MAT OCH DRYCK

WHISKEY ON THE ROCKS

 John Quinn är en av världens främsta smakexperter på whisky och hängiven den dryck han ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt. När han får välja blir det whiskey on the rocks. 

John Quinn är en av världens främsta smakexperter på whisky.

First Class Magazine träffade honom i Dublin och fick en pratstund över ett glas whisky. När mästaren själv väljer står det klart att det blir rakt av, med två isbitar.

– Jag började i den irländska whiskyindustrin redan 1974, direkt efter gymnasieskolan. Jag fick veta att ett whiskyföretag sökte folk. Jag hade beslutat mig för att inte läsa vidare på universitetet så jag sökte jobbet och fick det. Sedan blev det ändå universitetsstudier några år senare, men då på kvällstid och det var ett hårt arbete.

Men tjänsten på produktionskontoret hos whiskyproducenten blev en bra språngbräda för Quinn. Redan 25 år gammal utsågs han till exportchef för Australien, Nya Zeeland och Asien.

– Jag tyckte jag hade det bästa jobbet på hela Irland och kanske hade jag rätt, säger John Quinn och listar de avgörande faktorerna för att trivas med ett arbete helt inriktat på whisky.

Först och främst måste du älska produkten – inte nödvändigtvis smaken av varje whisky, men du måste älska hantverket, känslan av historia och arv berättar John.

Idag arbetar John Quinn åt Tullamore D.E.W. Därför frågar jag honom inte vilken whisky som han gillar mest för det svaret vore givet. Jag frågar istället hur man gör för att bedöma om whiskyn är bra och av hög kvalité.

– Jag brukar leta efter de inslag som påverkar smaken mest, som spannmålet, jästen och inte minst effekten av träet i tunnorna där whiskyn lagras. Smaken av faten – träet- kan bidra med upp till 70 procent av all smak på en whisky, säger Quinn.

Vad skiljer då Tullamore D.E.W. från annan irländsk och skotsk whisky?

– Det är så klart blandningen som främst skiljer. Tullamore blandas av tre olika sorters whiskytyper som har mognat i tre olika fat, vilket gör den unik i whiskyvärlden. Skotsk whisky är ofta singelmalt eller en blandning av korn och maltwhisky, så kallad dubbelblandning.

Det företag du arbetar för säger att whiskytillverkningen är ett experimenterande – vad kommer dagens experiment att leda till, tror du?

– Experimenten är hemliga så jag kan inte berätta för dig vad vi gör härnäst. Men vi har lanserat några väldigt intressanta varianter de senaste åren som till exempel whisky som lagrats på rom- och ciderfat.

Många ser whisky som en investering, som man lägger på hyllan medan man väntar på en prisuppgång. Vilken whisky tror du är en bra investering för framtiden?

– Personligen ser jag inte på whisky som en investering. Whisky är en sällskapsdryck. Men det är som du säger att vissa köper whisky för att de hoppas på en prisuppgång i framtiden. Lite förenklat kan man säga att sorter med begränsad produktion som kan komma att bli sällsynta i framtiden har en möjlighet att öka i värde. Om du hittar ett destilleri där ett begränsat antal flaskor producerats och destilleriet är på väg att stänga, ja då kan det vara en bra investering att köpa flaskor därifrån.

Även om John Quinn väljer att dricka whisky enkelt med endast två isbitar, har han tips på kombinationer som går utanför den traditionella Irish coffeen. För den som vill prova något nytt föreslår jag att man testar att dricka whisky blandat med äppeljuice eller ginger ale, det är riktigt smakfulla drinkar, avslutar el maestro.

Läs också om vårt besök på Tullamore https://firstclassmagazine.se/tullamore-d-e-w-har-hittat-hem/

UPP
Translate »