UTVALT FÖR DIG

SVERIGES JUBILEUMSÅR 2023

2023 kommer att bli året då jubileum firas runtomkring i vårt avlånga land. Födelsedagar och högtider kommer att avlösa varandra och vi vågar lova att alla kan hitta en hädelse att fira.

Sverige fyller 500 år

I år har det gått femhundra år sedan Gustav Vasa valdes till kung och landet gick in i en ny epok som formade det moderna Sverige. Jubileet uppmärksammas och firas på olika sätt över hela Sverige, bland annat genom att kungen och drottningen under våren och sommaren kommer att besöka residensstäderna i Sveriges 21 län. Nationaldagen kan firas med kunglig glans detta jubileumsår, bland annat i Strängnäs den 6 juni då Kungen besöker staden där Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet den 6 juni 1523. Har man inte möjlighet att åka till Strängnäs kan man istället bege sig till Skansen i Stockholm där Nationaldagsfirandet detta jubileumsår blir mer omfattande.

Stockholms Stadshus fyller 100 år

1908 beslutade Stockholms stadsfullmäktige att ett stadshus skulle byggas på Kungsholmen. Uppdraget gick till Ragnar Östberg och 15 år senare, 1923 klipptes banden till ett av Stockholms kanske mest kända landmärken. Stadshusets 100-årsjubileum firas med jubileumsvisningar, evenemang och utställningar och når sin höjdpunkt under födelsedagsveckan i juni då brudpar kommer att vigas i Gyllene salen.

Mer info: Stockholms stadshus 100 år

H.M. Konungen firar 50 år på tronen

En av jubileumsårets stora händelser är firandet av kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen. Fredagen den 15 september hålls Te Deum i Slottskyrkan på Kungliga Slottet. Lördagen den 16 september färdas kungen och drottningen i kortege genom huvudstaden. Allmänheten kommer givetvis kunna delta i firandet på flera håll i landet.

I samband med firandet av kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen kommer det att finnas en fotoutställning på Slottsbacken utanför Kungliga slottet. Här kommer bilder ur kung Carl XVI Gustafs tid som Sveriges statschef visas. Bilderna presenterar kungens uppdrag som statschef, bland annat konseljer, högtidliga audienser, medaljutdelningar och statsbesök.

Mer info: Kungens tronjubileum

Göteborg firar 400 år

Göteborgs stad är äntligen redo att ställa till med en ordentlig 400-årsfest! Staden fyllde faktiskt 400 år 2021men firandet ställdes in på grund av covid-19. Mellan den 2–5 juni i sommar är det äntligen dags då Frihamnen på Hisingen omvandlas till ett stort festivalområde. Från fredag till måndag bjuds besökarna på allt från konserter, konstutställningar och matupplevelser. Festivaldagarna präglas av olika teman och fokus. I Göteborg kommer det även att hålls en parad den 4 juni för att fira kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen. En parad som kungen och drottningens kommer att delta i.

Mer info: Göteborg fyller 400 år

Kunglig Operan fyller 250 år

I år fyller Sveriges nationalscen för opera och balett, Kungliga Operan, 250 år och firandet inleds storslaget med en jubileumsgala och avslutas sedan med en stor maskeradbal på nyårsafton. Under året bjuds det på en repertoar som förenar dåtid, nutid och fram- tid. Bland annat rymmer världspremiären av Melancholia – en ny operatolkning av Lars Von Triers film. För att nå en ny publik blir biljetter för 250 kronor tillgängliga till olika föreställningar. I sommar bjuds även allmänheten in till en utförsäljning av kostymer.

Mer info: Kungliga Operan 250 år

Sörmlandsleden firar 50 år

Urskogsområden, glittrande sötvattens- miljöer och mossklädda bergsknallar. Sedan 1973 har Sörmlandsleden vandrats genom hela regionen från Björkhagen till Svarvaretorp. Längs vandringen finns möjlighet till både mat och logi. Den natursköna leden kommer under 2023 att firas extra mycket – både natur- och kulturvandring erbjuds för alla vandringsentusiaster!

Mer info: Sörmlandsleden

IKEA genom Tiderna – 80 år

I år fyller IKEA 80 år och det kommer att  firas genom IKEA Museums nya utställning där möbeljättens historia och utveckling från 1950-talet till idag. En färgrik och rolig utställning för hela familjen där besökarna kan känna, sitta och uppleva produkterna som funnits i IKEA:s sortiment genom åren. Dessutom kommer man i den digitala utställningen ”Hej Ingvar!” möta IKEA:s grundare Ingvar Kamprad och få höra historier genom intervjuer av personer som känt honom väl under åren.

Mer info: IKEA genom tiderna

ABBA The Museum 10 år på Djurgården

Hör Waterloo eka den 7 maj när ABBA The Museum fyller 10 år. Fira ABBA-historia och återskapa kultförklarade hits i Polarstudion. I utställningshallarna finns också medlemmarnas ikoniska kläder, guldskivor, memorabilia och mycket mer.

Mer info: ABBA The Museum

UPP
Translate »