Annons från Globe Marketing

VADSTENA KLOSTERHOTELL TOPPMODERNT I EN AV SVERIGES ÄLDSTA BYGGNADER

Halvvägs mellan Stockholm och Göteborg ligger Vadstena. Under medeltiden var det en av Sveriges mest betydelsefulla städer. Numera kan man övernatta här i samma byggnader som Heliga Birgittas nunnor en gång levde. Det gamla klostret har förvandlats till ett modernt hotell och munkarnas sovsalar är en förstklassig restaurang. Vadstena Klosterhotell är med andra ord toppmodernt och charm i Sveriges äldsta byggnader.

Det är en vacker dag som vi anländer till den lilla staden vid Vättern. Här finns ringlande kullerstensgator, små smala gränder och medeltida byggnader. Det gäller att se sig för så att man inte går in i en av de gamla skvallerspeglarna som sticker ut från några av husen. Pittoreskt är bara förnamnet när det handlar om Vadstena.

Målet för vistelsen är Vadstena Klosterhotell. Hotellet och den tillhörande restaurangen Munkklostret ligger inrymda i några av Sveriges äldsta byggnader. Dessutom finns flera tillhörande hus i närheten som också inhyser hotellets gäster.

Franska kopparstick och jacuzzi med rosa ljus

Vi checkar in i spasviten som ligger i en nyrenoverad byggnad på andra sidan kyrkan från receptionen sett. Rummet är spatiöst och inrett i blandat gammalt och nytt. Franska kopparstick på väggarna, kristallkrona i taket och en pälspläd ligger vid fotändan av sängen. Badrummet är sprillans nytt och fräscht med high-tech bubbelbadkar som förutom de sedvanliga varianterna av bubblor och vattenstrålar också är försett med en belysning som kan ändra färg utifrån sinnesstämning. Här finns också en infrabastu som gör underverk på våra stela ryggar och nackar.

Tanken att tillbringa hela vistelsen på rummet känns lockande. Men det finns ett spa att besöka och en femrätters middag med inledande vinprovning på programmet, så vi ger oss ut på upptäckfärd i stället.

Gud talade till Heliga Birgitta

Vadstena Klosterhotell har funnits i 30 år, men historien började långt innan dess. På Medeltiden var Vadstena en av Sveriges viktigaste städer. Det var en samlingspunkt för landets världsliga och religiösa elit. 1384 instiftades ett kloster som var ritat och planerat av Heliga Birgitta utifrån mycket detaljerade föreskrifter som hon fått till sig genom gudomliga uppenbarelser. Hon dog 1373, så klostret stod färdigt först efter hennes död.

Staden kom då att bli, och är fortfarande, vårt lands viktigaste pilgrimsort. Under medeltiden sökte sig tusentals pilgrimer hit från länder runt om i Europa. Än i dag lever andligheten kvar och trots att vi för länge sedan gått över till protestantism kommer många katoliker hit för att se den Heliga Birgittas kloster och hennes reliker som finns förvarade i klosterkyrkan. Birgittasystrarna lever fortfarande i det lilla samhället i en byggnad som ligger bara några hundra meter från gamla klostret. När de inte ägnar sig åt bön och andra klostersysslor kan man se dem promenera runt på stadens gator.

Modernt hotell med gamla anor

I dag drivs klosterhotellet av familjen Milton. Familj grundade hotellverksamheten 1988 och sedan dess har här byggts om och utökats och i dag ingår elva olika byggnader i verksamheten.

– Alla hus är olika. Vi har försökt att ta tillvara på det som är unikt med varje och samtidigt tagit hänsyn till dess historia. De som gillar moderna motorvägshotell ska nog inte komma hit, skrattar Matilda Milton, som tillhör tredje generationen sedan hotellet startade.

Receptionen ligger i den byggnad som en gång var hemvist åt klostrets munkar. Den äldsta delen är från 1300-talet. Man kan fortfarande se fönster och valv från munkarnas sovceller där de också hade möjlighet till lite avskildhet. I dag är sovsalen omgjord till restaurang. På kvällen avnjuter vi femrätters här med bland annat kräftor från Vättern till förrätt.

– Köket serverar närproducerat så långt det går. När det till exempel finns hjortron eller lingon på menyn är de levererade av en pensionär ifrån trakten, säger Matilda Milton.

Innan middagen får vi en tur och ett glas bubbel i de gamla 1300-talsvalven, som i dag fungerar som hotellets vinkällare.

SPA

SPA-anläggningen ligger inhyst i en vacker villa från 1960-talet. Huset har ett atrium som är försett med trädäck, sittgrupper och en varm källa. Både inomhuspoolen och de varma källorna ute och inne är fyllda med saltvatten.

– Det är behagligare för huden och man slipper känna den tråkiga badhusliknande klorlukten i lokalen, säger Sofia Lindholm, SPA-chef.

Öppnandet av SPA:et gjorde också att hotellet drog till sig en ny typ av gäster. Tidigare var det främst pilgrimer, kulturintresserade och matgäster, men numera kommer även de hit som bara vill koppla av och njuta av vistelsen i spaanläggningen.

Behandlingarna är utformade med inspiration från pilgrimernas sju nyckelord: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet samt delande, och de pågår i minst 45 minuter eller längre.

– Vi tror inte på någon quick-fix av människor. Här finns heller inga anti-age, cellulitbehandling eller annat som sätter människan i en kravfylld situation, säger hon i samband med att vi avslutar vår rundvandring. 

För mer information: http://www.klosterhotel.se/klosterhotellets-spa/

UPP
Translate »