AFRIKA

TA MIG TILL KASBAHN

Det befästa kungliga distriktet i Marrakechs forntidsgamla medina erbjuder ett lockande smakprov på allt som staden har att erbjuda, från autentiska marockanska riadhus och modern matlagning till sagoboksliknande arkitektur och massor av elegant lyx

Hotel La Sultana Marrakech (1)-1

Jag var lätt irriterad, men när jag tog en stor tugga av en söt kaka blev jag snabbt på bättre humör. Jag hade spenderat alldeles för mycket tid på att köpslå om en traditionell brödkorg och ville komma ut ur de klaustrofobiska gränderna på berbermarknaden. Men en butiksinnehavare erbjöd en oemotståndlig syn som fick mig att återigen förlora fokus.

Hundratals marockanska sötsaker, upplagda på brickor, den ena ovanför den andra, bildade en ljuvlig kaskad av form och färg. Jag närmade mig säljaren som ett barn med stora ögon och blev omedelbart erbjuden en rund mandelfylld kaka med klibbig sirap på. Jag var inte medveten om att den minimala mängden, en blandning av olika kakor, kostade nästan motsvarande tio euro – men det var redan för sent, jag hade redan börjat prata med butiksinnehavaren. Att shoppa i Marrakechs medina är som att låta sig uppslukas av ett kasino i Las Vegas – inom kort förlorar man allt sinne för tid och perspektiv och man lockas och lirkas med till att spendera sina pengar.

DJEMAA EL FNA-TORGET

Ett starkt solljus fyllde gränden framför mig när jag kom ut från souken och gick ut på Djemaa el Fna, huvudtorget i Marrakech. Föregående kväll hade det varit svårt att röra sig på grund av trängseln och mängden av fullpackade matstånd omgivna av matångor och rök från grillarna och spisarna. Men denna dag var det ganska tomt och ärligt talat ganska ointressant. Några ormtjusare satt på ett par pallar och såg uttråkade ut medan deras fogliga reptilslavar låg hopringlade på berbermattor och väntade på att ”tjusas” till handling för turisterna. Middagens böneutrop började höras från högtalarna vid de omgivande moskéerna.

Efter ett par dagar i staden hade jag redan vant mig vid dessa regelbundna böneutrop som hörs flera gånger under dagens lopp. Men denna kakofoni av flera böneutropare samtidigt fick mig att stanna upp och lyssna. Bredvid mig var det en grupp män som tog av sig skorna och började att buga sig på mattor utlagda vid sidan av torget men de flesta verkade fortsätta dagen utan att bry sig om de skränande megafonerna. Jag fortsatte mot kasbahdistriktet. Detta befästa distrikt i den UNESCO-listade gamla staden var en gång sultanernas hem och det är fortfarande här som man finner det kungliga palatset och annan imponerande arkitektur som inspirerar fantasin och framkallar bilder från de arabiska sagornas värld.

Jag var på väg tillbaka till mitt lyxhotell, La Sultana Marrakech, men efter ett par krökar till kände jag mig lite förvirrad. En söt rökdoft spred sig över gatan från matförsäljare som grillade lammspett över kolgrillar för lunchtiden, och mopeder och taxibilar slingrade sig fram bland fotgängarna på den smala gatan – en stadsbalett av människor och trafik som på något sätt flöt utan olyckor tack vare en till synes intuitiv koreografi.

BÔ-ZIN

Jardin vue large

Trots den frestande gatumaten och de lokala kaféerna råder det inte brist på eleganta restauranger i Marrakech för den som vill klä sig fint och äta väl i sofistikerade miljöer. Denna modemedvetna stad har ett modernt europeiskt nattliv och detta är tydligast precis utanför medinan. Ett par minuter med taxi från det forntidsgamla stadscentrumet passerar man lyxiga semesterställen, golfbanor och bostadsområden. På vägen ligger de eleganta restauranger, poolklubbar och loungebarer som staden idag är berömd för.

Jardin bar

Bô-Zin är en av de mest etablerade loungebarrestaurangerna som kombinerar sensuell fransk elegans med varm nordafrikansk estetik – väggar i ockra och terrakotta, soffor och stolar i brun mocka och garvat läder, allt belyst av vackra ljus och en diskret belysning. Lokalen är välkomnande, sofistikerad och sexig. Den är indelad i olika områden, vart och ett med en egen stil och atmosfär.

Pergola

Matsalen har en romantisk eldstad som är idealisk för stjärnklara vinternätter. Pergolan är ett rymligt inom- och utomhusområde som kyls med spray och fläktar på sommaren och värms upp på vintern. Baren är avslappnad och sällskaplig, med många djupa soffor och stora kuddar, där man kan njuta av cocktaildrinkar och DJ-spelad musik. Cocktaildrinkarna och middagsmåltiden omvandlas snart till en flott partykväll i takt med att spelningslistan höjer energin och gästerna flyttar ut i avskilda trädgårdar dekorerade med arkitektoniska växter och elegant belysning och med många sittplatser. Maten är modern och smakfull och kombinerar inslag från Asien och Europa. Det finns både välsmakande tallrikar för flera personer och gourmeträtter att välja bland. Bô-Zin var en av mina bästa kvällar i staden!

LA SULTANA

La Sultana Marrakech Hotel (5)

Fast den här kvällen stannade jag på mitt hotell. Efter en dag med utforskning av medinan finns inget bättre än att ta en avslappnande dusch och sedan avnjuta en cocktaildrink på takterrassen som överblickar staden. Jag bodde på La Sultana Marrakech, ett förstklassigt hotell alldeles i hjärtat av kasbahn. Detta mycket vackra hotell ligger nästan lite undangömt i en gränd och är stämningsfullt dekorerat med berbermattor och lampor. Fem autentiska historiska riadhus har renoverats omsorgsfullt och byggts ihop på ett sympatiskt sätt till ett intimt femstjärnigt hotell. Det är perfekt fför personer som i likhet med mig söker en autentisk upplevelse av ett marrakechiskt riadhus men samtidigt gärna skäms bort femstjärnig lyx.

La Sultana Marrakech Hotel (8)

Servicen är perfekt – uppmärksam men samtidigt diskret och vänlig. I gästernas rum och sviter finns vackra designade detaljer som zellige-kakel, tadelaktputs och antika möbler samt modern utrustning som bredbands-WiFi och Bluetooth-högtalare. Med gästsviter som överblickar rofyllda gårdsplaner med pooler och små trädgårdar och en prisad restaurang som serverar fransk och marockansk mat blir man frestad att stanna kvar på hotellet hela dagarna! Från baren och restaurangen på takterrassen kan man se de imponerande saadiska gravarna från matborden och om man tittar lite längre får man en fulländad vårvy av hustaken i Marrakeshs gamla stad och stadens forntidsgamla fästningsvallar, med de snötäckta Atlasbergen i horisonten. När man sitter här smälter tankarna om köpslåendet i souken bort; man kan bara koppla av här.

För mer information:
www.lasultanahotels.com/marrakech
www.bo-zin.com

Foto: Press

UPP
Translate »