Sverige

Stockholms alla julmarknader 2024

Inför den juliga säsongen är det få saker som kan mäta sig med en stämningsfull julmarknad i Stockholms hjärta. Där, bland glimrande ljus och doftande godsaker, kan du förlora dig i ett överflöd av handgjorda produkter, läcker mat och traditionella juldelikatesser.

För dig som vill ge dig ut på en julklappsjakt, njuta av en kopp glögg och känna den magiska julstämningen, finns det ett brett utbud av marknader att välja mellan – från moderna designmarknader inne i city till mer traditionella alternativ strax utanför stadskärnan, som utgör den perfekta utflykten under adventstiden. Här presenteras en guide till några av de mest anmärkningsvärda julmarknaderna i Stockholm.

Stockholms alla julmarknader 2024

Från mitten av november till julafton förvandlas Stockholm till en gnistrande julstad fylld med en mångfald av marknader som lockar med sina lockande dofter, smaker och atmosfärer. Oavsett om du föredrar att utforska de traditionella marknaderna fyllda med skickliga hantverkare som erbjuder unika produkter eller att besöka de designskolor där eleverna stolt visar upp sina egna alster, finns det gott om alternativ att välja mellan. För de som är sugna på en dagsutflykt tillsammans med familj och vänner finns det även flera charmiga marknader att utforska utanför stadskärnan.

För att underlätta ditt val bland de olika marknaderna har vi sammanställt en guide till några av de bästa julmarknaderna i Stockholm för år 2024. Denna guide kommer att vara till stor nytta när du planerar dina julinköp för året. Låt dig förtrollas av de magiska julmiljöerna som väntar på dig runtom i staden, och kanske har du till och med turen att stöta på självaste jultomten under ditt besök. Ha en underbar och mysig jul!

1. Skansens julmarknad

Skansens julmarknad på Djurgården, en årlig tradition sedan 1903, är ett populärt jularrangemang i Stockholm och en central del av många stockholmares jul. Besökare på Bollnästorget kan utforska cirka 70 marknadsbodar med ett brett utbud av produkter, inklusive delikatesser för julbordet och handgjorda hantverk i textil, trä, keramik och ull. För de som är hungriga eller törstiga erbjuds våfflor, glögg och brända mandlar. Marknaden lockar årligen tusentals besökare från både Stockholm och andra platser, vilka vill uppleva julstämningen.

Skansens julmarknad

Utöver shoppingen kan besökarna besöka Skansens historiska hus för att få en inblick i tidigare tiders jultraditioner, inklusive julgransdekorationer och historiska julbord. Möjligheten att delta i gammaldags julpyssel och dansa runt granen på Bollnästorgets dansbana är också populära aktiviteter. En höjdpunkt på marknaden är Winter Lights, en 1,5 kilometer lång ljuspromenad som förstärker den magiska atmosfären.

Med över 70 vackert dekorerade marknadsbodar erbjuder årets julmarknad på Skansen en unik upplevelse för besökare i alla åldrar, där man kan hitta speciella julklappar och smaka på läckra delikatesser. Förutom shoppingen finns det många aktiviteter att delta i, som julpyssel, dans kring granen och underhållning från olika körer och musikgrupper. Att besöka Skansens historiska hus ger också en känsla av hur julen firades förr i tiden. För att värma sig finns gott om möjligheter att köpa varm glögg, nygräddade våfflor och andra läckerheter. Winter Lights förstärker den sagolika stämningen och skapar en magisk julupplevelse. För både stockholmare och turister är Skansens julmarknad en tradition som sprider glädje och julstämning.

