KRYSSNINGAR

SILVERSEA EXPEDITIONS – I DARWINS FOTSPÅR

För snart 185 år sedan gav sig en entusiastisk ung forskare som tröttnat på studierna vid Edinburghs universitet ut på sitt livs resa.

Favorit bild Fartyget

Under närmare fem år reste han jorden runt och kom att intressera sig för hur arterna utvecklats ur varandra. Galapagosöarna är en av de platser som i hög grad inspirerade Charles Darwin i boken Om arternas uppkomst. Jag reser tillsammans med en kollega för att i Darwins fotspår utforska några av de nitton öar som ligger gömda utanför Ecuadors kust.

Silversea LOGO på skepp

Tillskillnad från The Beagle – fartyget som Darwin seglade med – reser vi med ett av Galapagos absolut mest påkostade expeditionsfartyg Silver Galapagos. Rederiet Silversea har tre expeditionsfartyg i sin flotta varav Silver Galapagos är det minsta. Fartyget tar högst 100 passagerare och har en besättning på 75 personer bestående bland annat av föreläsare, fotografer och guider (certifierade av Galapagos Nationalpark) som gjorde vår resa till en personlig upplevelse och ett minne för livet. Innan kryssningen stannar vi en natt i Quito, som är Ecuadors huvudstad belägen 2 850 meter över havet. Det är ett fantastiskt hotell, Casa Gangotena, som öppnar sina dörrar för vår vistelse.

Casa Gangotena - Quito-Ecuador

I lobbyn möts man av enorma och väldoftande rosor, och man kan spegla sig i det välpolerade marmorgolvet. När man ändå reser till anda sidan jorden så bör man passa på att utforska denna vackra stad, det är också skönt att ställa om kroppen till rätt tidszon innan man ger sig ut på havet med ett fullspäckat schema.

Casa Gangotena Boutique Hotel, luxury accommodation in the Historic City of Quito, Ecuador, South America-9

Att tänka på är att känsliga personer kan behöva några dagar på sig att vänja sig vid den tunna luften. Från Quito är det en kortare flygning ut till Galapagos och väl framme möts vi av representanter från Silversea, nu börjar vårt äventyr på riktigt.

Galapagosöarna blev nationalpark 1959 vilket innebar att 97,5 procent av öarnas landyta skyddades och kontrollerna för vad som förs in och ut från parken är grundliga. Man får inte ta med sig någon form av mat, växter, fröer eller djur in i parken – hundar genomsöker alla väskor innan de får föras in, allt för att man ska bevara det helt unika djur- och naturliv som finns här. Silver Galapagos ligger vid ankare utanför ön Baltra och vi bordar fartyget från gummibåtar.

Fotografer i gummibåt Fotograferar Pingviner

Kapten Karin Chancon hälsar alla välkomna med ett glas bubbel innan vi inspekterar det som ska vara vårt hem under den kommande veckan. Det finns flera kategorier av sviter som de kallas ombord på Silverseas fartyg, vissa med privat balkong. Vi bor i en fantastisk Explorer Suite, det är en av de mindre kategorierna men här finns allt man behöver på 23 kvadratmeter.

Explorer Suite

Varje svit har en privat butler och som gäst har man tillgång till rumsservice dygnet runt. Silversea är nämligen en all-inklusive upplevelse till havs där det mesta ingår. Man ska slippa signera notan, och kan äta och dricka precis vad man vill när man vill. Programmet för dagarna under kryssningen är fullspäckat men givetvis deltar man i de aktiviteter och utflykter som lockar. Efter en god natts sömn är vår första destination Genovesa.

GENOVESA

Favorit Sjölejon

Genovesa är känt för sin månformade vik och vi kastar ankare på lugnt vatten i Darwin Bay som är skyddad av branta klippor hos den en gång ståtliga kratern. Galapagos är som sagt känt för sitt djurliv och redan vid vår första landstigning är upplevelsen överväldigande; det är djur överallt!

