Irland

Smaka på Irland – en gudomlig matresa

Södra Irland charmar sina besökare redan vid inflygningen till Cork. De böljande gröna ängarna som sveper i vinden, de svartvita kossorna som lojt går och betar av det saftiga gräset, de pittoreska kuststäderna som kantas av ostronodlingar och de varma, välkomnande ö-borna. Och vi ska smaka på Irland.

SMAKA PÅ IRLAND - First Class Magazine
Dimhöljda, bördiga landskap. Irlands skönhet är beroendeframkallande.

Men om det vet vi inget än. Vi vet bara att skälet till att vi är här är för att smaka på maten, och smaka på Irland.

Förberedelserna är redan i full gång inför årets upplaga av gourmetfestivalen i Kinsdale – den fyrtiotredje i ordningen. För här står maten i centrum sedan många år, och detta är ett ypperligt tillfälle att smaka på Irland. Den idylliska fiskestaden ligger längs den vackra och dramatiska kusten 30 kilometer från Cork.

Natur Ireland
Med golfströmmen intill förblir gräset grönt året om något som är bra för korna.

Smör på export

Regionen har alltid varit en handelsstad där maten stått för den främsta inkomsten. Redan för 1 000 år sedan började smör tillverkas i området, självklart tack vare den bördiga jorden, det milda klimatet och det saftiga gräset. The Butter Museum i Cork bekräftar exporten av smör som nådde sin peak framåt 1870-talet innan separatorn och senare fabrikerna puttade bort hantverket. Väldens största smörmarknad fanns här. Tack vare dess salthalt på 14 procent kunde smöret klara sig utan att härskna, och man skeppade det ända till Australien. Den riktigt lyckliga kom över rose butter – den absolut bästa klassens smör. Även idag står sig smöret som en viktig exportprodukt och Kerry Gold är fortfarande näst störst på den amerikanska marknaden. Men regionen sjuder av innovativa restauranger, anrika restaurangskolor och ostronodlingar längs kustremsan.

Beviset på det kom 2019 då restaurangen Bastion fick sin första Michelinstjärna.

Högt ansedd kockskola

Men innan vi ska ta oss in i Kinsales folksjäl och lokala matkultur besöker vi familjeägda Ballymaloe Cookery School. Vi går runt i en exklusiv herrgårdsmiljö bland höns springandes framför benen på oss, längs fält av brysselkål och grönkål, gigantiska växthus fyllda av helt ekologiska odlingar. Eleverna börjar förmodligen känna en stark lust att vara kreativa när de går här och samlar ihop ingredienser, som sedan kommer att blir serverade under kockars uppsikt under tolv veckors tid. Bageriet inhyses i en gammal äppelfarm. Skolan ses som en av världens bästa och lockar kockar från flera länder. Många tar kursen som ett välkommet avbrott för att vässa sina kunskaper medan andra kockar kommer dit för att ta sin matlagning till absolut högsta nivå. Vad kursavgiften går på? 150 000 kronor.

Ballymaloe Cookery School

Från nos till svans och smaka på Irland

Vi tar oss vidare till matmarknaden ”English Market” i Cork, och ännu en gång ska vi smaka på Irland. Matmarknaden visar den tydliga traditionen ”nose to tail” där man använder hela djuret. Gristrynen, öron och flådda svansar samsas med mer välbekanta köttdelar. Det finns något sympatiskt över att hålla tillbaka matsvinnet och den självklara kärleken till djuren. Slakterier som drivs från generation till generation, kycklingfarmen Carigcleena som skryter om sina kycklingar som är ”slowly grown outdoor”.

Vi smakar på Irland iklädda en rolig hatt

Kvällen består av en champagnereception som startskott för gourmetfestivalen. Med vänliga miner, snacks och diverse drycker välkomnas vi med pompa och ståt till stadens årliga event: Kinsale Gourmet Festival och deras alltmer populära ”Mad Hatters Taste of Kinsale”.

Vi inser snart vad det innebär. Hela staden verkar ha förberett sig i månader för detta event – som självklart, precis som namnet antyder – består av galna huvudbonader. Det är hela städer i lego, fågelbon, meterhöga fjädrar. Ofta i kombination med en passande outfit. Men så är också maten värd att fira. Trots att det bara bor 12 000 invånare i staden kan den stoltsera med 60 restauranger. För 95 euro får du en garanterad smakupplevelse. Du kan verkligen smaka på Irland!

smaka på Irland
Mängden ostronfarmar längs med kusten ger sig väl tillkänna på gourmetfestivalen. Ett toppensätt att smaka på Irland.

Efter ett underhållande tal delas vi upp i fyra grupper och går sedan i pratglatt tåg till första stoppet. Där väntar foodtrucks, lokala matleverantörer, mängder av ostronfarmar som bjuder på sina delikatesser och mängder av champagne samt lokalproducerad gin och öl från mikrobryggerierna. Varje stopp varar cirka en och en halv timme och för varje stopp blir de glada tillropen allt högre. Efter fyra stopp känns den goda maten och drycken i både mage och huvud – men det stoppar inte festivaldeltagarna från att avsluta kvällen med en rejäl fest.

Lovande matdestination, så åk och smaka på Irland

Trötta och nöjda vaknar vi upp till en strålande vacker och dimhöljd morgon. Vi har hittat nya, irländska vänner. Och vi har framförallt hittat en intressant matdestination som definitivt ska bli intressant att följa. Vi kommer att smaka på Irland fler gånger framöver.


Besök och ät på Ballymaloe Cookery School:  https://ballymaloe.ie
Bo: The Trident Hotel ligger precis intill hamnen. Härifrån är det dessutom gångavstånd till festivalens startpunkt. Mer info: https://thetridenthotel.com
Ta sig dit: Antingen flyg till Dublin och vidare transport alternativt via CDG raka vägen till Cork.

Här har vi samlat fler artiklar om Norra Europa.

Foto: Lina Skandevall
To Top
Translate »