Annons från Willa Nordic

Willa Nordic skapade vårt drömhus

Sofia och hennes man Björn har byggt ett hus med Willa Nordic. Vi stämde träff med Sofia för att höra hur de upplevde processen och vad de känner sig mest nöjda med i sitt hus.

Vad tycker du är viktigast att tänka på när man ska bygga hus?

– Att det är inte bara ert nya hus utan ert nya hem ni skapar. Er oas, er tillflykt, som kommer bli en stor del av ert liv. Som livet förändras så är det ju också viktigt att inte bara bygga för stunden utan att förstå att om man tänker till lite så kan ett hus modifieras och matcha livet utan några större problem. Behöver ni kanske fler eller färre rum om några år? Var hamnar de bärande väggarna och hur ser fönstersättningen ut. Kan ett större rum med två fönster idag bli två mindre rum med varsitt fönster i framtiden tex. Livet förändras och i takt med det så förändras behoven. Vi har redan gjort vissa förändringar i vårt hus och det är inte för att vi ångrade oss när vi byggde utan för att behoven har förändrats.

Det också otroligt viktigt att förstå hur den miljön vi lever i faktiskt påverkar oss mer än vi kanske förstår. Ljus, buller, siktlinjer, färger, materialval, väderstreck, samvaro/ enskildhet, naturliga rörelsemönster, tillgänglighet. Dessa punkter kan vara svåra att veta hur man skall hantera om man inte jobbar med det, men säljarna på Willa Nordic vet vad det handlar om och kan hjälpa till och guida rätt. På många av punkterna finns det även standarder, rekommendationer och krav. Med detta sagt vill jag då också rekommendera er att inte lägga någon större energi på att ifrågasätta de krav och rekommendationer som finns. De finns av en anledning och i de fall de frångås känns det sällan hundra.

Vad känner ni er mest nöjda med?

– ”Tornrummet”, pelarna och nivåskillnaden upp till tornrummet. Det rummet är verkligen ett fantastiskt rum, allt stämmer, man bara trivs av att vara där! Mina föräldrar har påpekat att attributen påminner om min kusins sommarhus i Trosa där jag spenderade många lov som liten. Eftersom det var viktigt för mig att följa min magkänsla, när vi med arkitekt P-O Oskarsson i spetsen utformade huset, så är jag övertygad om att vi undermedvetet skapat ett rum som för mig har stor känslomässig förankring. Jag älskar rummet så mycket att tanken har slagit mig att kanske flytta upp sängen dit någon gång. Då skulle jag ligga där och titta på vattnet och himlen och minnas min barndoms dagar i Trosa med ett leende på läpparna. Faktum är att det är inte bara jag som älskar det rummet. De flesta som kommer hit har någon spontan positiv kommentar och Björn har även han pratat om att rensa rummet och bara ställa två riktigt härliga ”livsnjutar-fåtöljer” här. Otroligt intressant, eller hur.

Skafferiet – en favorit

– Sen är ju skafferiet också en riktig favorit! Det var ett tips vi fick från vår säljare Mia Olsson. Ett ordentligt skafferi borde vara standard i varje hem. Man får en bra översikt och det sväljer precis hur mycket som helst och framför allt, vad som helst. Vinhyllan, cornflakespaketen, de överdimensionerade termosarna med utstickande handtag och knoppar, och inte minst chokladfontänen och popcornmaskinen såklart. Skafferiet är hjärtat i vårt kök.

Praktiskt garage

– Garaget och det faktum att det är direkt anslutet till huset är verkligen något jag kan rekommendera om man har möjlighet. Att kunna köra raka vägen in och stänga om sig innan man klivit ur bilen är sånt som är verkligt lyxigt kalla, blöta och snöiga dagar. För att inte tala om när man kommer hem ensam och skall få med sig både matkassar och barn som somnat i bilen. Ett knapptryck så kan man sen i lugn och ro packa ur.

Sen måste jag också nämna vårt badrum som blev precis som jag tänkte mig. Ett stort badrum där hela familjen kan vara samtidigt. Dusch, badkar, bastu, två tvättställ och mycket förvaring för handdukar, locktänger och necessärer. Ett familjebadrum helt enkelt.

Finns det något ni önskar ni gjort annorlunda?

– Först och främst så skulle jag nog lagt någon extra kvadratmeter i tvättstugan. Sen hade vi nog satt in en braskamin direkt vilket vi inte gjorde. Sen önskar jag att vi hade lyssnat på dörrleverantören som avrådde oss från att välja en svart ytterdörr i solutsatt läge. Den är tyvärr inte så fin idag och kommer behöva renoveras.

Vilka råd ger du till den som ska bygga?

– Att absolut låta sig inspireras av vackra bilder på sociala medier och i magasin och så vidare, men att framför allt sätta sig ner och fundera på vilka är vi, vilken miljö trivs vi i och vad behöver vi. Är det minimalistiskt och avskalat eller tinnar och torn. Hur ser vårt liv ut om några år. Kan vi tänkas bli fler eller är barnen på väg att flytta ut? Ta ett papper och brainstorma. Gör en mindmap och kludda ner allt som dyker upp i huvudet när ni tänker på era drömmars hem. Sen låter ni Willa Nordic hjälpa er sortera och väva ihop det.

Varför valde ni att bygga med Willa Nordic?

– Vi ville helt enkelt ha kvalitet på material och hantverk, service och så lite krångel som möjligt. Sen ville vi även ha möjligheten att påverka och utforma vårt nya hem utan att någon satte några direkta gränser för vad som var möjligt.

Text: Mikael Torstensson  Foto: Joel Dittmer 

För mer information: https://sverige.willanordic.se/

Se fler inspirerande bilder nedan av drömhuset Willa Nordic byggde för Sofia och Björn.

UPP
Translate »