Spanien

Golf och gastronomi på Gran Canaria – vilken perfekt mix

Det finns alltid en lockelse att besöka öar som Gran Canaria. Speciellt de som kan erbjuda allt vad människan behöver. Gran Canaria är en ö som i många år varit en favorit. Här berättar vi några av anledningarna. För golf och gastronomi är förenligt med Gran Canaria.

– Hola, qué tal? Hej, hur är det? Den spanska hälsningsfrasen som man ofta använder, den är vanligtvis kombinerad med några snabba kindkyssar på motpartens vänster-högersida. Gran Canaria, storasyskonet i den kanariska övärlden, är en läckerbit som bjuder på många och skiftande sinnesstämningar. Dels finns den nordliga och något svalare delen, och dels den södra, något mer turistiga och solsäkra delen.

Ön har varit navet i den svenska turistinvasionsligan under många år, och tack vare korta avstånd och en väl utbyggd infrastruktur hinner man se hela ön även om man inte har så mycket tid till förfogande. Säsongen sträcker sig över hela året, även om de stora turistströmmarna dominerar under höst- och vintermånaderna. Ön har åtta golfbanor, alla med sin egen karaktär, men här finns det så mycket mer än bara golf. Såväl maten som kulturen och klimatet får högsta poäng. Det spanska lynnet verkar förorda livsnjutning och det tåget är vi inte nödbedda att kliva på: – Gran Canaria, te quiero!

Vilopaus och dramatisk golf på Gran Canaria

Väl framme efter bagagebandet på Las Palmas flygplats lystrar vi till ett uppsluppet “Hallå kompis!”. Det är Jorge Díaz, vår upphämtare som glatt vinkar till sig oss. Jorge, ursprungligen från Uruguay, men som bott både i Växjö och Göteborg under ett tiotal år, innan han trött på kyla och mörker flyttade för gott till Gran Canaria. Med en sjungande och lustig svensk accent berättar han om allt vi ser.

Efter överlämning av hyrbil säger vi hejdå till den solskensglade uruguyanen. Vi söker oss söderut på ön och första stoppet är Sheraton Salobre. På lätt vindlande vägar som bär uppåt den sista biten ligger anläggningen i sitt majestät. Trots sitt internationella namn är hotellet är numera i spansk ägo. Här finns totalt 313 rum och villor som omgärdar framförallt The South Course.

Gran Canaria The South Course Golf

Sheraton Salobre på Gran Canaria

Det finns totalt sju pooler i poolutbudet, fördelade på nästintill alla våningsplan. De kröns av toppen av The Sunset, där både pool, dagbäddar och restaurang tronar. På The Sunset kan man för 35 euro hyra sig en dagbädd och slappa i de mjuka madrasserna, njuta av utsikten och ta sig ett dopp i den härligt turkosa infinitypoolen där vattentemperaturen är perfekt avvägd.

I hyresavgiften av dagbädden ingår trevligt nog en flaska bubbel eller rosé, visar det sig. Barn under sexton gör sig dock icke besvär här uppe vid top floor-pool, så barnskrik och överdrivet plaskande slipper man. Är man hungrig finns lättare, fräscht tillagade rätter att tillgå i Sunset Bar. När skymningen närmar sig släcker man ner så mycket som möjligt av belysningen för att gästerna ska kunna njuta av stjärnhimlen. Ett och annat par roar sig med att ta selfies, beundrande utsikten, eller sippar sig igenom en caipirinha medan solen försvinner i ett hav av guld. Hotellet har en skön känsla av stil och uppkäftig inredning.

Sheraton Salobre

Sängarna på Sheraton Salobre är av yppersta klass och vi somnar in utan några som helst problem – hit åker man för att vila upp sig och ta sin semester seriöst.

South Course

Pigga och utvilade tar vi oss an South Course som slingrar sig fram genom dalgångarna och är en skön upplevelse. Hotellgäster har under vissa tider tillgång till fri golf på bägge 18-hålsbanorna. Systerbanan North Course, öppnad 2010, är ett litet monster med sina diaboliska och utmanande hål i vanvettigt egensinnig terräng. Flera av hålen gränsar till raviner och på många av dem finns möjligheten att rädda sig via droppzoner.