När: 24 november – 17 december Plats: Skansen

2. Gamla stans julmarknad

Den äldsta stadsdelen i staden, den charmiga Gamla stan, hyser självklart en av de mest klassiska och stämningsfulla julmarknaderna som årligen hålls på Stortorget från slutet av november ända fram till julafton. Denna traditionella marknad har sina rötter i medeltiden och har funnits sedan 1837, vilket gör den till den äldsta julmarknaden både i Stockholm och i hela Sverige. På denna historiska plats kan besökarna verkligen känna historiens vingslag bland de många bodarna som erbjuder allt från vackra julklappar till delikatesser för julbordet.

Gamla stans julmarknad

Gamla stans julmarknad kan du hitta allt från tomtar, änglar, marsipan, julpynt och handgjorda ljus till keramik, te, ostar, korv, kryddor, viltkött och karameller. För att inte tala om möjligheten att njuta av värmande glögg och smaka på sockervadd, godis, våfflor och andra läckerheter. För familjer med barn är fiskdammen ett populärt inslag på marknaden. Besökare från när och fjärran samlas på Stortorget för att ta del av denna historiska och traditionella julmarknad, som har hållits vid denna plats sedan medeltiden.Formulärets överkant

När: 25 november – 23 december Plats: Stortorget i Gamla stan

3. Hovstallets julmarknad

Om du letar efter en exklusiv julmarknad i kunglig atmosfär är Hovstallets traditionsenliga julevenemang ett säkert val. Beläget mitt i centrala Stockholm, i det anrika Kungliga Hovstallet, bjuder denna marknad in till genuin svensk jultradition under tre dagar. Cirka 70 av landets främsta hantverkare ställer ut sina exklusiva skapelser, vilket ger besökare en utmärkt möjlighet att hitta unika julklappar av olika slag. Dessutom erbjuds en matbod fylld till bredden med läckra juldelikatesser, och i smedjan kan du träffa på en skicklig smed som tillverkar smidesprodukter av högsta kvalitet.

Hovstallets julmarknad

Under ditt besök på Hovstallets julmarknad bör du inte missa att hälsa på kungens hästar och beundra kungafamiljens imponerande samling av fordon. Denna samling inkluderar eleganta vagnar som används vid officiella statsbesök, med den praktfulla Sjuglasvagnen i spetsen. Det sägs att det är världens finaste samling av sitt slag, så det är verkligen något att se. Dessutom finns det vackra uniformer och selar att beundra.

Hovstallet är välkänt för sina traditionsenliga julevenemang som lockar besökare från när och fjärran. Under julmarknaden kan besökarna njuta av en kombination av exklusiva hantverk, läckra juldelikatesser och möjligheten att utforska kungafamiljens imponerande fordonspark och hästar.

När: 6–8 december Plats: Kungliga hovstallet, Väpnargatan 1

4. Bondens egen julmarknad

Bondens egen marknad är en året-runt händelse och under juletiden strålar den särskilt starkt. Den här fenomenala julmarknaden i Stockholm är som ett smultronställe för alla matälskare som vill göra sitt julbord extra speciellt med färska kvalitetsvaror direkt från lokala bönder runt staden. Här möts du av nyskördade, närproducerade och småskaliga godsaker av högsta kvalitet. Utforska de olika stånden och välj bland ett brett utbud av grönsaker, kött, fisk, sylter och andra läckerheter. Dessutom finns det en mängd vackert hantverk att botanisera bland.

julmarknad

Bondens egen marknad har två centrala platser i staden, på både Södermalm och Östermalm, och lockar besökare i mängder. Och det är inte svårt att förstå varför. Atmosfären påminner om den klassiska torgmarknaden, men med en extra dos av härlig julstämning. Här är platsen för dig som uppskattar god mat och värdesätter färska, lokalt producerade produkter från gårdar runt Stockholm. Du hittar allt från färska grönsaker till hemlagade inläggningar, färsk fisk, honung, kött och mycket mer. Genom att handla direkt från producenten kan du vara säker på både kvalitet och ursprung samtidigt som du stödjer de lokala bönderna och producenterna.

