Grekland

Skidåkning i Grekland – en upplevelse

Många förknippar Grekland med sol, bad, vackra stränder och turkost vatten. Vi begav oss dit för en hel annan upplevelse, nämligen skidåkning. Det sprakat till i högtalarsystemet på flyget. ”Welcome to Athen” säger kaptenen. Vi har landat i Aten! Och vi ska ägna oss åt skidåkning i Grekland.

Skidåkning i Grekland

Charmen med Aten

Från vårt hotell i har vi en magisk utsikt över Atens stolthet, nämligen Acropolis som är så otroligt vackert och upplyst i skymningen. Det är som vi nästan kan känna och ta på historiens vingslag.

Acropolis by night

Det är tidig morgon, och vi bestämmer oss för ett besök på Acropolis. Att få beskåda detta på nära håll är magiskt. Detta är ett världsarv som Grekland förvaltar med en stor kärlek. Vid vårt besök så pågick en stor renovering, och denna kommer att pågå under många år. Allt för att bevara detta fantastiska världsarv. Självklart förtar renoveringen lite av upplevelsen, men vi har full förståelse att den behövs göras.

Acropolis, Athens
Acropolis, Athens

Acropolis, Athens

Efter besöket på Acroplis strosar vi genom Plaka. Plaka beskrivs som Atens hjärta och i de små gränderna finns många trevliga butiker och tavernor. Vi har svårt att välja taverna så vi ser oss omkring.

Mitt resesällskap säger till mig – låt oss göra en klassiker! Vi ska välja den tavernan där vi ser mest greker. Sagt och gjort, vi väljer den tavernan där det sitter flest greker, och vi blir inte besvikna. Maten är helt gudomlig. Någon som kan ha blivit besviken på oss som gäster är troligen ägaren. För vi svenskar äter inte lika mycket som grekerna. Vår servitörs kommentar var underbar när vi gjort vår beställning – Is that all? Ja, svarar vi i kör och han bara skakar på huvudet som att vi är dumma turister, vilket vi i och för sig är. Försiktigt sneglar vi mot bordet bredvid, och förstår varför han ställde frågan.

Charmen i att strosa i Plaka är de små detaljerna. Som att en annan taverna är Pet Friendly. Oavsett om du är gäst eller ej, så är djuren välkomna för vatten och snacks utanför.

Skidåkning i Grekland

Parnassos är vårt mål och syfte med denna resan. Vi ska åka skidor i Grekland. Parnassos är Greklands största skidområde, beläget på 1600 meter över havet, och med en topp på 2250 meter över havet. Självklart kan Parnassos inte tävla med skidorter som St. Anton eller Chamonix men för ett land som är känt för sol och bad är Parnassos imponerande.

De 14 liftarna tar dig enkelt upp till de 19 preparerade pisterna som både är lätta och mer avancerade. Vid nysnö finns det fantastiska områden att utforska. Tyvärr så var det ingen nysnö vid vårt besök, det var mer isiga backar och utrustningen vi hyrde var kanske inte den bästa. Men bara känslan av att ha upplevt skidåkning i Grekland är magisk, så sätt upp det på din ”bucket-list”.

Parnasoss Ski

Om du letar efter after-ski in Parnassos, så måste vi göra dig besviken. Det finns ingen. Detta beror på att det finns inga hotell i området utan alla bor i den charmiga lilla staden Arachova. Hit tar man bilen efter skidåkningen och möts på tavernorna.

Charmiga Arachova

Arachova är en mycket mysig liten by som under vinter förvandlas till en tillflyktsort för de rika och hippa grekerna från Aten. Om Mykonos är sommarparadiset, så är Arachova vinterparadiset. Utbudet i butikerna är tydligt – exklusiva varumärken och närproducerad mat av mycket god kvalité. De små butikerna som säljer närproducerad ost och oliver är en dröm för en gourmand.

Över allt finns tavernor där skidåkare samlas. Det samtalas om dagens upplevelser, skrattas och skålas. Vi förstår varför Arachova är populärt. De charmiga små gränderna, butikerna, tavernorna och inte minst den gudomliga maten. Lägg då till närheten till både Aten, Parnassos och Delphi.

Arachova Town
Arachova Town

Om du ska dinera i Arachova vill vi verkligen rekommendera Taverna Babis. En otroligt mysig taverna med fantastisk mat. Här flödar aromerna och smaklökarna fullständigt dansar. Att Babis är populärt förstår vi, herr Babis som driver tavernan är en mysig, genuin grekisk man som verkligen tar hand om sina gäster.

Vår värd för kvällen är Mr Ioannis Stathas som är borgmästare i Arachova. Han frågar oss om vi ska besöka Delphi som är grannbyn. En tystnad råder, och blickar utbytes. Ok, säger Mr Ioannis Stathas med bestämd röst – jag tar er dit imorgon – ni kan inte missa detta när ni är i Arachova. Med detta sagt, säger vi god natt och ser fram emot morgondagen.

Enastående Delphi

Enligt myten, är grekiska Delphi mitten av världen. Delphi var under antiken en av de mest kända platser för dyrkan av guden Apollo och dess orakel.

Vi börjar vårt besök i Delphi med att beundra utsikten över olivodlingarna nere i dalen och den vackra bukten. Detta är så otroligt vackert, och vi är stumma av beundran.

Det historiska templet i Delphi är enastående. Återigen känner och upplever vi historiens vingslag. När man promenerar omkring ibland fornlämningar kan man ännu skönja rester av det stora Apollontemplet.

Delphi, Greece
Delphi, Greece

Mr Ioannis Stathas mayor of Arrachova
Mr Ioannis Stathas beundrar utsikten från vackra Delphi.
Delphi, Greece
Bara att se Atens skattkammare i Delphi är magiskt.

Den lokala marknaden i Delphi erbjuder ett rikt utbud av färska produkter som uppfyller alla smaker. Många traditionella produkter produceras också i Delphi, inklusive högkvalitativa olivolja, vin och mjölkprodukter. Osten som säljs kommer från den närliggande staden Arachova, och är mycket populär i Delphi.

Ja, Grekland har mycket mer att erbjuda än bara sol och bad. En fantastisk kultur och även skidåkning. Vem tänkte på skidåkning i Grekland?

Delphi

Här har vi samlat fler artiklar om Grekland.

Här kan du läsa mer om skidåkning i Grekland (extern länk)

Foto: Mauro Rongione samt press
To Top
Translate »