The best-kept island secrets of South East Asia. Så presenterar det ultralyxiga kryssningsrederiet Silversea den drygt två veckor långa spännande kryssningen meed Silver Discoverer – ett oförglömligt naturäventyr i den unika övärlden långt, långt bort från de vanliga turiststråken.
Silversea Cruises har många gånger, så sent som i år, blivit utsett till världens bästa lyxkryssningsrederi. Vi har länge varit nyfikna på att ta reda på var hemligheten ligger med rederiets popularitet och stora framgångar. När sedan ett nytt fartyg inköptes och ett nytt koncept just skulle lanseras kände vi att tiden var mogen för oss att kliva ombord.
Förstaklassiga Silversea
Silversea ägs av en italiensk familj där några familjemedlemmar också är aktivt engagerade i företagsledningen. Rederiet har idag åtta fartyg, och dessa är uppdelade på två väldigt olika flottor. Den så kallade Classic Fleet har det lyxiga livet ombord i fokus. Dess destinationerna utgörs av vackra, populära och välkända kustpärlor runt om i världen. Expedition Fleet lägger däremot tyngdpunkten på spännande och unika upplevelser utanför båten, och genom att fartygen är betydligt mindre än vanliga kryssningsbåtar har Silverseas expeditionsfartyg möjlighet att gå till relativt okända destinationer. På fartygen i Classic Fleet är klädseln mycket elegant, speciellt kvällstid. På expeditionsbåtarna är mer avslappnat klädda de flesta middagarna, vilket rimmar bra med de fysiska och äventyrliga utomhusaktiviteterna på dagarna.
Vad alla fartygen i båda flottorna från Silversea dock har gemensamt är att allt ombord är absolut förstklassigt, från fantastisk fine dining till hytternas eleganta inredning och den personliga servicen. Tack vare att Silverseas samtliga fartyg är mindre än hos de flesta övriga rederier är också servicen mer personlig, individuellt anpassad och lyhörd.
Vi vill gärna testa båda typerna av kryssning. Vår kollega Max tog sig därför an den angenäma uppgiften att lyxkryssa i vackra Medelhavet med Silversea Silver Wind som ingår i rederiets Classic Fleet. Själva har vi aldrig kunnat motstå ett äventyr. En möjlighet att utforska Sydostasiens vackra övärld både över och under vattenytan ombord på en intim elegant expeditionskryssare gör oss mycket spända av förväntan. Ännu bättre blir det när vi förstår att Silversea står i begrepp att lansera ett nytt intressant wellness-koncept med premiär ombord på just ”vårt” fartyg Silver Discoverer. Dessutom med ”vår” kryssning som den allra första resan. Äventyr och välbefinnande låter som en oemotståndlig kombination!
Dags för avfärd med Silversea Discoverer
Efter en fantastisk vecka på Borneo är så äntligen dagen kommen att kliva ombord på Silversea Discoverer. Vi är en riktigt internationell grupp med gäster som hälsas välkomna. Maximalt antal passagerare är 120 men eftersom fartyget är så nytt är vi faktiskt bara 48 gäster på denna kryssning med Silver Discoverer. Med en besättning på 106 personer med 26 olika nationaliteter får vi redan vid det hjärtliga mottagandet en första känsla av hur ruskigt bortskämda vi kommer att bli på den här resan.
En del av besättningen från Silversea Discoverer utgörs av vårt ”expedition team” som är en internationellt sammansatt grupp av experter. Dessa är experter inom biologi, ornitologi, marinbiologi, arkeologi, marinvetenskap, antropologi och botanik, varav flera dessutom är dive masters. Dessa kunniga och trevliga män och kvinnor kommer ta oss med på expeditioner både på land och i havet och göra dem både spännande och givande. De kommer dessutom att hålla uppskattade och underhållande föreläsningar ombord på Silver Discoverer om det vi får uppleva.
Med ett glas champagne i handen blir vi eskorterade förbi fartygets tjusiga reception. Vi tar hissen upp till vår eleganta hytt som liksom alla hytter ombord har havsutsikt. På ett så pass litet lyxkryssningsfartyg som Silver Discoverer blir naturligtvis inte hytterna lika stora som på större fartyg. Hytten är bekväm för oss två, och inredningen precis så smakfull som vi hoppats på. Den stora sängen är en dröm av högklassig komfort och badrummet är vackert inrett med exklusiv italiensk marmor. Kuddar väljer vi från en omfattande meny av olika typer.
