Frankrike

Korsika – vilken fantastisk ö!

Världshistorien hade kunnat se annorlunda ut om inte Nabulione Buonaparte hade lämnat sin födelseö Korsika och erövrat världen.

Nabulione ja, för det var namnet han fick då han föddes. Året efter Nabuliones inträde i jordelivet förfranskades det till Napoleon eftersom Frankrike köpte ön. Världshistoria eller inte, vi har upptäckt ön han lämnade och ställer oss den enkla frågan: varför i hela världen ville han någonsin åka därifrån?

Korsika ajaccio1-S.Alessandri

Nej, detta är inget historiskt reportage om vare sig Napoleon Bonaparte eller Korsika. Den som upplever att kunskaperna inom dessa områden är bristfälliga får söka på annat håll. I ställer bjuder vi in dig till att upptäcka en än så länge rätt oexploaterad ö, italienare och fransoser undantagna. På sommarhalvåret invaderas ön av hundratusentals gestikulerande grannar på jakt efter livet goda. Och just detta finns det gott om på Genuabuktens gröna pärla – välkommen till Korsika, naturens, matens och vinets ö.

Korsika karta

På planet mellan Oslo och Korsikas huvudstad Ajaccio kommer jag på mig själv med att fundera över var ön egentligen ligger. Visst har jag hört talas om Korsika men ön har aldrig riktigt lockat mig, ett faktum jag idag vet berott på okunskap (och till viss del inte så bra flygförbindelser). En snabbkoll i flygmagasinet ger svaret. Korsika ligger mitt emellan Frankrike och Italien, närmsta andra ö är Sardinien som ligger strax söderut. Härmed är även dagens lektion i geografi avslutad.

Skidor på dagen, stranden på kvällen

Av någon ogenomtänkt anledning hade jag föreställt mig något helt annat än det Korsika jag nu förälskat mig i. I min (van-)föreställning hade jag sett ön som platt, karg och torr. I verkligheten är det här man upplever kontraster. Höga berg, djupa dalar, slingrande vägar och fantastiska stränder. Ön har på senare år blivit omåttligt populär bland cyklister som utmanas av det mycket skiftande landskapet, men även av skidåkare som bland annat hittar skidorten Val d’Ese fem mil från Ajaccio.Att åka skidor på dagen och äta middag på en strandrestaurang är alltså fullt möjligt på Korsika. Ön har ett rikt djurliv och en 350 000 hektar stor nationalpark med ett lika skiftande framträdande som resten av ön

Barrage de l'Ospedale

Det som först slår en är dock hur fantastiskt grönt och frodigt det är, ett resultat av enorma vattentillgångar från naturliga källor. Enligt flera av de insatta som vi träffar under besöket är just export av mineralvatten något som förespås öka kraftigt framöver. Naturligtvis är det, enligt korsikanerna själva, det bästa och renaste mineralvatten som går att få tag på, och just det här med ”det bästa” är något som återkommer under hela vistelsen.

Det blir på ett kärleksfullt sätt en stående rolighet eftersom vår guide, korsikan i själ och hjärta, nästan oavsett vad han beskriver kommer med tillägget ”the best there is”. Maten är bäst, vinet är godast, naturen är praktfullast och människorna de bästa. Och inget av detta ska tas ifrån honom, allt är mycket, mycket bra och därutöver.

Spela golf på Korsika

First Class Magazine har tidigare berört den enastående resorten Murtoli och då omnämnde den som ett eget litet land. De senaste nyheterna därifrån är att de i dagarna har öppnat sin nyanlagda golfbana designad av ingen mindre än Kyle Phillips. Den 12 hål långa banan ligger på Murtolis ägor, enastående vackert belägen i ett område där naturen har fått styra banans design och inte tvärt om. Det är en flexibel bana där utslagspunkterna kan varieras på flera sätt för att ändra banans karaktär och spelets svårighet. Naturligtvis har vi provspelat golfbanan.

Endast 45 minuter från Murtoli hittar man Golf Club Sperone med sina 18 hål. Även den bjuder på spektakulär natur och magnifik utsikt för den som vill ha ögonen på annat än bara bollen.

Matkulturen på Korsika

Äta bör man, annars – annars blir man som bekant en smula snurrig och vred. På Korsika är det aldrig långt till vare sig fast eller flytande föda. Maten kan kanske bäst beskrivas som ett giftermål mellan det franska och det italienska köket. Väl värda att nämna är de lokala charkuterierna som serveras nästan vart än man kommer, liksom de inhemska ostarna som lämnar underbara avtryck. Såväl kött- som fisk- och skaldjursrätter håller utsökt kvalitet, och den som är hängiven pastaälskare kan låta sig väl smaka. Nu är inte detta reportage menat som någon restaurangguide, men för den som befinner sig på södra Korsika är ett besök på restaurangen ”L’Auberge de la Restonica” strax utanför staden Corte ett måste.

