Sverige

Lådfabriken på Orust – väl värt ett besök

Lådfabriken på Orust är ett spännande Bed & Breakfast som lämnar intryck hos själ och hjärta!

Ett trettiotal meter från stranden som fortsätter ut i Skagerraks gråblå vatten står Lådfabriken Bed & Breakfast. Ägarparet Johan och Marcel har skapat en fågel Fenix ur askan av det som var kvar av den gamla fiskelådefabriken på Orust.

Lådfabriken

Här har de utformat ett hem, som är ett hotell, som är en restaurang, som är ett konstverk – och som förtjänar all den uppmärksamhet det kan få. Ja, jag skriver hotell även om Lådfabriken Bed & Breakfast på Orust erbjuder precis vad namnet säger: sängar och frukost. Med extra allt. Och mer därtill. Det beror lite på hur man bokar. Till exempel går det att få en fantastisk middag tillagad av Johan och Marcel om man beställer detta vid bokning.

Hyr man dessutom hela Lådfabriken, som har fyra rum med separata badrum, kan man boka helpension. Dagarna innan vi anlände var det en ledningsgrupp som hyrde hela Lådfabriken, och med all inspiration som finns i väggarna är det lätt att föreställa sig att kreativiteten flödade. Hundarna Bruno (12) och Curro (3) ingår i staben, om än med en något tillbakadragen attityd när det kommer till att hjälpas åt med själva arbetet.

Lådfabriken Orust

Lådfabriken Bed & Breakfast

Lådfabriken Bed & Breakfast slog upp sina glasinfattade gröna dubbeldörrar 2013 efter en omfattande renovering och tillbyggnad. Man kliver rakt in i det stora köket och ska vara rätt så ointresserad av detaljer om man inte måste stanna upp och smälta intrycken som formligen väller över en. Vad är det här? Är det snyggt? Stiligt? Galet? Robust? Enkelt? Är det enhetligt eller ett sammelsurium? Svaret är ja. Det är allt. Men vi börjar där Johan och Marcel alltid tar sina gäster när dessa anländer, nämligen uppför trappan som leder från gården upp till sovrumsavdelningen där det finns tre individuellt inredda rum med egna badrum.

Lådfabriken Orust

De tre rummen mäter mellan 11 och 25 kvadratmeter och är uppkallade utifrån vilket väderstreck fönstren är vända mot. Det största rummet, vilket jag hade förmånen att härbärgera i, har fönster mot det taktäckta, nybyggda atriumet och vidare ut mot Skagerrak. Utsikten är betagande, så här vill man vakna varje morgon! Inredningen i rummen är minst sagt personlig utan att vara privat. Möbler och inredning är noggrant utvalda och varje enskilt litet föremål tycks ha en historia.

Lådfabriken B&B

Kontraster hos Lådfabriken

Det är skulpturer, tavlor, vaser, lampor, mattor och gardiner som, genom att alla ha sin egen stil, tillsammans bildar en spännande helhet. Vad sägs om en enorm tavla med tre stycken bilder på Marilyn Monroe bakom en klassisk hoppbock? Ja, ni vet en sådan som vissa av oss aldrig lyckades hoppa över i skolans gymnastiksal. Eller en golvlampa som vid första ögonkastet tycks ha kollapsat och ligger som en tygbit på golvet, men som blåses upp när den tänds och bildar en skulptur? Som kontrast till sovrummens stilar står badrummen med strama linjer, knallröd inredning och specialimporterade duschar och blandare.

Det fjärde rummet ligger i ett annex precis intill huvudbyggnaden och går även det i samma sköna stil. Det tar ungefär någon minut innan man konstaterar att man trivs. Via en bro som hänger över vardagsrummets soffgrupp kommer man till en avsats på vilken man kan stå och beundra utsikten över Skagerrak. Här finns dessutom en tillbyggd kub som liksom ”hänger” ut från fasaden. Det är bara att luta sig tillbaka i de två sköna fåtöljerna som står där, och låta havets mystik genomskölja ens fantasi.

Förrätt i morfars båthus

I år är det första gången som Johan och Marcel kommer att arrangera julbord på Lådfabriken, givetvis med mat som är ”västkustanpassad” med fisk och skaldjur som huvudtema. Dessutom håller de på att testa ut ett nytt koncept i Johans morfars gamla sjöbod som ligger en kort promenad från huvudbyggnaden. Intill sjöboden ligger den gamla bohusjullen Kaijsa som Johan och hans syskon lärde sig segla i. Den påminner om att vi befinner oss på mark där familjer har levt och verkat i generationer. Detsamma gäller sjöboden som vare sig har värme eller elektricitet.

Lådfabriken Orust

Mitt i sjöboden står två spartanska träbänkar uppställda kring ett rustikt bord av plank. Här har värdparet dukat upp förrätten som består av nykokta havskräftor från Larssons Fisk i Mollösund, vilka vi avnjuter med champagne och nygräddat bröd. Känslan av att smörja kråset med lyxig mat och dryck omgiven av gamla fiskenät, räddningsvästar, ett oändligt antal uttjänade årpar, tåtar, tampar, bojor och båtmotorer, i skenet av levande stearinljus från ett oräkneligt antal lyktor, ja, vad kan man säga? Lyx går inte alltid att omsätta till kronor och ören. Vid fint väder kan man också sitta på den stora terrassen utanför och njuta av närheten till havet, men vid vårt besök blåser det lite väl kallt för detta.

