Vindistriktet Franken är som en miniversion av Tyskland. Distriktet vackra vingårdar, ofta inhysta i små medeltida städer. Det finns även vandringsleder och varierande landskap där tio naturreservat tydligt visar att detta är en dröm både för gom och sinne. Och här hittar du också Würzburg som kommer att berusa dig!
Franken är ett av Tysklands tretton mest tongivande vindistrikt. Trots att platsen rent geografiskt tillhör Bayern vrider patrioterna på sig ordentligt om man skulle säga det högt – Franken ses nämligen som självständigt. Som besökare är det dock svårt att se skillnaden. Här finns allt som karaktäriserar Bayern med Dirndl, Lederhosen och den rejäla köttbiten Haxen, rödkål och Apfelstrudel. Men det är Franken. Området välkomnar med natur, historia, kultur – och vin. Under året duggar vinfestivalerna tätt. Vi missar dem just den här veckan i sena september, men å andra sidan kompenserar vi med en djupdykning i områdets alla vingårdar.
Silvanerdruvan tongivande för distriktet
För alla med minsta intresse av vin kommer Riesling givetvis upp som ett självklart nedslag på vinkartan. Men Tyskland har dessutom utmärkta förutsättningar för både Pinot Noir och Pinor Grigio – två av mina absoluta favoritdruvor. Här finns även den tyska klassikern: Silvaner. Man odlar de relativt små och söta druvorna i branta lutningar i distriktet. Oftast är det så brant att maskiner får bytas ut mot skörd för hand och betydligt flera arbetstimmar. Det är också charmen. Här är vinproducenterna oftast småskaliga och ligger inbäddade i magisk miljö, antingen mitt i medeltida byar eller intill de större städerna med floder som slutdestination för sluttningarna.
Vinhotell med innovativ design
Vi inleder resan med att checka in på boutiquehotellet Hotel Weingut Meintzinger i charmiga Frickenhausen, vars medeltida hus ger en speciell karaktär åt staden. Även hotellet har karaktär; här känner vi av doften av vin på jäsning. Hotellet har en egen vingård och en stor bar, och på morgonen möts vi av en dignande frukostbuffé. Man har varsamt renoverat det medeltida huset och moderna möbler är blandade med äldre detaljer. Hotellets tre stjärnor skulle enkelt kunna bli fyra.
Ett stenkast bort från hotellet ligger restaurangen Ehrbar Fränkische Weinstube som presenterar tyska rätter på ett innovativt och vackert sätt. Man serverar den traditionella kötträtten Haxen på exempelvis en bädd av torkat hö och blommor. Även deras dumplings rekommenderas varmt.
Arkitektprisad vingård i Sulzfeld am Main
Nästa överraskning blir vingården Weingut Brennfleck, som ligger i den medeltida staden Sulzfeld am Main. Staden liknar närmast en vacker liten kopia av Visby, med kullerstensgator och trånga gränder samt en välbevarad ringmur med flera vackra torn. Här driver familjen Brennfleck sin vingård, där de genom tretton generationer fördelade över 400 år varsamt förnyat både vinerna och sin 22 hektar stora vingård. Här odlar man exempelvis den vita Silvanerdruvan, Bacchus, Riesling och Pinot Blanc liksom röda Pinot Noir och Domina.
Klara, kalla nätter och varma dagar ger druvorna karaktär och skapar fräscha frukttoner. Jordmånen är extremt kalkrik och sätter tydlig prägel på druvorna. Själva vingården är vacker och varsamt renoverad. Kalksten är det tongivande materialet, för att följa upp druvornas jordmån även i byggnaderna. Här skördar man allt för hand och det är kvalitet före kvantitet som gäller. Druvornas juice framställer man genom att de pressas sönder av tyngdkraften. Allt för att inte riskera att kärnorna krossas och bidrar till bitter smak. Vi testar den välsmakande storsäljaren Anna-Lena baserad på Silvanerdruvan innan vi tar oss vidare till nästa vingård.
Würzburgs bro – given uteservering
Vi tar oss vidare till Würzburg. Innan vi besöker den sista vingården bestämmer vi oss för att utforska staden, en liten stad med mycket innehåll. Här ligger det imponerande slottet Marienberg som har utsikt över hela staden. Historien sträcker sig ända tillbaka till bronsåldern. Det runda kapellet är en av södra Tysklands äldsta kyrkor. Missa heller inte att gå över Alte Mainbrücke – ”Gamla bron” i Würzburg. Man byggde den mellan 1473 och 1543 och ersatte en gammal bro, byggd under romartiden.
De tolv karaktäristiska statyerna är upprättade omkring 1730 och kopplar samman de äldre delarna av stan med fiskarkvarteren. Dessutom är bron en given mötesplats för stadsborna. Så fort solen värmer är det här på bron lokalborna håller till i Würzburg. Vin köper man ur ett hål i väggen intill brofästet. Efter det står man och dricker lokalt vin, njuter av solen, umgås och tittar på folk.
Ekologisk vinodling med gourmetrestaurang
Alldeles intill Würzburg, bland de branta sluttningarna, ligger vingården Weingut am Stein. Utsikten är fantastisk över både staden och vinrankorna och här springer hönsen och fåren fritt mellan vinrankorna. Här odlar man enbart ekologiska viner och hela vingården har ett hållbart fokus. Druvorna odlas omsorgsfullt i harmoni med naturen. Här har paret Sandra och Ludwig Knoll sedan 1990 satsat stort på arkitektur, gästrum och mat.
Michelinrestaurangen Reisers i Würzburg med sin vinbar ger en perfekt upplevelse. Lokala råvaror får dansa med internationella influenser i menyn.
Här har vi samlat fler artiklar om Tyskland.
Här kan du läsa mer om Würzburg.