Natursköna omgivningar, vatten, skog, berg, öppna ängar och en gammal fin miljö. Med andra ord kan Dömle Herrgård erbjuda det mesta – till och med egen kyrka och närheten till en storstad. Några mil norr om Karlstad går färden genom de värmländska skogarna. När man inte ser annat än höga träd öppnar det upp sig och plötsligt ligger där en ståtlig, vacker vit byggnad. Slutmålet är Dömle Herrgård och det känns som att ha hamnat mellan dröm och verklighet.
På 1400-talet gav Sigge Trut bort området som morgongåva till sin hustru Katarina Bengtsdotter. När hennes man gick bort donerade hon herrgården till Risberga kloster. I mitten på 1800-talet köpte Carl Elis Andersson marken och byggde den herrgård som finns kvar än i dag. Han ville öppna upp och göra trakten tillgänglig för folket. Han anlade en park med slänggungor och karuseller, och människor strömmade hit. – Det är utifrån hans vision som vi arbetar än i dag, berättar Jennie Skogman, hotellchef på Dömle Herrgård.
– Vi firar mors och fars dag, midsommar är stort, runt jul serverar vi traditionellt julbord med show i kyrkan och Digiloo har besökt oss flera år. Det ska stå öppet och alla är välkomna. Vi vill höra skrattet, precis som på Carl Elis Anderssons tid. Slänggungorna är borta, men parken finns kvar. Den är till och med handikappanpassad. – Vi hade en grupp rullstolsbundna här som berättade att de hade haft svårt att ta sig runt på slingan. En månad senare var slingan asfalterad och belyst. – Det säger en del om hur ägarna Georg Möller och Jan Ohlsson tänker. De vill verkligen göra allt för att alla ska trivas hos oss på Dömle Herrgård, säger Jennie.
Lokalproducerat på tallriken hos Dömle Herrgård
På Dömle Herrgård är man mån om det lokala. Och det gäller inte bara maten. Den välfyllda vinkällaren är byggd av tegel från Deje Bruk och ekarna är från parken. När de skulle tas ner använde man inga maskiner och man fraktade de därifrån med häst. I köket lagar man maten med mycket känsla. Köksmästaren Joakim Keränen har tidigare varit på Blå, en av Karlstads bästa restauranger, och är handplockad hit. Mat är hans passion och allt gör han från grunden. Färsen till prinskorvar maler man på plats och en liten tant i närheten bakar brödet.
– Det händer till och med att jag får kort på en ko som har serverats till lunch, berättar Jennie aningen tveksamt – hon vill förklara att hon verkligen vet varifrån maten kommer, men vill inte att det låter okänsligt. Alla som kommer hit nämner maten. Men även servicen är av högsta kvalitet.
– Vi ser varje gäst och jobbar med hjärtat, berättar Jennie och läser upp ett citat som en av gästerna skrivit i gästboken. ”Personalen är mycket tillmötesgående och med en härlig positiv attityd. Inget är omöjligt”. Från herrgården kan man se till slalombacken och när isen ligger tjock på sjön plogas det så att man kan ta sig fram på skridskor. Barnen åker gärna pulka i backarna och många grillar korv.
– När isen håller pimplar de fisk i sjön, säger Jennie. – De flesta kommer bara för att slappna av och komma bort från vardagsstressen. De vill njuta med ett glas vin i handen, sitta i salongen, umgås och ha det trevligt. Då är det bra att vi ligger där vi gör, avslutar hon.
Här har vi samlat alla artiklar om Sverige.