Restaurangen ligger diskret placerad längs med älven nere i en dal och innehåller en lika överraskande som varierande meny. Hit vallfärdar gäster från både in- och utland och låter sig förföras av en mycket innehållsrik meny. Med tanke på Korsikas läge är det inga konstigheter att det här serveras såväl traditionell löksoppa som mjäll italiensk risotto.

Ännu en ny och trevlig bekantskap är Korsikas vinproduktion, eller snarare resultatet härav. En snabb sökning i Systembolagets katalog avslöjar att svenska importörer ännu inte upptäckt kvalitén på öns ädla drycker. Den relativt lilla ön har inte mindre än nio AOC-regioner och producerar utsökta drycker av såväl rött, vitt som mousserande slag. Vi blev särskilt överraskade av kvalitén på de vita vinerna som visade sig krispiga och jordiga med mycket karaktär.

Hamnstaden Bonafacio

Även i en övergripande text om Korsika vore det tjänstefel att inte nämna hamnstaden Bonafacio. Staden ligger nästan längst söderut på ön. Den som semestrar på Sardinien men känner för en utflykt når staden på en timma med färja. Här möts man av ”staden på klipporna” – och inte vilka klippor som helst.

Det är nästan overkligt att se hur hus och byggnader, omringade av sin medeltida försvarsmur, tronar på klippor så väderbitna att det på vissa platser knappt ens finns berg hela vägen ner till havets botten. De liksom hänger i luften. Från den båt vi hoppat på, och som senare ska ta oss runt i de naturliga grottorna som gröpts fram ur berget, ser det hela lika surrealistiskt som fascinerande ut.

ATC-S.Alessandri bonifacio 14

Våra medresenärer, och säkerligen vi själva också, står med höjda huvuden och öppna munnar. Hur är det överhuvudtaget möjligt att kunna sova när man vet att tjugo meter precis under sängen gapar ett flera tiotal meter högt ”inget” under en? Å andra sidan har staden stått i flera tusen år. Själva försvarsmuren, eller fortet, byggdes på 800-talet så vi antar att det kommer att stå där ett tag till när vi promenerar där uppe. De underjordiska grottorna under staden når man med båt och på inget annat sätt.

Om havet tillåter vill säga. När vi vid första försöket tvingades ge upp mätte vågorna 15-20 meter och slog som väggar mot berget, vid andra försöket gick det dock bättre.

bonifacio, Korsika

Väl inne får man en extraordinär upplevelse när solen når in genom bergets sprickor och glittrar mot grottornas väggar som består av kalk och skiffer. Hamnen i Bonafacio är med sina imponerade 1 500 meter värd för tusentals turister varje dag under högsäsongen som sträcker sig från juni och augusti ut. När vi besöker staden är det lite lugnare men storlekarna på yachterna som likväl hittat hit avslöjar att detta är tummelplats för bättre bemedlade.

bonifacio

Och restaurangerna i hamnen har anpassat sig därefter. Inte för att prisläget är särskilt högt, utan för att kvalitén på mat och vin även här tillfredsställer den mest kräsne. Låt inte synen bedra, även om den restaurang du rekommenderats ser enkel och ”turistig” ut hittar du för det mesta högklassig mat. Fråga runt, lokalbefolkningen hjälper dig gärna.

Korsikas huvudstad Ajaccio

Vi avslutar vårt besök på Korsika med att spendera en kväll i huvudstaden Ajaccio. Det är Napoleons födelsestad i vilken man naturligtvis kan besöka Napoleons födelsehus, Napoleonmuseet och lite annat smått och gott som förknippas med hans namn. I stadens fond ligger havet och erbjuder både lokalbefolkningen och besökare svalkande bad på fina stränder bara stenkast från stadens rika butiks- och uteliv.

ajaccio front de mer, Korsika

I Ajaccio kan man såväl shoppa som festa loss på barer och nattklubbar. Den ursprungliga staden grundades redan på 1100-talet och bär prägel av sin historia; de flesta husen är gamla men fint renoverade. Det är helt enkelt mysigt att gå runt i gränderna innan det är dags för ett glas vin på någon av de många trottoarserveringarna. Så, sammanfattningsvis – det fanns egentligen ingen anledning för Napoleon att lämna ön, i alla fall inte som det ter sig nu när den erbjuder allt man kan behöva och önska. Alltså finns det heller ingen anledning att inte besöka ön.

Här finns rikligt med natur och kultur, fantastiska sevärdheter, underbar mat och dryck samt aktiviteter för såväl solbadaren som utförsåkaren. Med det sagt rekommenderar vi verkligen att göra ett besök på ön innan ”det är för sent”, vi förutspår nämligen att Korsika kommer att bli en populär destination framöver. PS. Med facit i hand var det väl kanske ”tur” att Napoleon ändå lämnade ön. Spörsmålet om hur Europa hade sett ut idag låter jag bli att spekulera i, men ett är säkert – det hade garanterat sett annorlunda ut.

Adieu.

Här har vi samlat fler artiklar om Frankrike.

Här hittar du mer information om Korsika.

Foto: Matz Thomassen
To Top
Translate »