Bondens egen marknad är ett av höjdpunkterna i Stockholms julutbud och lockar besökare från när och fjärran. Med sitt fokus på högkvalitativa produkter direkt från lokala gårdar runt staden erbjuder denna marknad en smakrik och genuin upplevelse för alla som vill göra julbordet lite extra speciellt med närodlade delikatesser.

När: 30 november – 21 december (Södermalm, Katarina Bangata) och 7,14 och 21 december (Östermalm, Tessinparken)

5. Beckmans julmarknad i Rosendals Trädgård

Beckmans julmarknad är ett årligt återkommande evenemang i Stockholm, arrangerat av studenterna vid den prestigefyllda designhögskolan Beckmans, känd för sin banbrytande och innovativa inställning inom form, mode och visuell kommunikation. Varje år förvandlar studenterna Rosendals trädgård på Djurgården till en magisk plats under en helg, då växthusen fylls med deras kreativa alster och skapelser.

Besökare har möjlighet att upptäcka och handla personliga och unika julklappar till sina nära och kära samtidigt som de njuter av stämningen med glögg i Rosendals vinterbar och värmer sig vid den sprakande brasan på gårdsplanen. Beckmans julmarknad erbjuder helt enkelt en oslagbar dos av julmys och kreativ inspiration.

Denna julmarknad ger en unik inblick i den unga designgenerationens skapande process och är en fantastisk möjlighet för besökare att stödja och uppmuntra framtidens designstjärnor.

När: 7–8 december Plats: Rosendals Trädgård, Djurgården

6. Taxinge slotts julmarknad

I den vackra sörmländska naturen utanför Nykvarn reser sig Taxinge slott majestätiskt som ett av regionens pärlor. Slottet är inte bara en imponerande byggnad utan även en destination för julälskare från när och fjärran. Varje år är det platsen för Sveriges största julmässa, som lockar över 130 av landets främsta hantverkare och producenter.

Besökare på Taxinge slotts julmarknad bjuds in till en magisk värld av handtillverkade produkter och julklappsidéer som sträcker sig från unika smycken till ekologiska barnkläder och traditionella lammskinn. För den matintresserade erbjuds ett överflöd av läckerheter på det berömda ”kakslottet”. Här kan du avnjuta allt från klassiska svenska julrätter som sill och skinka till delikata chokladpraliner och hantverksöl.

Taxinge slotts julmarknad

Men det är inte bara shopping som står på programmet. Besökare kan också njuta av den varma atmosfären med brinnande brasor och hundratals marschaller som skapar en känsla av julstämning deluxe. Observera att det finns en entréavgift på 100 kr för att delta i denna julupplevelse på Taxinge slott.

Denna årliga julmässa är inte bara en plats för shopping utan också en möjlighet att uppleva den vackra historien och traditionen som omger detta magnifika slott.Formulärets överkant

När: 15-17 samt 21-24 november Plats: Taxinge slott, Nykvarn

7. Sigtuna julmarknad

För en dag fylld med julstämning av det äkta slaget bör du ta sikte på Sigtuna julmarknad. Trots att den ligger fem mil från Stockholm är den väl värd resan, med sin status som en av Sveriges äldsta och mest traditionsrika julmarknader. Under fyra adventssöndagar omvandlas den vackra medeltida staden till en sagolik juldestination som lockar tusentals besökare varje år.

Här får du uppleva allt som hör julen till: torghandel, en färgsprakande matmarknad, stämningsfull julmusik, gnistrande luciatåg och naturligtvis besök av självaste tomten. Bland de många knallarna finns en mångfald av hantverkare och konstnärer som erbjuder enastående julklappar och handgjorda föremål. Allt från vackra keramikföremål till handtryckta textilier och unika smycken finns att utforska.

Dessutom kan du unna dig lokalproducerade delikatesser som julgodis, saftiga lussekatter och värmande glögg, eller varför inte sätta dig ner och njuta av en måltid på något av de mysiga matställena på plats?