Ombord på Silversea Discoverer finns allt vi behöver
Vår egen trevliga och ytterst tjänstvilliga butler Rohit på Silversea Discoverer erbjuder sig genast att hjälpa oss med uppackningen, men på typiskt svenskt manér gör vi nog gärna det själva, tack. Han passar istället på att förhöra sig om vilka önskemål vi har för att fylla minibaren, vilka hygienprodukter vi önskar ur Bvlgaris lyxiga sortiment och om det finns några andra speciella önskemål han kan hjälpa oss med.
Under hela resan finns han ständigt till hands och gör sitt yttersta för att vi ska bli odrägligt bortskämda. Vi hinner lagom packa upp och byta om till middagen innan det är dags att sätta oss till bords i den vackra matsalen. Detta samtidigt som Silver Discoverer lättar ankar och glider ut från Kota Kinabalus hamn i den ljumma tropiska natten.
Välbefinnande ombord på Silversea Discoverer
Redan det första dygnet märker vi att det är wellness, eller välbefinnande kanske vi kan säga på svenska, är ett skönt tema som kommer att prägla vår kryssning. På båten dukar man upp ett härligt smörgåsbord av njutningsfulla övningar för kropp och själ. Den som är morgonpigg kan börja dagen med Dynamic and Energizing Yoga tillsammans med Jenni från Finland. Ett annat morgonalternativ är Pilates & Callanetics med Natasha från Kapstaden.
Vi bestämmer oss för att vara lite lata och sitter extra länge med den ljuvliga frukosten istället. Den innehåller allt och lite till av vad man kan önska sig. Det dåliga samvetet dövar vi lite senare på dagen med ett pass vattengympa i poolen. På nattkröken erbjuder man möjlighet till meditation under stjärnorna, stjärnskådning eller Relaxing Yoga – ett underbart och avslappnande sätt att varva ner på. Båten har även ett bra litet gym högst uppe på däck 7. Som pricken över i bjuder man även alla gäster på en spabehandling av duktiga terapeuten Nicole från Australien i båtens nybyggda fräscha spa vägg i vägg med gymmet.
Möten med Borneos djurliv
Vår kryssning inleder vi med besök i några hamnar på Borneo när vi rundar öns norra del och följer den nordöstra kustlinjen söderut en bit. Utanför staden Sandakan väntar den första av kryssningens höjdpunkter. Här får vi på nära håll får se Borneo-unika små solbjörnar, orangutanger och näsapor i naturreservatet. Dessa djur lever bara i den här delen av världen och få exemplar finns utanför Borneo. Näsaporna ser nästan löjligt mänskliga ut, speciellt hannarna med sina stora långa näsor, kulmagar och lite gubbiga utseende. Honorna har små uppnäsor och är också betydligt mindre till växten.
Orangutangerna kikar nyfiket på oss där uppe från de höga trädkronorna och några av dem vill imponera lite extra med häftig akrobatik i de långa lianerna. Antalet orangutanger på Borneo har på senare tid dessvärre minskat dramatiskt från 300 000 till endast 35 000. Detta främst på grund av palmoljeindustrin på ön. Aporna älskar de spröda läckra palmskotten och blir skjutna av farmarna när de tar sig in på planteringarna.
En annan minnesvärd utflykt på Borneo är vår färd upp längs med den stora floden Kinabatangan River. Våra speedboats tar oss till små byar utmed floden. Vi hälsar på hos de vänliga människorna och vi blir bjudna också att smaka av deras mat. Vi ser näsapor i det omgivande mangroveträsket, men så plötsligt får vi uppleva något mycket unikt och ovanligt.
En flock sällsynta Borneoelefanter har sökt sig ner till floden för att bada och dricka och vi har lyckan och turen att få vara med om deras vattenlekar. Flocken består av kanske ett trettiotal djur av de högst 2000 som finns på hela Borneo. Det här är den minsta arten av den lilla asiatiska elefanten. Den är betydligt mindre än de stora afrikanska elefanter vi sett många gånger tidigare. Öronen är också förhållandevis mindre än på andra elefantarter.
Ut i det okända blå
Nu lämnar Silversea Discoverer Borneo och den relativa civilisationen och ger oss ut i Malaysias och Indonesiens övärld där de få människor vi träffar nästan aldrig har sett några turister eller ”blekansikten” tidigare. Från och med nu kommer vi också för det mesta att lämna fartyget på redden och istället landstiga med fartygets gummibåtar av typen Zodiac. Ofta gör vi så kallade ”wet landings” där vi får kliva från gummibåtarna ner i det ljumma kristallklara vattnet. Detta för att sedan vada den sista biten iland till de vackra sandstränderna på de små, ofta obebodda öarna.
