De korta avstånden till Stockholm, Arlanda, Västerås och Enköping är en av många fördelar med Haga Slott.
– Vi har många internationella företag inom en timmes radie från slottet. Så här har vi närheten till världen och avskildhet på en och samma gång, berättar Peter Tzintzis, regionchef Mälardalen för Sejour, som äger och driver Haga Slott.
Haga Slott har fått sitt namn eftersom området utanför Enköping. Där det ligger kallar man för Haga. Det har alltså inget samband med slottet som kronprinsessan och hennes familj idag bor på.
– Vårt slott är från 1670. Så slottet i Stockholm borde tänka på att byta namn, skrattar Peter.
Haga Slott har gamla anor
Innan slottet byggdes fanns här en robust medeltidsborg, på vilken grunden fortfarande vilar. En stentrappa leder oss ner till de rustika, inbjudande 1400-talsvalven.
– Här nere arrangerar jag gärna både vin- och champagneprovningar, allt utifrån gästernas önskemål. Nu i oktober månad har vi även ölprovning på agendan, berättar slottets restaurangchef Per Persson.
Det var den kände arkitekten Nicodemus Tessin den äldre som övertalade borgens ägare, adelsherren Natt och Dag, att bygga ett med dåtidens mått mätt modernt slott. Tessin var den tidens främste arkitekt med en rad kända svenska byggnader på sin meritlista.
Från att slottet byggdes och fram tills i mitten på 20-talet fungerade Haga Slott som privatbostad åt en rad förnäma familjer. Därefter genomgick slottet en period av vanvård och förfall, och det stod under långa perioder tomt och övergivet. År 1984 tog byggföretaget Diös AB över det nergångna slottet och påbörjade en varsam restaurering.
Det var ett omfattande projekt eftersom byggnaden var förfallen och nerklottrad, och en del av den fasta inredningen hade man fört bort. I den vevan rev man också de gamla flygelbyggnaderna och ersatte dessa med nya.
Smart arkitektur på Haga Slott
1990 var renoveringen klar och det över 300 år gamla slottet öppnade man återigen upp i sin forna glans – fast som en modern konferensanläggning med slottskänsla.
– Tessin hade skapat ett mycket finurligt slott. Hans tanke var nämligen att varje rum skulle ha två ytterväggar så att det skulle finnas utsikt åt mer än ett håll. För att uppfylla kravet utformades byggnaden med en smalare mittremsa. Resultatet blev ett slott med rum och salar som badar i ljus från de många fönstren. Det totala intrycket av slottet är att det är modernt och gammalt på en gång.
– Vårt mål är att gästerna verkligen ska få känslan av att de är i ett riktigt slott. Mycket av de gamla möblerna som har funnits här tidigare har köpts tillbaka och renoverats, berättar Peter.
På väggarna hänger vacker konst och porträtt av slottets forna ägare. Och många rum pryds med djurskulpturer av den kända keramikern Lisa Larsson.
Konferense och logi på Haga Slott
De fyra nybyggda flyglarna är helt moderna och anpassade för dagens gäster. Två av dem är renodlade logibyggnader och de andra två har sovrum på övervåningen och konferensrum där nere, så att man kan bo och konferera i samma byggnad.
– Många företag vill ha det så. Att de har sina möten och gruppövningar i närheten av rummen och att de ligger tätt intill varandra, säger Peter.
– Konferensgästerna är en viktig del av våra besökare. Vi har trots allt fem vardagar i veckan kontra två helgdagar, så det är ju inget konstigt i att det är fler företagsgäster än privatpersoner som kommer hit.
Mälaren ligger bara ett stenkast från själva slottet och här kan gäster som väljer att komma sjövägen lägga till.
– Med Strömmabåt tar det ungefär två timmar från Stockholm. Vi brukar rekommendera att man tar en lunch eller startar upp sina första grupparbeten ombord – ett perfekt och trevligt sätt att inleda konferensen.
Välrenommerade kockar på Haga Slott
I relaxavdelningen finns bubbelpool, ång- och vanlig bastu för gäster som har kommit hit för att njuta lite extra och professionella spabehandlingar utförda av Hildur Kauppinen, diplomerad hud- och SPA-terapeut. Den goda maten är central på Haga. Köksmästare Kent Sandin har ett förflutet i Svenska kocklandslaget. Han har även varit involverad i ungdomslandslaget och därifrån handplockade han de två då unga kockarna Per Andersson och Claes Bergström och tog med dem till Haga. Efter 21 år arbetar de fortfarande tillsammans i slottsköket och skapar kulinariska upplevelser som är mycket uppskattade.
Köket består av förädlad husmanskost med svenska råvaror och mycket smaker utan en uppsjö av konstiga kryddor. Kockarna känner sin råvara väl och gästerna kan se vad de äter.
– Jag skulle vilja säga att enkelheten är bästa kryddan i vårt kök, avslutar Peter.
Här har vi samlat fler artiklar om Sverige.