ASIEN

SNABBVISIT I XIAMEN

Hong Kong, Peking och Shanghai i alla ära. Spännande städer alla tre, men när vi fick höra att Xiamen Air startat en direktlinje från Amsterdam till Xiamen, ryktesvis Kinas renaste stad, bokade vi genast en resa för att ta reda på om det stämmer – och vad man kan göra där.

shutterstock_259376561

Det är tidigt på morgonen när vi anländer till Xiamen (uttalas ”schamen”) som ligger på Kinas östkust, ungefär halvvägs mellan Shanghai och Hong Kong. Sedan några månader tillbaka flyger Xiamen Air tre gånger i veckan från Amsterdam och erbjuder utmärkt service ombord i sin Business Class.

Resan tar ett tiotal timmar i anspråk, men vi anländer utvilade och pigga. Vårt hotell är beläget strax utanför citykärnan med fin utsikt över Egret Island Park, en av stadens gröna lungor uppkallad efter de vilda hägrarna som hittat sitt hem här, och som breder ut sina vingar över parkens besökare. Xiamen är ingen storstad i kinesiska mått mätt, det bor cirka 3,5 miljoner människor i staden som tillhör provinsen Fujian. Staden har i många år varit ett populärt resmål för semestrande kineser, mycket på grund av att staden ligger på en ö vid Sydkinesiska havets kust vilket gör att luften här är renare än i andra kinesiska städer. Rent är det också både på gator och i parker, något som har bidragit till att Xiamen flera gånger har utsetts till Kinas renaste stad.

shutterstock_294908999

Under vår morgonpromenad i Egret Island Park (även kallad Bailuzhou Park) möter vi, förutom många qigong-utövare som utför sina rörelser sakta och koncentrerat, minst lika många parkarbetare som med kvastar gjorda av bambu sopar rent inte bara gångstigar och sittområden, utan även de stora gräsmattorna som fejas med stor noggrannhet. Och det ska visa sig vara ett genomgående inslag oavsett om vi besöker parker eller city – parkarbetarna finns verkligen överallt. Det plockas, fejas, sopas, spolas och rengörs vart vi än går. Ja, i vilket fall gäller det de mest folktäta områdena. Jag skulle kunna göra en helt annan historia utifrån den upplevelse vi fick när vi efter ett par dagar kände oss så hemma att vi lade bort kartan med resultat att vi förvillade oss till matmarknadens bakgator – men jag spar den till ett annat tillfälle. Det doftade inte ros, om jag så säger.

MATMARKNAD OCH BRA SHOPPING

Zhongshan road 2

I city kring huvudgatorna Zhongshan och Datong road är det ett myller utan dess like. Vi är där under helgen och det verkar som varenda invånare har tagit sig dit för att ta del av nöjeslivet som, förutom shopping, också erbjuder biografer, klubbar, ett otal restauranger och ännu fler matstånd från vilka det serveras ljuvliga munsbitar för nästa inga pengar alls. Det är en skön kontrast mellan flertalet stora varuhus innehållande namnkunniga och internationella kedjor, och de små butikerna på tvärgatorna som erbjuder allt, inte minst souvenirer och krimskrams. På bak- och tvärgatorna kring Zhongshan Road hittade vi även flera spännande designbutiker med både kläder och inredningsdetaljer. En annan sak som slog oss var att det kinesiska klädmodet, att döma utifrån de nerslag vi gjorde hos flera av dessa små boutiquer, antagligen kommer att överraska västvärlden inom en snar framtid. Vi talar om intressanta skärningar, skarpa snitt och mycket färg och form.

På Ladies Street, som består av en sträcka om cirka 300 meter av Zhongshan Road, hittar damerna allt vad de kan tänkas behöva. Vi kanske tolkar det fel, men när vi får detta berättat för oss, så låter det nästan som om män inte är särskilt önskade i området. Vi låter bli att ta reda på om detta stämmer. Efter en drink på hotell Indigos terrass med utsikt över floden och den populära sommarön Gulangyu Island med sina stränder och rekreationsområden, beslutar vi oss för att fråga tjejerna i receptionen om råd kring val av restaurang för kvällen. Utan att tveka skickar de iväg oss till restaurang Yan Yu som ligger högst upp i shoppingcentret China City. Efter att i några dagar ha ätit något mer traditionell kinesisk mat (Xiamen är känt för sitt stora utbud av fisk- och skaldjur) är det en ypperlig rekommendation. Vi frossar i smakrika, ibland överdådigt men gott kryddade kötträtter, pastavariationer samt några vegetariska rätter med underbar svamp. En måltid för två, och då var det inga små portioner som serverades, gick loss på motsvarande trehundra kronor inklusive dryck.

COFFEE STREET OCH UTFLYKTSMÅL

Coffee street

Naturligtvis hinner vi med ett besök på ett klassiskt tehus under vårt besök, det är ju en sådan där sak som man bara måste få med sig, om inte annat så för att kunna säga att man har varit på ett sådant. Men om sanningen ska fram så är det kaffe som gäller för oss, och hur frestande det än är att bara gå rakt in på den stora amerikanska kaffekedjan som finns lite varstans, så har vi hört att det finns en gata som kallas Coffee Street i närheten av lyxhotellet Marco Polo. När man kommer dit förstår man varför gatan fått sitt alternativa namn. Här ligger den ena kaffebaren efter den andra på en gata som mest av allt påminner om en filmkuliss med sina fina två och tre våningar höga townhouses, somliga med stora uteserveringar på gatuplan, andra med stora terrasser en trappa upp. Vi beställer in två perfekta koppar cappucino och lyxar till det med ett rejält tilltaget fruktfat vid sidan om.

Zhongshan road

Det är inte alls svårt att förstå att den här gatstumpen är populär bland västerlänningar, särskilt kvällstid när området förvandlas till en myllrande oas även bland dem som mer fokuserar på det sista ledet i ordet “kaffebar”. Xiamen ligger endast fyrtio minuters flygresa från Mount Wuyi som med sin storslagna natur och plats på Unescos världsarvslista har mycket att erbjuda för den som gillar att till exempel vandra eller spela golf. Det är även här man hittar den världsberömda utomhusteatern vars läktare roterar i 360 grader kring scenen, och där “kulisserna” består av en storslagen bakgrund med bland annat ljussatta fjäll flera kilometer bort.

Från Xiamen kan man även ta sig till en av de berömda Hakka-städerna med sin karakteristiska design med endast en ingång till hela staden. Inte heller har man några fönster på bottenvåningarna, detta för att skydda befolkningen mot invasion. Än i dag drar städerna till sig besökare från hela världen. Efter alla våra besök i Kina genom åren, då mest till storstäder, lämnar det relativt korta besöket i Xiamen mersmak. Och det skulle ju vara märkligt om det inte fanns mer att upptäcka i detta land som med sina 1,4 miljarder invånare uppbär en historia och en tradition som sträcker sig långt utöver de kända storstädernas etablerade turiststråk.

For mer information:
www.xiamenair.com

Foto: Matz Thomassen samt press

UPP
Translate »