Annons från Tyska Turistbyrån

TYSKLAND BORTOM BRATWURST OCH SURKÅL

Få vet att Tyskland följer tätt efter Frankrike i antal Michelinstjärnor. Med hela 361 stjärnor fördelat på 300 restauranger finns långt mer än surkål och korv att uppleva i Tyskland. Samtidigt som notan, jämfört med till exempel Frankrike eller Sverige, inte slår alls lika hårt mot plånboken. Så glöm inte att smaka den högklassiga maten när du nästa gång landar i Tyskland.

Aldrig har antalet stjärnkrogar varit större i Tyskland och utbudet är minst sagt varierat. Under de senaste åren, har flera nykomlingar tagit sig in och upp och effekten som följt har inte låtit vänta på sig. Deras koncept rör sig från nya versioner av enkla, regionala klassiker till helt nya kreationer med högst internationella influenser. Jämfört med Sveriges totalt 23 stjärnkrogar med sammanlagt 33 stjärnor spelar Tyskland i en annan liga med sina 361 stjärnor. Dessutom är priserna ibland häften av vad som är vanligt att betala i Sverige och varenda en av de över 300 restaurangerna är väl värda ett besök.

Tyskland har länge varit ett samhälle präglat av internationella influenser och med stor mänsklig mångfald. Så även det kulinariska Tyskland. Den matkultur som utvecklats under de senaste åren är en spännande blandning av det traditionella och det innovativa under inflytande av sociala och globala trender. I Berlin ligger världens första vegetariska Michelinkrog och på Falco i Leipzig satsas det på en meny för unga “nybörjare” mellan 18 och 35 år.

Trots att öl fortfarande är Tysklands kanske mest kända dryckesexport med över 1300 bryggerier och 5000 olika sorters öl, är utsökt och dessutom ofta lokalproducerat vin lika självklart som den innovativa maten. På totalt 100 000 hektar i tretton vinodlande områden produceras en mängd högklassiga viner och runt om i landet hålls årligen flera vinfestivaler.

Så vid nästa city-break eller affärsresa till en tysk storstad, glöm inte att leta reda på en av de många stjärnkrogarna för att njuta av en kväll utöver det vanliga, dessutom till ett högst hyggligt pris.

För mer information om Tysklands gourmetkök – www.germany.travel

Dessa stjärnkrogar får du inte missa

Värd en resa 3-stjärniga (motsvarande pris i Sverige, ca. 3000 SEK, vinpaket ca. 1500 SEK)

Atelier (München) (5rätters, 170 €, vinpaket ca. 80 €)

The Table (Hamburg) (Speciellt: bara ett bord med sammanlagt 20 platser, ca. 300 € per person inkl. viner)

Värd en omväg 2-stjärniga (motsvarande pris i Sverige ca. 1350 SEK per person, vinpaket ca. 1000 SEK.

Falco (Leipzig) (speciellt: bra och roliga erbjudanden som t.ex. the Falco rookie menu för gäster mellan 18 och 35 år, 4-rätters inkl. vin och ett glas champagne 144 € eller Falco Gourmet Package, övernattning i Junior Suite, frukost, välkomstcocktail, 7-rätters inkl vin, inträde till spa, 799 € för två personer)

Tim Raue (Berlin) (vegetarisk 4 rätters 118 €, icke-vegetarisk 4 rätters 138€, finns även à la carte meny)

Värd ett besök 1-stärniga (motsvarande pris i Sverige  4 rätters 685 SEK, dryckespaket 585 SEK)

Cookies Cream (Berlin) (speciellt: vegetarisk restaurang, 3 rätters, 49 €, 4 rätters 59 €, viner runt 8€/glas)

Restaurant Gustav (Frankfurt) (speciellt: modernt, bra vinerbjudanden, 4 rätters inkl. ett glas vin till varje rätt 120€)

Copyright: Maya Verma/Bucket List. FOTO: Jens Wegener samt Shutterstock

UPP
Translate »