Sigtuna julmarknad är definitivt en upplevelse för hela familjen, med extra fokus på de små. Här kan barnen roa sig med ponnyridning, möten med favoritkaraktärerna från böckerna om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin, filmvisningar och möjligheten att lämna sina önskelistor direkt till tomten.

Med sitt breda utbud av handgjorda julklappar, läckra lokala godsaker och familjevänliga aktiviteter är Sigtuna julmarknad det perfekta resmålet för en dagsutflykt som garanterat får julmyset att nå sin fulla potential.

När: 1,8,15 och 22 december (fyra söndagar innan jul). Plats: Stora Torget, Sigtuna

8. Skoklosters slotts julmarknad

Skoklosters slott, ett av världens främsta barockslott, är en pärla belägen vid Mälarens strand, cirka en timmes resa från Stockholm. Varje år arrangerar slottet en traditionell julmarknad som förvandlar den imponerande borggården till en gnistrande juloas, fylld med genuint hantverk, lokala delikatesser och julklappar som väntar på att upptäckas.

 julmarknad

Denna utflykt till Skoklosters slotts julmarknad är en perfekt aktivitet för både stora och små. För de små är det spännande att leta efter tomtenissar som smyger runt bland bodarna och hjälper till med önskelistor samt leder den roliga julklappstävlingen. Och när hungern gör sig påmind erbjuder Slottscaféet en varm jultallrik, gröt, läckra skinksmörgåsar och hembakade kakor. För de som är ute efter något snabbt och gott finns även foodtrucks utanför entrén som säljer wraps och hamburgare.

Miss inte heller möjligheten att delta i slottets spännande vintervisningar, där du får utforska den magnifika kungssalen, den imponerande rustkammaren och den ofullbordade salen. Men kom ihåg att klä dig varmt – slottet är inte uppvärmt, så under vinterhalvåret kan det bli lite kyligt.

Skoklosters slotts julmarknad är en verklig höjdpunkt som skapar en magisk julstämning i den majestätiska slottsmiljön vid Mälarens strand. Här kan besökare njuta av en härlig blandning av hantverk, delikatesser och underhållning för hela familjen.

När: 30 november-1 december Plats: Skoklostervägen 98–100, Skokloster

9. Skeppsholmsgårdens julmarknad

Skeppsholmsgårdens julmarknad på Skeppsholmen är ett årligt återkommande evenemang som äger rum under den tredje helgen i advent. Med sitt sjö- och hantverkstema skapar marknaden en unik atmosfär där besökare kan njuta av vackra vyer över stadens vatten samtidigt som de upptäcker skickliga hantverkares alster och smaker av julen.

Kajen är smyckad med granris och eldar som sprider värme och julstämning, och det är svårt att inte låta sig svepas med när man strosar runt bland utställarna. För den som föredrar julmarknader med en mer intim känsla är Skeppsholmsgårdens julmarknad det perfekta valet. Många besökare återvänder hit år efter år för att njuta av den mysiga atmosfären och det breda utbudet.

På marknaden samlas smeder, smyckestillverkare och andra skickliga hantverkare, vilket ger besökarna möjlighet att hitta unika julklappar och handgjorda smycken. Förutom att shoppa kan man även avnjuta en stunds fika med glögg och smarriga våfflor, som finns till försäljning både utomhus och inomhus. Skeppsholmsgårdens julmarknad är helt enkelt en perfekt plats att uppleva julens magi med en touch av sjöbris och hantverkskonst.

När: 14 –15 december Plats: Skeppsholmsgården, Skeppsholmen

10. Konstfacks julmarknad

Varje år arrangerar Konstfack, Sveriges största konstnärliga högskola, en smått legendarisk julmarknad som lockar horder av besökare till platsen. Denna uppskattade tillställning, som hålls av studentkåren, ger skolans egna studenter en chans att visa upp och sälja sina egna alster inom design, konst och hantverk. Det är ett utmärkt tillfälle för besökarna att hitta unika och kreativa julklappar då det mångsidiga utbudet inkluderar allt från måleri, skulpturer och smycken till textilier, kläder, glas och inredningsprylar.

