Det mest svenska och nationalromantiska som finns i vårt land finner man i Dalarna och området kring Siljan. Och på kanten vid den södra spetsen av sjön ligger Leksand, en kommun som erbjuder allt ifrån orörd natur, genuina kulturmiljöer till nya attraktioner och moderna besöksmål. Här ligger också Korstäppans Herrgård.
Mitt i detta Mecka av kurbits och falurött, inte långt från stranden, ligger Korstäppans Herrgård, en gul ståtlig villa i sekelskiftesstil. För länge sedan ägdes marken där hotellet står av en man som kallades Kors Erik. Det är därför stället kallades för Kors Eriks täppa.
Det hela startade med att Ester, en framsynt kvinna från trakten, i början av förra seklet såg en möjlighet, arrenderade gården och öppnade Korstäppans privata rekreations & vilohem. Tillsammans med Joanna Heijkenskjöld som bodde på gården lyckades hon skapa ett av de mest populära pensionaten i hela Leksand. Så småningom köpte Ester fastigheten och drev verksamheten vidare på egen hand. Hit kom dåtidens prinsar och prinsessor för att rekreera sig. De ville andas barrskogsdoft, njuta av utsikten över Dalälven och närheten till kallbad i Siljan.
Korstäppans Herrgård – en miljö för författare
Strax intill Korstäppans Herrgård ligger naturreservatet Lugnet, och den som kommer hit har lätt att förstå varför området har fått sitt namn. Idag, över 100 år efter det att man invigde Korstäppans Herrgård, är här fortfarande lika avkopplande. Gården har behållit den genuina charmen och atmosfären samtidigt som den också är en modern och bekväm anläggning anpassad för dagens besökare. Korstäppans Herrgård är Leksands äldsta hotell och här finns en lång anrik historia.
– Under åren har vi haft många välkända besökare. Bland annat bodde Olof Lagercrantz i ett av våra rum när han författade självbiografin ”Min första krets”.” Ulrika Hermansson, driftansvarig på Korstäppans Herrgård, berättar att Ingemar Bergmans mor Karin Bergman satt här och skrev på sina välkända dagböcker.”
Karin Bergman producerade totalt trettio dagböcker under sitt liv. I en av dem kan man läsa om hur hon sitter uppe på kvällen och njuter av doften från vita liljor och rosor i Esters lustgård.
Både hockey och längdskidåkning
– Här finns mycket att göra i trakten för dem som tycker om natur och kultur, säger Ulrika. Alldeles in på knuten finns både sköna promenadstigar och motionsslingor. – På vintrarna är längdskidspåren jättefina. Och för den som hellre åker utför har vi Granberget. Det ligger bara en mil bort. En annan populär aktivitet är att trampa Siljansleden på cykel. Det är en 32 mil lång runda som går runt både Orsasjön och Siljan. Det är ingen endagstur direkt, så cyklisterna tar gärna en välbehövlig paus och övernattar hos oss.
Hockey är något som vi också förknippar starkt med Leksand. – Vi ligger bara ett stenkast från hemmalagets arena. Varje gång det är match är vi nästan alltid fullbokade, så då gäller det att vara ute i god tid, skrattar Ulrika.
Utflykter för alla smaker från Korstäppans Herrgård
Vida känd för sin vackra utsikt och knuttimrade härbren och gårdar är den lilla pittoreska byn Tällberg. Den ligger vackert på en sluttning ner mot Siljan, inte alls särskilt lågt ifrån Leksand. Idag är den gamla bondbyn en av Sveriges mest välkända turistorter tack vare utvecklingen.
En annan plats dit turisterna vallfärdar, långt ifrån kurbits och dalarött men som ändå har blivit djupt rotad i folksjälen är Clas Ohlson-butiken i Insjön. Ett himmelrike för händiga svenskar. Det var här allt en gång startade som ett postorderföretag. Numera ligger kedjans huvudkontor och huvudbutik i Insjön. Det finns till och med ett Clas Ohlson-museum med bland annat gamla handböcker och kataloger från 1920-talet och framåt. Orten och butiken har kommit att bli ett av Dalarnas största besöksmål.
Musik och konst på Korstäppans Herrgård
– Trakten har också massor av attraktiva utflykter för dem som tycker om konst och musik. Dalhalla är en av de stora attraktionerna, en utomhusscen för teater-, opera- och konsertälskare, som man har skapat i ett gammalt kalkstensbrott strax utanför Rättvik. Stenbrottets utformning har visat sig vara en säregen spelplats både genom den magnifika akustiken som dess dimensioner. De skrovliga väggarna bidrar med samt den dramatiska miljön med klipporna och den vattenfyllda lagunen.
I Sundborn, ungefär nio mil söder om Leksand, ligger konstnären Carl Larssons och hans hustru Karins hem Lilla Hyttnäs. Det har blivit ett av Sveriges mest välkända konstnärshem. Karins vackra inredningsstil och Carl Larssons akvareller där familjen ofta fått agera motiv är nästan synonyma med bilden av det autentiska Sverige. Sundborn är väl värt en utflykt och det tar bara knappt en timme med bil härifrån, säger Ulrika.
Om turen går åt andra hållet och mot Mora, finner man en annan av våra främsta konstnärer. Mitt i staden, intill kyrkan, ligger Zorngården som var Anders och Emma Zorns hem från 1896 och fram till deras död. Gården har stått i princip orörd sedan deras tid och är idag ett välbesökt museum. Här visar man vacker konst och konsthantverk från hela världen blandat med kurbits. Här finner man dalatraditioner och möbler som Anders Zorn själv har ritat.
Precis bredvid är Zornmuseet beläget, vilket man byggde år 1939, nästan tjugo år efter konstnärens död. I museet visar man en permanent utställning med konstnärens akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. Här finns också en omfattande silversamling från deras hem, hustrun Emmas smycken samt konstnärens alla utmärkelser. Ett par gånger om året arrangerar museet dessutom temporära utställningar.
Den röda nationalsymbolen från Nusnäs
En tripp som uppskattas av hela familjen, inte minst av de små, är att åka de knappt fem milen till Nusnäs och Dalahästtillverkningen. Det är här den ”riktiga” Dalahästen görs, som sedan världsutställningen i New York 1939 är vida känd som en av vårt lands stora nationalsymboler. Här produceras årligen ungefär 200 000 Dalahästar som skeppas ut över hela världen.
– Sommartid kan barnen prova på att måla sin egen Dalahäst på en så kallad platthäst (en några centimeter ”platt” Dalahäst, reds anmärkning), vilket brukar vara mycket populärt, berättar Natascha Lindberg från Grannas A Olssons Hemslöjd i Nusnäs.
– Efter alla äventyr i trakten föreslår jag att man avslutar dagen med en härligt avkopplande och god middag i vår vackra restaurang Joanna. Man kan sitta här och njuta av utsikt över Siljan och herrgårdsparken, säger Ulrika Herrmansson från Korstäppans Herrgård.
Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.