Fröjd för både öga och gom hos Lådfabriken

Efter förrätten går vi tillbaka till huvudbyggnaden där Johan, Marcel och hans mamma Ali, som är på besök från Nederländerna och även hon förgyller vår vistelse, omedelbart börjar förbereda huvudrätten medan vi andra njuter av ett glas vin och bara tittar på utan att ens skämmas. I normala fall håller sig värdparet lite i bakgrunden och låter sina gäster vara i fred, men vi insisterar på att de gör oss sällskap. Det generösa köket har öppen planlösning så det är lätt att föra ett samtal medan man låter blicken vandra. Även här finns det konstföremål, glaskannor, glas, prylar och roliga inslag precis överallt.

Lådfabriken

En annan sak man lägger märke till att det inte sällan finns flera exemplar av samma sak. I vardagsrummet, för att nämna ett exempel, står det inte mindre än 66 ljuslyktor på ett och samma bord. På ett annat står en hel hop färgstarka ljusstakar staplade på varandra. Allt de här killarna gör blir som ett konstverk. Detsamma gäller den enorma samlingen av porslin som står på öppna hyllor, och förvaringsskåpet där dricksglas i ett oräkneligt antal upplagor och fasoner ryms.

I vardagsrummet, som också rymmer Johan och Marcels arbetshörna, tillika ”reception”, står färgglada soffor och fåtöljer framför de stora fönstren. Ena väggen pryds av stora och små skulpturer i form av bokstäver i olika färger från golv till tak.

Lådfabriken

Kreativitet på hög nivå

Att grabbarna är kreativa råder det ingen som helst tvekan om. Huvudrätten, en alldeles utsökt kummelfilé med väl valda tillbehör, går ner som om det vore den sista måltiden. Här är det ingen fara för att man svälter. Det är det definitivt ingen fara vid påföljande dags frukostbord heller. Alla gäster äter vid samma bord och bjuds på underbart gott bröd, fyra sorters ost, kallskuret, två sorters müsli, yoghurt, fil, apelsinjuice, en fantastisk fruktsallad samt kaffe eller te. Behöver jag nämna att bordet omsorgsfullt dukas med färgglatt porslin och blommor? Blommor ja, det är ett stående inslag under alla vistelsens måltider. Varje dag hämtas nya blommor från trädgården och används som dekoration. Vackert och opretentiöst är det på Lådfabriken.

Ett fint besök på Orust

Att ta en weekend på Orust utanför säsong är verkligen att rekommendera. För det första så känns det som om man har ön för sig själv. Givetvis träffar man på människor här och där, men det går inte att jämföra med hur det är under högsäsong. Vi besökte Lådfabriken i slutet av september och möttes av strålande sol. Det karga landskapet med klipporna och havet som självklara mittpunkter upplevs helt annorlunda. Det är tyst, stilla, lugnt och avkopplat. Nåväl, inte överallt.

Orust
Orust

På Petersons krog på Käringön, på vilken vi äter middag en kväll, är det nästan fullt med endast några enstaka barstolar lediga. Och det är inte att undra på. Även här njuter vi av otroligt god mat. Löjrom med alla tillbehör. En fantastiskt god gravad hälleflundra med rostad kavring. Halstrad lax med friterad grönkål och en ljuvlig dillmajonäs. Självklart var vi tvungna att prova en klassisk bakad torskrygg med brynt smör, färskpotatis och pepparrot. Att den kom in med ett täcke av rostad kavring blev pricken över i:et. Makalöst gott och väldigt trevligt.

img_6179

Mollösund – värt ett besök

I Mollösund hittade vi en raritet. I över 40 år stod nämligen det som en gång var Sigurd Olsson diversehandel tom. Den 17 september 1966, väggkalendern hänger fortfarande kvar med det datumet uppslaget, stängde Olsson sin butik och gick så att säga rakt ut genom dörren. Absolut allt, förutom färskvaror, lämnade han efter sig, och efter att hans sista levande släkting och arvinge lämnade jordelivet, och fastigheten övergick i Allmänna arvsfondens ägo, har rubbet varit kvar där inne. Nu har man varsamt renoverat huset och det fungerar som museum och kafé. Här kan man se alla produkter som salufördes fram till dess att Sigurd Olsson resolut satte nyckeln i dörren och gick därifrån.

Är man i Mollösund ska man heller inte missa att göra ett besök på tidigare nämnda Larssons fisk. Färskare går det knappast att få havets läckerheter. Strosa i Mollösunds kullerstensbelagda gränder, ta en kaffe på något fik eller ät en god lunch. Och glöm inte att njuta av den härliga havsluften. Att Lådfabriken Bed & Breakfast har en strålande framtid hyser vi inga som helst tvivel kring.

Johan och Marcel har stora planer och vill gärna fortsätta att utveckla sitt helt unika koncept. Redan nu arrangerar de utflykter tillsammans med andra verksamheter på Orust, och med tanke på att CNN Traveler har listat den svenska västkusten på sin tio-i-topplista över världens tio vackraste vildmarksplatser, så ser framtiden i våra ögon ljus ut.

Lådfabriken
Från vänster: Bruno, Marcel, Johan och Curro från Lådfabriken.

Nästa gång ska vi utnyttja Lådfabrikens cyklar och kanoter som finns att låna, och utforska området ännu mer.

Här har vi samlat alla artiklar om Sverige.

Foto: Matz Thomassen
To Top
Translate »