DESIGN

VARFÖR FINNS DET BADMÖSSOR MEN INTE TANDKRÄM?

20 SAKER ATT TÄNKA PÅ FÖR ER SOM DESIGNAR HOTELLRUM

Kära hotelldesigners. Läs detta innan ni sätter igång med nästa fantastiska hotell som ska konkurrera på en redan mättad marknad. Jag vet att ni behöver sticka ut. Men det finns saker jag vill att ni har i åtanke som gör att vi vana resenärer (oss ni alltid borde fråga innan ni drar igång med nästa miljardprojekt) slipper sucka över funktionsdugligheten i ett i övrigt smakfullt rum. 

1. Det ska inte behövas en doktorsexamen för att släcka alla lampor.

2. När man väl hittat huvudströmbrytaren – se till att det går att stänga av alla lampor utan att luftkonditioneringen stängs av.

3. Nä, det är inte speciellt lyckat att ha glasväggar mellan toa och sovrum. Första resan med nya killen och han ska titta på när du sitter på toa? No way.

Klart plus är en gigantisk terass med pool som tillhör hotellrummet, som här på Belmond La Residencia på Mallorca.

4. Gör plats för necessär framför spegeln. Både kvinnor och män behöver en plats för att ställa upp sina saker.

5. …vilket också innebär att vi vill ha bra ljus i badrummet.

6. Det är trevligt med mysbelysning i ett hotellrum men det måste också gå att tända ordentligt när man packar.

Trevlig svit i Istanbul – gigantisk dessutom! Men för mörk.

7. Om du har med dig din darling på resan och ni får en fin dubbelsäng – se till att madrassen täcker båda sängar så att man inte hamnar nedklämd mellan båda sängarna alternativt på golvet bara för att man vill skeda lite.

8. Mörka, mysiga korridorer är inte lika mysiga när man får använda mobillampan för att hitta sitt rumsnummer på dörren.

Just här utanför sviten på Husby Säteri i Östergötland var det inte mörkret som skrämde mest. Det var alla spökhistorier och den tryckande stämning som rådde framåt natten.

9. Fixa tillräckligt många elkontakter! Vi vill ladda mobilen intill sängen, som exempel. Och vi vill inte behöva dra ut en kontakt till en lampa för att ladda dator och mobil.

10. Betal-wifi. Wifi ska ingå. Punkt.

11. Bädda inte in lakan och täcke så hårt att det krävs tre års styrketräning för att kunna dra upp lakanen och äntligen få krypa ner under täcket, jetlaggad och matt.

12. Det behövs inte så avancerade toaletter att du själv ska välja program för torkning. Att trycka på fel knapp kan innebära en smärre chock när du plötsligt får en vattenstråle rakt upp i baken. Eller en ljummen fläkt som ska torka. Mjukt och fint toapapper räcker alldeles utmärkt här. (I alla fall för oss västerlänningar – vet att det rent kulturellt skiljer sig i hur man torkar sig. Men jag utgår från mina högst personliga önskningar här.)

13. Balsam! Ett långt hår överlever med nöd och näppe kombinationen duschkräm och schampoo men blir ett skatbo om det inte finns lite mjukgörande balsam som tröst.

Kvalitet på badrumstillbehören är ett stort plus. På Banyan Tree på Seychellerna finns stora valmöjligheter.

14. HÅRFÖN! Snälla ni. Vet ni hur lång tid det tar för ett långt hår att torka även med en bra hårfön? Vi kan inte stå i tre timmar med en futtig liten fön bara för att få håret torrt när morgonen är stressig som den är.

15. Varför finns det alltid duschmössor men inte tandkräm på rummet? Badmössor måste vara det minst använda tillbehöret som ALLTID verkar finnas på hotellen. Tandkräm – klart mer efterfrågat och ofta glömt.

16. TV med extra allt så att det tar en evighet att lära sig hur man gör för att titta på nyheterna.

En vacker utsikt slår all tv-underhållning. Här utsikt från mitt rum i Borgo di Vagli, Toscana.

17. Digitala klockor som bländar i mörkret. Både på tv och intill sängen. Lysdioden hade lika gärna kunnat vara en nedräkningstimer tills man checkar ut – ungefär så avslappnande är det.

18. Lättmanövrerade duschmunstycken. Ditt lockade hår kan förstöras på två röda när du får en häftig skur rakt från taket när du bara var ute efter handmunstycket för att skölja av kroppen lite snabbt innan kvällens middag. (Kanske inte är så dumt med duschmössa ändå?)

19. Bli inte så high tech att allt ska styras av en padda du har bredvid sängen. Alla är inte lika tekniskt bevandrade. Definitivt inte som jetlaggad när man bara vill sova och inte vill sätta sig in i denna fantastiska nyhet där enda sättet att dra för gardinerna är genom att klicka sig fram femtioelva steg.

20. När du får en nyckel designad som en gigantisk boll eller får med dig typ en mindre trädstam designat på något sätt som inte imponerar och som gör att du absolut inte kan ta med dig den när du äter frukost om du inte tar med dig stora handväskan för att få plats med den – så är den helt enkelt för stor. Man vill inte behöva gå och lämna den i receptionen bara för att man ska äta frukost.

Foto: Lina Skandevall

UPP
Translate »