Här njuter vi sedan av sanden, solen och den orörda naturen men framför allt av det fascinerande och underbara livet under havsytan. Många av oss har dykcertifikat och älskar att dyka och snorkla. På den här resan bjuds det rikligt med möjligheter att få uppleva några av världens allra bästa undervattensvärldar.
Den som inte vill eller kan dyka eller snorkla kan ändå njuta av den färggranna mångfalden under vattenytan med hjälp av den båt med glasbotten som fartyget har med sig. Denna sjösätts när vi kommer till fina dykvatten. Medan vi ägnar oss åt vattenaktiviteter brukar besättningen duka upp en komplett bar på stranden eller ibland till och med anordna en härlig barbecue-lunch där. Aldrig smakar väl mat och dryck så gott som efter fysisk ansträngning i naturen! Innan vi ger oss av med våra Zodiacs tillbaka till fartyget strax innan skymningen brukar dagen bli avslutad på stranden med lite strandyoga, ett sista dopp i det ljumma vattnet eller en promenad utmed den solvarma sandstranden.
Glada och nyfikna barn
Vid några tillfällen gör vi korta besök i civilisationen igen. Till exempel i den lilla staden Bitung på den indonesiska ön Sulawesi. Här promenerar vi bland de små fiskebåtarna och beundrar deras fångst. Vi går en sväng upp på marknaden där de färggranna frukt- och grönsaksstånden bjuder ut färskt och nyskördat. Här finns spännande kryddor och grödor vi till stor del inte ens kan namnen på. Det blir också ett besök i den lokala skolan där de glada och nyfikna barnen tycker det är mycket spännande med de mystiska långväga besökarna.
Vi lägger också till på ön Ternate i den indonesiska ögruppen Moluckerna som man ofta kallar för Kryddöarna, inte utan anledning. Här besöker vi odlingar av kryddnejlika, kanel och muskot. Vi avslutar med ett besök i det portugisiska fortet Tolucco, byggt i mitten av 1500-talet.
The Corol Tiangle
En annan av resans hett efterlängtade höjdpunkter med Silversea Discoverer, strax norr om huvudön på Nya Guinea, är arkipelagen Raja Ampat bestående av mer än 1500 små öar. Ingen annanstans i världen är den biologiska mångfalden under vattenytan större än här. Detta område anser många dykare och snorklare vara paradisens paradis. Det utgör hjärtat i det som kallas ”The Coral Triangle” och är värdens artrikaste korallvatten. Våra undervattensupplevelser når upp till nya svindlande höjder utmed pärlbandet av mytomspunna öar som till exempel Boo Islands och Misool.
Förutom de spektakulära fiskarna i alla storlekar och mönster i regnbågens alla färger som vi redan blivit bortskämda med ser vi här både olika sorters hajar, sköldpaddor och rockor. När vi tidigt en förmiddag vandrar längs med stranden på väg att ge oss ut på upptäcktsfärd i vattnet råkar vi nästan snubbla över några muränor i vattenbrynet som förskräckta snabbt ringlar tillbaka ut på djupare vatten.
För fågelälskare är vår resa ett riktigt eldorado. Under resans gång ser vi ett stort antal fina och skönsjungande fåglar i alla färger och storlekar. Vi ser bland annat olika sorters kungsfiskare, flugsnappare, solfåglar och hornkorpar. Vi får även en glimt av de mycket skygga och vackra paradisfåglarna på Nya Guinea.
En 30 000 år gammal hälsning
Något som alltid är lika spännande är när vi får höra att vi ska göra en ”Zodiac cruise”. Expeditionsteamet gör sig redo i var sin gummibåt som tar upp till åtta gäster. Sedan bär det av på utflykt där vi hela tiden stannar kvar i båtarna och får uppleva allt möjligt spännande och fascinerande. Vi finner små byar och fiskelägen som bara består av några enstaka hyddor. Här kommer barn och gamla springande för att titta på de konstiga besökarna. Vanligtvis livnär de sig på fiske eller på att skörda sjögräs och tång som man sedan torkar och säljer.
