MAT OCH DRYCK

WINE & DINE FÖR MYSIGA HÖSTKVÄLLAR

Så här i höstrusktider passar det perfekt att samlas kring god mat och härliga viner. Lite extra kul och festligt blir det när vinerna inte är de vanliga från Systembolaget, utan viner man själv valt ut och importerat via så kallad nätförsäljning. Vill man få hjälp med inspirationen erbjuder de flesta aktörer även färdiga lådor med ett hopplockat urval av säsongens bästa. Att vinerna dessutom levereras hem till dörren och man slipper släpa alla tunga kassar själv är en extra fördel som vi verkligen uppskattar.

The Wine Company är den största och mest etablerade aktören på den svenska marknaden och har ett stort och brett sortiment på ungefär 500 viner att välja bland. Häromdagen gjorde vi en provning av ett antal viner ur deras sortiment. Några av vinerna fick dessutom utmärkt sällskap av en härlig, höstinspirerad trerättersmeny, och avhölls på mysiga vinlagringskällaren Grappes chambre separée, på Grevgatan inne i centrala Stockholm.

Vi inledde med lite förmingel med förnämliga champagnen Pommery Royal i glasen, och njöt av små, eleganta bubblor och härliga fruktaromer.

Till förrätt serverades vi en ljuvligt krämig kantarellsoppa som blev ett mycket bra komplement till ett glas Chablis i form av William Févre Montée de Tonnerre 1er Cru. Soppan följdes av en saftigt bakad fläsksida med pumpapuré, som matchades utmärkt med Joseph Roty Bourgogne, en fräsch pinot noir från huset Roty. Vinet har faktiskt lite svampiga inslag i smaken, vilket gjorde att den också fungerade utmärkt till kantarellsoppan. Det kan även vara ett mycket bra vinval till gås eller kalkon med svampsås och körsbärsgelé nu under den mörka årstiden.

Kvällens höjdare blev Cesari Bosan Amarone Riserva som fick hela sällskapet att brista ut i ohejdat jubel. ”Hade det här vinet varit en man hade jag skilt mig!” blev ett av de kvinnliga omdömena, till och med. Smaken är klassisk med dominans av mörka bär, torkad frukt, tobak och ek, med lååång, härlig eftersmak av körsbär. Den känns modern men ändå med respekt för det traditionella. Själv längtade jag efter en liten bit fin parmesan som i mitt tycke är det allra bästa tillbehöret till en utsökt amarone. Denna pärla går loss på 690 kr men är värd varje krona och mer ändå.

Middagen avrundades med en dessert med banan och hallon, där ett glas ädelsöt Rüdesheimer Riesling Auslese blev pricken över i med klassisk petroleumdoft, lite försiktigt ”pirr” på tungan och lagom sötma men med en frisk ton.

För mer information: www.the-wine-company.se

Foto: Samira Wingårdh-Waenerlund

UPP
Translate »