Vill man ta en paus från julklappsshoppingen och njuta av något gott att äta och dricka finns det lussebullar, glögg och andra läckerheter att avnjuta i caféet. Sedan är det bara att ge sig ut på en ny runda bland utställarna och det inspirerande sortimentet.

Konstfacks julmarknad erbjuder kort sagt två dagar av väldesignat mys där tradition möter innovation vid Telefonplan i Hägersten. Observera att det finns en inträdesavgift på 20 kr för evenemanget. Det är helt enkelt ett tillfälle som inte får missas för alla som älskar konst, design och hantverk!

När: 30 november – 1 december Plats: Konstfack, LM Ericssons Väg 1, Telefonplan

11. Steninge slottsbys julmarknad

I Steninge slottsby, beläget cirka 45 km från Stockholm, hittar du ännu en av de riktigt klassiska julmarknaderna i Stockholmsområdet. Varje år i juletid öppnar de upp Stenladan och bjuder in till en gnistrande inomhusjulmarknad där besökarna välkomnas av granar som lyser upp vägen fram till entrén. Under denna härliga inomhusjulmarknad kan du smidigt botanisera bland ett brett utbud av julklappar, julpynt, julblommor, kransar och julfika, allt bekvämt samlat under ett och samma tak.

 julmarknad

Julmarknaden på Steninge slottsby är öppen dagligen från mitten av november fram till dagen före julafton, vilket ger gott om tid att utforska det mångfacetterade utbudet. Butikerna i Stenladan är julskyltade och erbjuder ett varierat sortiment av fina klappar för alla smaker och önskemål. Under tre helger kompletteras butikerna av hantverkare som ställer upp utanför Stenladan och säljer sina handgjorda produkter och delikatesser.

Om vädret tillåter rekommenderas även en promenad i de vackra omgivningarna runt Steninge slottsby, vilket ger besökarna en möjlighet att njuta av den vackra naturen och förhoppningsvis den vita snön som kan bidra till den perfekta julkänslan.

För de som vill förlänga upplevelsen kan en måltid på Restaurang Steninge Bruk vara ett utmärkt val, där besökarna kan avnjuta ett utsökt traditionellt julbord framför Sveriges största inomhusgrill.

När: 11 november – 23 december Plats: Steninge slottsväg 141, Steninge slottsby

12. Julmarknaden Schysst jul

Schysst jul är inte bara en julmarknad utan också en möjlighet att göra en positiv skillnad i världen. Genom att handla dina julklappar här stöttar du organisationer och företag som aktivt arbetar för mänskliga rättigheter och miljöfrågor. Produkterna som erbjuds är noggrant utvalda för att vara rättvisemärkta och ekologiska, vilket innebär att ditt köp har en positiv inverkan på både människor och planeten.

Denna Stockholmsbaserade julmarknad hålls mitt i stadens puls, närmare bestämt i ABF-huset på Sveavägen. Här kan du utforska ett brett utbud av produkter, från egentillverkade kläder till smakrika kryddor, allt med fokus på hållbarhet och rättvisa.

Genom att delta i Schysst jul får du inte bara möjlighet att hitta unika och meningsfulla julklappar utan också att göra en aktiv insats för samhället och planeten. Utställarna på marknaden är engagerade i viktiga frågor, och du har även möjlighet att lära dig mer om hur du själv kan bidra till en bättre värld.