The South Course Golf

Inte undra på att man rekommenderar en handicapgräns på maximum 24. Men vackert är det och kameran går varm i kvällsolen. Banan är en spektakulär visuell bekantskap som kräver sin tribut. En svajig dag kommer man med all säkerhet att lämna ett rejält bidrag till golfbollsguden. Å andra sidan är South Course, även om den är kuperad, en något snällare version. Golfbilar verkar finnas till alla som vill ha eller behöver, och det kan ses som en fördel då terrängen är mer än kuperad.

Gastro och golf – en gemensam nämnare

Nästa anhalt är femstjärniga Palm Beach Seaside, endast ett kort hundskall från beachen, där vi raskt bokar bord på La Bodega. Restaurangen är rustik och typiskt spansk så vi slår till med en knippa tapasrätter. Där väntar givetvis de obligatoriska potatisarna med mojo rojo och andra färgglada röror att doppa potatisarna i. En gudabenådad tonfiskceviche etsar sig kvar i smakminnet under lång tid. Nästa hotell ligger vid öns sydspets och fyren och heter följaktligen Ifa Faro Beach.

Efter incheckning blir vi hänvisade till en frontside beachview varifrån man kan se hela Atlanten och delar av Maspalomas. Några steg ner till morgondoppet i havet piggar upp innan strömmarna av lokalbefolkning tilltar, speciellt eftersom det är söndag. Det finns direktanslutning till strandpromenaden som sträcker sig hela vägen till Meloneras Golf. Man möter många morgonpromenerande och joggande nöjda människor som alla bär på ett lyckligt småleende, eller kanske till och med en hemlighet.

Sciroccon blåser sin varmluftsfläkt från Sahara. Klimatet är något svalare på den norra delen av ön. Calima kallas det tillstånd när ett milt dis är närvarande. När sciroccon inträffar stiger tempen rejält och det sker några gånger per år, men man verkar ta växlingarna med ro. I den södra delen råder konstant bra väder, då man är skyddad av bergskedjorna i den mellersta delen av landet. I norr, runt Las Palmas, kan vädret vara något mer växlande.

Temperaturen i norr passar också bra för att göra sitt eget vin, men att köpa en riktigt bra Rioja från fastlandet för runt åtta euro är kanske ändå ett bättre fynd för en vinconnoisseur. Man odlar även eget kaffe på nordsidan. Den upplevelsen får vi dock vänta till nästa resa med.

Real Club de Golf de Las Palmas

Inte långt från vin- och kaffeodlingarna ligger Real Club de Golf de Las Palmas, eller Bandama som denna eleganta äldre dam även kallas. Klubben grundades redan 1891 och är därmed en av öns absolut äldsta klubbar. Den grundades av engelsmän och hade ursprungligen sin bas i Las Palmas innan den på 1950-talet flyttades till sin nuvarande plats en bit upp i bergen.Minnesvärda hål är speciellt nummer 3, som med baksidan störtar djupt ner i calderan. Den kände spelaren Rafa Cabrera Bello är ett av affischnamnen som man mer än gärna berättar om.

Legenden Seve Ballesteros myntade uttrycket att hål 10 är Spaniens svåraste par 4-hål, trots att det är ett par 3. Du blir snart varse varför. Det vilar en elegans, en förfinad touch och tidlöshet över klubbhuset.

Javier Suarez, klubbchefen, berättar om klubbens långa historia och alla lovord från en rad organisationer. Engagerat berättar han om hur Bandama satt spår genom historien och han visar oss också prisskåpet med bucklor från svunna tider. Vi möter Leif Svensson som kom till Las Palmas för tjugo år sedan; han var rejält trött på att frysa. Leif driver Villa Bandama Golf, ett femrums gemytligt litet B&B som ligger som ett örnnäste, överblickande både bana och vulkankratrar. Det senaste utbrottet skedde dock för 8 000 år sedan så överdrivet orolig ska man inte vara.

Leif driver också restaurangen på Bandama och berättar om sina ambitioner att höja kvalitén och få igång det tillhörande hotellet på allvar. Vi blir serverade både gazpacho, svart ris med bläckfisk och en crème brulée som inte går av för hackor. Samtidigt kan vi beundra banan från terrassen. I närheten av Bandama finns banan El Cortijo, en medlemsklubb som har viss charm och där några av hålen är både utmanande och intressanta.

