fönster mot havet, utgör Aqaba en välkommen kontrast till de ändlösa rosa ökenmarkerna. Sandstränderna och korallreven här hör till Röda havets mest orörda delar. I Jordanien vill man försöka ta tillvara dem på bästa sätt genom noggrann planering.
Direkt utanför stränderna bjuder ett indigoblått vatten på en kaleidoskopisk överblick av allehanda former av marint liv.
Aqabas många rev blomstrar, utsmyckade med en ett oändligt antal varianter av fiskar och koraller. Här finns dykmöjligheter under både dag och natt som räknas bland världens främsta. Man kan roa sig med snorkling, fiske eller segling, eller så kan man resa ut med en glasbottenbåt om man föredrar att betrakta skådespelet på armlängds avstånd.
Oasen Ma´in
Sydväst om staden Madaba hittar man oasen Ma´in, med sina heta källor. Hit har folk kommit för att hela sig ända sedan rommarrikets dagar. Vattnet rinner upp ur högt belägna klippor och håller då en temperatur på runt 60 grader. Sedan flyter det ner i naturliga pooler med ett rikt mineralinnehåll som anses stärka vattnets inneboende helande kraft.
Här finns förstklassigt boende att tillgå, och att sjunka ner i de helande poolerna är ett måste efter långa resdagar genom det jordanska landskapet.
Döda Havet
Jordan Rift Valley är utan tvekan en av världens mest fantastiska platser med sitt dramatiska och vackra landskap som omger Döda Havet. Döda Havet som ligger mer än 400 meter under havsnivån är den lägsta punkten på Jorden. Döda Havet är mest känt för sina saltmineraler som man bland annat använder inom jordbruk, medicinteknik och inte att förglömma skönhetsindustrin.
I antiken besöktes Döda Havet av kungar, kejsare, handlare, profeter och pilgrimer. Idag har Döda Havet en stor hälsoturism med många spa- och hälsohotell.
Shoppa dig genom historien
Jordanien är känt för sin shopping och erbjuder en bubblande blandning av moderna och traditionella inköpsmöjligheter. Att vandra genom en souq (en traditionell marknad) eller ett modernt köpcenter är en spännande upplevelse och ett sätt att umgås med både jordanier och andra fyndsugna turister.
Inte minst i små butiker är det vanligt att man blir bjuden på en kopp kaffe eller te innan man går över till att köpslå om varorna. En souq är en av de få kvarvarande platser där man fortfarande kan se hur köpslående och prutning är en viktig del av en affär. Så putsa av förhandlingstalangerna och kanske gör du ditt livs fynd!
Noterbart är att även om Jordanien förstås till stor del handlar om traditionella varor i traditionella butiker, så finns här också ett stort utbud av high-tecvaror till outletpriser. Den som letar efter det senaste inom mode eller teknik blir inte besviken!
Till Jordanien flyger du smidigt och bekvämt med Royal Jordanian från Köpenhamn. Flygbolaget har två avgångar i veckan direkt till Amman och flygtiden är strax över 4 timmar.
Här hittar du mer information om Jordanien.
Här har vi samlat alla artiklar om Jordanien.