En kvinna kastar lite tång till mig i gummibåten när hon ser hur nyfiken jag är. Jag tar med mig tången tillbaka till fartyget och frågar våra kockar om den går att äta, månne. Det får jag äta upp. Bokstavligen. Till lunch serverar man oss som förrätt den delikat tillagade tången tillsammans med bläckfisk i en fräsch anrättning med lime, tomat och färska örtkryddor. Mums!
En annan gång, när vi befinner oss vid ön Dwars in den Weg Island på Nya Guinea, får vi höra att vi ska åka iväg och titta på klippmålningar. Det låter ju kul, men vi blir helt stumma av hänförelse när vi får klart för oss vad det hela handlar om. Vissa av målningarna är gjorda för så länge som 30 000 år sedan! Det finns ingen som helst civilisation i sikte. Och här sitter vi i våra gummibåtar år 2014 vid en ö och en klippvägg mitt i havet och beundrar rödfärgade målningar och avtryck av händer, djur och människor som gjordes av våra förfäder för tiotusentals år sedan. Ett minne för livet!
Besök på en pärlfarm
I slutet av vår resa gör vi en dag en Zodiacutflykt till en pärlfarm i närheten av ekvatorn. Det är fascinerande att få lära sig hur en pärla blir till inuti ett ostron. Vi gör också ett besök i farmens butik som säljer fantastiskt vackra smycken gjorda av pärlorna. De flesta av oss har bara råd att titta och beundra, men en ung man inhandlar, i romantiskt rus, en ring som dagen efter ska hamna på ringfingret på den kvinna han älskar. Vi andra blir vittne, på behörigt avstånd, till den underbart romantiska ceremonin när han faller på knä på den paradisiskt vackra sandstranden (ja, det är klart att hon sa ja – med DEN ringen!).
Åter till pärlfarmen. Efter den intressanta turen bland pärlor och ostron är vi nu ganska svettiga och trötta. Vi längtar tillbaka till den svala lyxen ombord på fartyget. Men vid den väntande Zodiacbåten står australiensiske Brad, vår marinbiolog från expeditionsteamet, och frågar om vi har lust att följa med honom på en liten båttur i omgivningarna innan vi åker tillbaka till fartyget. Vi tvekar först men säger till varandra: – Kom igen nu, hur ofta får vi vara med om sånt här?
Närkontakt med delfiner
Vad vi ännu inte vet är att den här lilla gummibåtsturen kommer att bli en av resans mest minnesvärda händelser. Vi är alltså en liten grupp på några få entusiaster som gör en sista båtutflykt innan det är dags att avsluta dagen. Brad säger att en av de andra gummibåtarna såg några delfiner på håll för en stund sedan och det vore ju kul om vi också kunde få en skymt av dem. Låter lovande, instämmer vi. Och plötsligt är de bara där! Men nu har de bestämt sig för att undersöka oss på betydligt närmare håll. – Make happy sounds! That will make them curious, hojtar Brad.
Så vi tjoar, busvisslar och joddlar på av hjärtans lust och delfinerna får fullkomligt tokfnatt och börjar hoppa upp överallt för att titta på de märkliga varelserna. Brad ökar båtens fart och delfinerna antar genast utmaningen. I säkert tio minuter har vi en flock lekfulla delfiner som hoppar kring båtens för. De verkar tycka det är precis lika kul som vi. Det är inga som helst problem för oss att frambringa ”happy sounds”!
Det är redan skymning när Team Dolphin rusiga av lycka återvänder till fartyget. Vi ser på långt håll att båtens akter ser annorlunda ut än vanligt. Kulörta lyktor, färgglada ballonger, fantastiska orkidéer och stora bananpalmsblad pryder hela pooldäcket och båten är smyckad för grillparty. Besättningen är lika spända av förväntan som gästerna och det blir verkligen en härlig kväll under stjärnorna. Efter all den goda grillmaten dansar vi av oss kalorierna till långt in på småtimmarna.
Kaptenen Plecas bjuder in på Silversea Discoverer
En kväll får vi en trevlig inbjudan att äta middag tillsammans med vår kroatiske kapten på Silversea Discoverer. Han visar sig vara en spännande och intressant man med stor erfarenhet av att vara kapten på båtar i fjärran länder. Den uppgiften är ganska annorlunda på en expeditionskryssningsbåt, inser vi efter en stunds middagskonversation. Ingen dag är den andra lik och det gäller att kunna improvisera och ta seden dit man kommer. Kapten Plecas berättar om flera galna incidenter. Detta inkluderar det tillfälle då han tvingades skära halsen av en stackars gris så att gästerna kunde stiga i land på ön. Tydligen var det en viktig ritual som alla främlingar måste genomgå för att anses värdiga att besöka ön.
