Chili con carne är en kryddig och mustig gryta med ursprung i det mexikansk-amerikanska köket. Den kombinerar köttfärs, bönor och tomater med värmande kryddor för en smakrik och mättande måltid. Servera den med ris och en fräsch grönsallad för en perfekt balanserad middag.

Ingredienser för Chili con carne för fyra personer:
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 röd paprika, tärnad
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 burk (400 g) kidneybönor, avsköljda och avrunna
- 1 burk (400 g) svarta bönor eller vita bönor, avsköljda och avrunna
- 2 dl vatten
- 1 köttbuljongtärning
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk oregano
- ½–1 tsk chilipulver (efter smak). Du kan även använda färsk chili om du önskar.
- ½ tsk cayennepeppar (valfritt, för extra hetta)
- 1 tsk socker
- Salt och svartpeppar efter smak
- 2 msk olja för stekning
Tillagning av Chili con carne:
- Fräs grönsakerna: Hetta upp oljan i en stor gryta. Fräs lök, vitlök och paprika på medelvärme tills de mjuknar.
- Stek köttet: Tillsätt nötfärsen och bryn den tills den fått färg. Rör om då och då för att finfördela färsen.
- Tillsätt kryddor och tomater: Rör ner tomatpuré, paprikapulver, spiskummin, oregano, chilipulver, cayennepeppar och socker. Låt fräsa i någon minut för att förhöja smakerna.
- Koka ihop grytan: Häll i krossade tomater, vatten och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda på låg värme i cirka 20 minuter.
- Tillsätt bönorna: Rör ner kidneybönor och svarta bönor och låt sjuda ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Servering: Servera chilin rykande varm med tillbehör.
Chili con carne serveras bäst med:
- Kokt ris – Tar upp den smakrika såsen.
- Fräsch grönsallad – Lätt och krispig för att balansera kryddorna.
- Gräddfil eller crème fraîche – För en svalkande kontrast till chilins hetta.
- Färsk koriander och limeklyftor – Extra fräschör och smakboost.
- Tortillachips eller bröd – Perfekt för att skopa upp grytan.
En värmande och smakrik rätt som passar lika bra till vardags som till helgmyset. Smaklig måltid!
Du vet väl om att vi har väldigt många fler recept?
Foto: Press
