ASIEN

ULTRASOFISTIKERAD LYX I THAILAND

Vi älskar designhotell, Michelin-krogar och lyx men det måste tillföra något mer än fem stjärnor för att upplevelsen ska sticka ut och vara värd notan. Mark Weingards Iniala Beach House i Phuket gör det. Milt sagt. Vår nya medarbetare Maria Roswall stack iväg till Thailand för att undersöka om det verkligen kan stämma att Mark Weingards Iniala Beach House i Phuket är ett av världens bästa resorts – läs svaret och hennes reportage därifrån.

Iniala Main

Att dyra ett privat hus med personal för en riktigt exklusiv och ostörd semester toppar allt oftare listorna över drömresan för många. Engelskfödda filantropen Mark Weingard tog fasta på detta och lät bygga om sin villa på Nataistranden i Phuket till Thailands mest extraordinära privata boende. Jag är som enda journalist från Skandinavien exklusivt inbjuden till the grand opening och bara själva mottagandet ger en vink om hur otrolig den här upplevelsen kommer att bli.

Det är utsökt, häpnadsväckande och sensuellt på en och samma gång och jag fullkomligt älskar det. Det finns designhotell och så finns det designhotell. På Iniala har det inte sparats på någonting, vare sig när det kommer till material, utförande eller personerna bakom utförandet.

Jag har besökt otaliga stjärnhotell men det här lyckas verkligen med konststycket att få mig att tappa andan. Eller vad sägs om designelement så unika för varje rum, varje vrå och varje utrymme att det mer känns som att du promenerar omkring på en konst- och designutställning än på ett hotell.

”Nu är inte Iniala ett hotell i den vanliga bemärkelsen utan otroligt lyxiga privata villor för människor som uppskattar stil och design.”

SMAKAR DET SÅ KOSTAR DET

MBJ-Bedroom

På ett ungefär hamnar notan för en vecka i en privat villa på runt 300 000 kronor. Villan består av tre privata sviter, alla med egen pool, butler, spa och givetvis all mat och dryck. Med andra ord perfekt för släkten som vill fira något speciellt tillsammans men ändå kunna dra sig tillbaka till sin privata designvilla. Eller tre par som reser tillsammans och delar på notan.

Ett ytterligare alternativ är förstås att hyra alla de tre villorna och få hela Iniala för sig själv. Men tillbaka till början. Bara själva entrén, skapad av The Campana Brothers från Brasilien, är ett konstverk smyckad med mer än 3 000 blå porslinsservisdelar från Chiang Mai. Vi fick inspiration från Chiang Mai i norra Thailand när vi reste runt där. Sen blandade vi den inspirationen med influenser från Grekland, berättar Fernando Campana.

MBJ-Bedroom2

Den kända designduon från Brasilien var de som Mark först och främst ville få med på projektet Iniala. När jag fick med mig bröderna visste jag att det svåraste hindret var löst. Nu skulle de andra hänga på, berättar Mark och kan inte med ord nog förklara sin beundran för alla designers som lagt ner sin själ i sina respektive sviter och rum på Iniala. Elva topparkitekter och designers från hela världen har hjälpt till att skapa tio spektakulära sviter. Alla med sin högst personliga touch. Det är också på många sätt det en upplevelse här handlar om.

MBJ-Bedroom4

Visst har vi många gånger varit på hotell som stoltserar med att alla rum är unika i sitt slag, men här har det unika dragits till sin absoluta spets utan att man för den skull har tullat på komforten. Högsta kvalitet, absolut, men också högsta möjliga komfort. Något som visade sig svårare att uppnå än vad man trodde från början.

Den största utmaningen har utan tvekan varit att hitta den gyllene linjen mellan form, design, komfort och funktion. Allt måste vara funktionellt och komfortabelt och det är inte alltid just den kombinationen går hand i hand med vad själva designern eller formgivaren tänkt sig. Vi har fått ändra en hel del, bland annat i en del möbler och tyger som helt enkelt visade sig vara dysfunktionella eller som inte skulle gå att reparera om någon gäst skulle ha oturen att ha sönder något, berättar Inialas General Manager Danny Drinkwater.

INTERNATIONELL DESIGN I TOPPKLASS

Penthouse-Bedroom-3A

Om du inte är en världskännare av rang när det kommer till internationella designers kanske inte namn som Mark Brazier-Jones och Eggarat Wongcharit får dig att haja till – men irländska Joseph Walsh och spanska arkitekterna A-Cero, tillsammans med The Campana Brothers, är alla top of the line i världen. Mark har ägnat fyra år och investerat över 15 miljoner dollar på Iniala, sin dröm, och det känns i varje detalj hur otroligt detta projekt har varit. Och är.

Att spendera några dagar här är en magisk upplevelse och bara att ta morgonduschen utomhus i den egna lilla ”regnskogsduschen” framkallar ett stort leende. Ibland blir det nästan övermäktigt med alla konstverk som möblerna och tygerna utgör är. Ta till exempel att det hänger original Andy Warhol-tavlor i hela entrén, det får en att dra efter andan.

Penthouse-deck2A

Å andra sidan går man inte runt och kikar i alla sviter när man bor här som jag gör nu. Man väljer den som passar ens egen stil och smak bäst. Rockigt och lite erotiskt, då passar den minst sagt sexiga sviten signerad Mark Brazier-Jones från Nya Zeeland. Vill man ha buddhistiskt, ljust med guldinslag, då blir det fantastiska Villa Siam skapad av thailändska Eggarat Wongcharit och har du alltid drömt om en svit där golvet är täckt av en gräddfärgad, tjock heltäckningsmatta så rekommenderar vi The Iniala Penthouse vilken är skapad av Inialas chefsdesigner Graham Lamb tillsammans med grundaren och ägaren Mark. Takpoolen med en gigantisk valstjärtsfena i förgrunden är ett mästerverk i sig.

VÄRLDEN UTANFÖR

Penthouse-Ext-3A

Designen är unik, stilen är unik och det mesta här är verkligen det mesta av det bästa som pengar kan ge. En skön kontrast är stranden. Den tomma, otroligt vackra beachen där jag börjar varje morgon med en timmes promenad i vattenbrynet följd av ett fantastiskt träningspass lett av Inialas egna personliga tränare. Det är bara jag på stranden och just att få lämna allt det överdådigt vackra och skapade för en stunds avkoppling i den av moder natur skapade världen är ljuvligt. Inte för att jag inte får ro på Iniala, utan just för att det är så skönt att det inte är någon kommers eller någon design på stranden. Den är som den alltid har varit precis just där vilket är det Mark också vill att den ska fortsätta vara.

Siam-A-Deck2

– Den här platsen har betytt mycket för mig och att nu få bjuda på Iniala till vänner och gäster som vill ta del av mitt projekt är fantastiskt. En del av intäkterna, 10 procent, går direkt till mina barnhem här och på Bali vilket också är hela tanken. Att skapa något som kommer att ge tillbaka till andra som behöver i många, många år.

Penthouse-Living-room2A

Mark är speciell, Iniala är speciellt och att det kommer att bli en hel del pengar som på grund av gästerna här kommer att gå till barnhem gör mig extra lycklig. Det kostar, absolut, men med den magnifika designen, detaljerna och krogen Aziamendi, med överseende av Bilbaos Michelin-stjärnkock Eneko Atxa, blir upplevelsen på Iniala något utöver det vanliga. Det finns mycket att upptäcka här och jag skulle inte ha något emot att komma tillbaka några dagar. Inte alls.

För mer information:
www.iniala.com

Foton: Maria Roswall & Iniala

UPP
Translate »