En gudomlig femrätters middag och efterföljande shopping

Las Palmas utgör en av Spaniens största städer, men trots dess omfattning genomsyras den av lugn, särskilt i den livliga shoppingdistriktet Triana och den heta Gamla Stan. Här i dessa trendiga områden fikar man, samtalar och umgås under parasoller på caféer och restauranger. Gågatorna är omgivna av vackert utsmyckade byggnader, där konsten att flanera har upphöjts till högsta grad. Till och med de nyproducerade husen faller in i byggnadsstilen med sina burspråk och varma färgskalor. Prisnivån i butikerna är behagligt låg och frestar till totalt oplanerade spontaninköp. Nästa dag tar vi oss till Maspalomas Golf på sydsidan av ön. Detta är en relativt platt och lättpromenerad bana där flera av hålen ligger i direkt anslutning till Maspalomas sanddyner.

Bohemia Suites & Spa på Gran Canaria

Vi besöker Bohemia Suites & Spa, ett skönt häng med en takbar och restaurang som överblickar Maspalomas lilla öken. Från åttonde våningen ser vi ut över Atlanten och dynerna. Servicen är på topp hos en uppmärksam personal och det mesta andas First Class. Vi dristar oss till att pröva avsmakningsmenyn bestående av fem rätter plus ett par bonusar i form av smakprov, bland annat en pumpasoppa behagligt kryddad med pinjenötter. Menyn triggas sakta uppåt med tillhörande vinförslag, samtliga spanska, både från grannöarna och från fastlandet. Sea bream, oxfilet, foie gras, ja, hela programmet går vi igenom, samtidigt som personalen öppnar upp ”golv till tak”-dörrarna mot havet. En frisk och skön bris leder oss igenom rätterna.

Gran Canaria - First Class Magazine
Gran Canaria - First Class Magazine

Vinpaletten är himmelskt utsökt och passar rätterna som hand i handske. Avec och kaffe intar vi på den yttre loungedelen där en dj spelar internationell hotellmusik à la Atelier Lounge & Cocktails under stjärnhimlen. Hotellet är medlemmar i Design hotels of the world och en uppstickare i Condé Nasts lista över heta hotell. Man förstår varför eftersom man hela tiden känns som en gäst som står i första rummet. Man skulle kunna tro att Gran Canaria överlevt sig själv som turistdestination, men alla tankar i den riktningen är helt fel. En dynamisk och levnadsglad ö som stolt skriker “Viva!” avfärdar man inte så lätt.

Under många år har ögruppen varit en populär destination för oss skandinaver och det lär fortsätta. Infrastrukturen är god och med en gps i bilen – som kallar sig Oskar och pratar svenska – tar vi oss till olika delar av ön inom en dryg timme.

Ett skiftade landskap

När bilen tuggar sig igenom de välfriserade vägarna upplever vi vackra och skiftande landskap. En lätt och smakrik paellalunch med pinfärska skaldjur på Meloneras Beach mellan fotosessionerna tar oss tillbaka till tider när resepersonalen hade denna lilla vik alldeles i anslutning till golfbanan som sitt eget lilla hemliga paradis. Man kan gott förstå varför.

Meloneras Golf på Gran Canaria

Bara ett kort stycke därifrån ligger Meloneras Golf, en ytterst välansad och läcker bana som med sina seasidehål 12-16 ger oss övernaturligt vackra vyer. Vi häpnar och blir förundrade.

Meloneras Golf

På Meloneras prioriterar man banan, klubbhuset är enkelt men både stiligt och funktionellt. Det märks tydligt att man månar om att banan ska hålla allra högsta klass. Nästa dag besöker vi Anfi Tauro som även den har sin speciella charm. Byggd i en dalgång klättrar en del av hålen uppför bergsidorna och ger oss oanat vackra synintryck med det blåskimrande havet som fond och de terracottafärgade bergen som reflekterar solens sista strålar. De två sistnämnda banorna är de som fotografen i oss fastnar allra mest för.

Dramatik och bra finish gör vårt jobb ganska enkelt vissa dagar; dessa dagar är några av dem. Life is good.

Här har vi samlat fler artiklar om Spanien.

Här har vi samlat alla artiklar om golfbanor i Världen som vi besökt.

För mer information:
www.hotel-palm-beach.co.uk
www.maspalomasgolf.net
www.bohemia-grancanaria.com

Foto: Peter Cordén
To Top
Translate »