När: 30 november – 1 december Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Norrmalm/City

13. Wasa julmarknad – en av många lokala julmarknader

Sedan 2012 har Wasa julmarknad varit en av Vasastans mest älskade traditioner för att sprida julglädje. Platsen för denna traditionella marknad är runt den stora julgranen på Odenplan, där besökare välkomnas till cirka 35 bord som erbjuder en mångfald av produkter. Här kan du utforska traditionellt hantverk, hembakt, julgodis och vackra ljus.

 julmarknad

En betydande del av det som erbjuds är ekologiskt och närproducerat, vilket ger en extra dimension av hållbarhet till julshoppingen. För de som är intresserade av att ge gamla julsaker nytt liv, finns även två miljöbord där begagnade föremål kan hittas.

En av höjdpunkterna under Wasa julmarknad är möjligheten att träffa tomten. Vid särskilda tillfällen intar han den röda tronstolen för att sprida julglädje till både stora och små och tar gärna emot önskelistor från de små besökarna.

När: 30 november + 7 december Plats: Odenplan, Vasastan

14. Färgfabriken Julmarknad

Miss inte chansen att besöka Färgfabrikens julmarknad, där över 100 design- och hantverksförsäljare samlas för att erbjuda sina kreativa alster. Det är det perfekta tillfället att hitta unika julklappar och stödja lokala konstnärer och hantverkare. Och förutom det stora utbudet av produkter kan besökarna även njuta av livemusik, vilket ger en extra festlig touch till evenemanget. Det här är helt enkelt ett måste för alla som älskar design och handgjorda skapelser!

Plats: Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1, Liljeholmen

15. Julmarknad på Siggesta Gård

Ge dig ut på en charmig utflykt till Värmdö för att uppleva en mysig julmarknad som erbjuder så mycket mer än bara shopping. Här på Siggesta Gårds julmarknad kan du vandra bland bodarna och upptäcka hantverk, lokala produkter och hållbara julklappar medan du värmer dig vid levande brasor. Missa inte chansen att delta i ponnyridning under helgen eller att träffa gårdens egna djur, såsom höns, getter, hästar och alpackor – en perfekt aktivitet för hela familjen!

 julmarknad

För den som är redo för en smakupplevelse serveras också Siggestas julbord under helgen, vilket gör besöket till en komplett julupplevelse för både stora och små. Värmdös julmarknad är verkligen mer än bara en plats att handla julklappar – det är en härlig möjlighet att njuta av julstämningen och gemenskapen medan du utforskar allt det lokala samhället har att erbjuda.

När: 7-8 december Plats: Siggesta Gård, Värmdö

16. Vaxholms Julmarknad

Ge dig iväg på en stämningsfull utflykt till Vaxholm för att uppleva en julmarknad som bjuder på genuin skärgårdsatmosfär. Till Vaxholms julmarknad kommer tomten inte med släde, utan med den ikoniska Waxholmsbåten, vilket ger en extra touch av äkthet till julupplevelsen. Efter ankomsten guidar tomten barnen till tomtehörnan på Lägret där han med glädje tar emot deras önskelistor och sprider julglädje genom att dela ut karameller. Detta skapar en oförglömlig julkänsla för hela familjen och gör Vaxholms julmarknad till en perfekt destination för en dag fylld av juliga äventyr i skärgården. Missa inte heller att utforska Vaxholms charmiga små butiker och restauranger samt att njuta av den vackra skärgårdsnaturen som omger staden.

När: 7-8 december Plats: Lägret i Vaxholm


Upptäck Stockholms charmiga julmarknader och låt dig förföras av den festliga atmosfären och det lockande utbudet av hantverk och godsaker. Vår guide tar dig med på en resa genom stadens bästa julmarknader för 2024. Oavsett om du föredrar den traditionella känslan av en klassisk marknad eller lockas av en mer modern variant, finns det något för alla smaker. Ge dig ut, njut av julstämningen och hitta de perfekta julklapparna medan du låter dig omfamnas av vinterns magi. Vi önskar dig en riktigt fröjdefull jul!

Du kanske är intresserad av de bästa julmarknaderna i Europa?

To Top
Translate »