MAT OCH DRYCK

VINERNA SOM SERVERADES PÅ NOBELMIDDAGEN

I går gick festernas fest av stapeln i Stockholms Stadshus. Årets Nobelpris delades ut och detta var vinerna som dracks.

wines

Som aperitif serverades champagnen Gaston Chiquet Cuvée Tradition Brut Premier Cru. Familjen Chiquets vingårdar ligger i Montagne de Reims i nordöstra Champagne. Gaston Chiquet Cuvée Tradition är enligt tillverkaren en torr, medelfyllig, stram och relativt smakrik champagne med utvecklade drag av citrus, persika, röda plommon och vita blommor där en distinkt mineralton dyker upp i den friska eftersmaken.

Det röda vinet var Château L’Hospitalet La Réserve Rouge  (nr 73142, pris 159 kr/750 ml). Nyanserad, fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av mörka bär, katrinplommon, lagerblad, peppar, kaffe och svarta oliver enligt Systembolaget. Det andra vinet, även det rött, var Coteaux du Languedoc la Clape. Mörk fruktighet med inslag av mustiga kryddor och örter. Eklagringen ger en mild vaniljton.

Till efterrätten serverades Moscato d’Asti 2012 (nr 7787, pris 75 kr/375 ml). Nivole Moscato d’Asti är ett pärlande vittvin, sött, blommigt, druvtypisk (muskat) smak med inslag av citrus (bergamott), päron, honung och fläder. Vinet har en frisk syra och är en smakbomb med endast 5 % alkohol vilket gör det perfekt att avsluta en lång middag med.

Inför jul- och nyår kanske önskas några nobla viner, då har du i alla fall fått några tips om vilka som dög för gårdagens gäster.

UPP
Translate »