Som tur var fick gästerna aldrig reda på vad som föregått deras landstigning. En annan gång tvingades han redogöra för den aktuella öns ”dress code”. De kvinnliga gästerna skulle vara sedesamt klädda och absolut inte bära kjol som slutade ovanför knät. Överkroppens klädsel däremot saknade betydelse så barbröstat var helt i sin ordning.
Kapten Plecas bjuder också in oss till ett besök på kommandobryggan. Här förundras vi över all den utrustning och alla viktiga rutiner som behövs för att framföra ett modernt kryssningsfartyg på ett tryggt och säkert sätt. Mycket av arbetet på bryggan har man ju ingen aning om som gäst ombord. Det är intressant att få titta in bakom kulisserna.
Kulinariska höjder i världsklass
Även om atmosfären ombord på expeditionskryssningarna är lite mer avslappnad än på Classic Fleet håller maten minst samma skyhöga klass som hela Silversea gjort sig välkända för. Den balanserade gourmetmat som vi nu blir serverade inom ramen för det nya wellnesskonceptet tar dessutom fine diningupplevelsen till nya oanade höjder och kräver egentligen ett helt eget kapitel. Här gör man inte avkall på något av det goda. Här finner vi utsökt fisk, ljuvliga skaldjur, hängmörat utvalt kött som smälter i munnen, himmelsk foie gras, möra vaktlar och delikat kaviar.
Fantastiska läckerheter och delikatesser tillagar man med kärlek och finess av skickliga kockar. Men här sker det på ett hälsosamt sätt och med eftertanke. Redan tidigare har Silversea anammat ett hållbart och organiskt synsätt för maten ombord. Nu är man redo att som första lyxkryssningsrederi ta konceptet till nästa nivå och se till att alla näringsämnen balanseras så vi får i oss allt det nyttiga våra kroppar behöver på ett sätt som gör att vi mår bra och lever hälsosamt.
Paret bakom wellnesskonceptet och framför allt den fantastiska välbalanserade maten är Silverseas Culinary Director Rudi Scholdis och nutritionisten Dalila Roglieri.
Det krävs omfattande förberedelser och inköp för en så lång kryssning som vår, där ambitionen är att servera förstklassig fine dining varje dag. Ungefär 1800 olika råvaror bunkras inför en kryssning. Detta inkluderar då det allt från salt och peppar till fisk och kött. Färskvaror som frukt och grönsaker tar slut ibland och dessa kompletterar under resans gång.
One big happy family ombord på Silversea Discoverer
En kryssning som den här ombord på ett relativt litet fartyg med maximalt 120 gäster är nog så långt ifrån jättefartygens resor, med uppåt 3000 passagerare, som man kan komma. Det blir intimt och personligt och passagerare och besättning lär snabbt känna varandra. Förvåning infinner sig när maître d’Robert välkomnar oss till bords och använder våra namn redan den första kvällen. Detta trots att vi bara har varit ombord på fartyget i några timmar. Andra mer erfarna resenärer försäkrar oss om att detta inte är särskilt ovanligt ombord på Silverseas fartyg.
Både aktiviteter på och utanför Silversea Discoverer kännetecknas ofta av flexibilitet och spontanitet på ett sätt som är omöjligt på ett stort fartyg. Silverseas personal är dessutom mycket lyhörd och ger gästerna goda möjligheter att påverka programupplägget. Det blir också en närhet till experterna i expeditionsteamet som ger ett stort mervärde till varje utflykt. På kvällarna präglar gästernas umgänge ofta av spontanitet och gemenskap i den lilla gruppen. Under vår resa roar vi och våra medresenärer oss med karaoke, disco och allsång i baren.
Safari till sjöss
En fantastisk femton dagar lång äventyrsresa lider mot sitt slut. Det har varit en helt oförglömlig ”safari on the sea”, som Silversea så träffande kallar sina expeditionskryssningar. Vi kliver av Silver Discoverer på ön Koror i den lilla vackra ö-republiken Palau med endast 20 000 innevånare. Vi stannar ett kort dygn här innan det är dags att påbörja den långa flygresan hem. Men under det dygnet blir vi charmade av de vänliga människorna och den vackra naturen och hinner få ordentlig mersmak. Vi hoppas få möjlighet att återkomma till Palau en dag.
Här har vi samlat alla artiklar om kryssningar.
Här hittar du mer information om Silver Discoverer.