Favorit Häckande fåglar

På stranden där vi går i land med gummibåtarna ligger ett sjölejon och sträcker ut sig i solen. Praktfregatter, fåglarna med knallröda uppblåsta haklappar, häckar i var buske och vi snubblar nästan över fåglarna som ruvar sina ägg längs med stigen. Vi visste att det skulle vara ett rikt djurliv men kunde inte föreställa oss att det skulle vara så många olika arter på så liten yta.

Favoritbild säl + gummibåt

Detta är ett paradis för fågelskådare och naturintresserade. Inför varje expedition delas vi in i mindre grupper, man är aldrig fler än ett dussin i varje gummibåt och varje grupp har en egen guide som obehindrat och utan tvekan svarar på alla frågor om flora och fauna. Guiderna är oerhört pålästa och jag vågar lova att Silversea har valt ut några av Galapagos allra bästa guider, alla certifierade av Galapagos Nationalpark. Efter förmiddagsturen beger vi oss tillbaka till fartyget för att avnjuta en trerätters lunch och en kall öl. Det finns två restauranger ombord:

Meny The Grill

På akterdäck finns The Grill som serverar en buffé från vilken vi frossar i iskall ceviche med hemlagade bananchips och popcorn enligt traditionellt recept. Det finns dagens kött, pizza och fisk som tillagas på beställning och en dessertbuffé med betydligt fler än sju sorters kakor. Mätta och belåtna avnjuter vi kaffet under en föreläsning om hajarna som lever i vattnen kring öarna. Dagligen håller fartygets guider eller gästföreläsare intressanta föredrag inom varierande ämnen, och varje kväll innan middag får vi en genomgång av dagen och briefing inför morgondagens aktiviteter. Även om det är skönt att komma iväg till värmen så är en kryssning runt Galapagos öar ingen stillsam semester. För den som vill finns aktiviteter från soluppgång till midnatt och det är minst två halvdagsturer inplanerade varje dag på olika öar eller olika delar av de större öarna. Det börjar skymma och efter eftermiddagsturen är det skönt att ta en kall dusch och göra sig redo för middagen.

The Restaurant

Till kvällen klär man upp sig lite men det är fortfarande avslappnad stämning och Smart Casual som gäller i restaurangerna. Vi har bokat bord i The Restaurant som är lite elegantare än The Grill som tidigare nämndes. Vi bjuds på hemlagad skaldjursravioli till förrätt efterföljd av en perfekt tillagad entrecôte från Argentina. Köttet smälter i munnen och det fylliga röda vinet är som gjort för rätten. Vi avslutar med fransk äppelkaka, tarte tartin, i sällskap med en kopp nybryggt kaffe och en whisky. Vi konstaterar att sämre än så här ska man inte ha det.

NORTH SEYMOUR

Favoritbild Blåfotad Sula

Efter en god natts sömn vaknar vi upp på en ny destination, North Seymour, och en ny dag till brädden fylld med upplevelser väntar. Med chans att se pingviner, blue-footed boobies (blåfotade sulor), galapagosfinkar och landleguaner bland annat. Vi är bland de första gästerna ut i gummibåtarna och går tillsammans med vår guide Alex ut på en lång vandring, framförallt för att hitta de förhistoriska ödlorna. Aktiviteterna på öarna är anpassade och graderade efter svårighetsgrad men även de tuffaste turerna är relativt lätta för att alla ska kunna hänga med, dessutom finns det vandringspinnar att låna. Efter utflykten är det som vanligt dags för lunch, och vi bjuds till fiskmarknad i restaurangen The Grill.

Favoritbild Lava kaktus

Färsk fisk, languster och bläckfisk tillagas enligt våra önskemål av de skickliga kockarna. Till fisken väljer vi bland rostade grönsaker, bakad potatis och krispiga läckerheter från salladsbuffén, allt avnjuts givetvis i solen med ett glas vitt vin. För de som vill finns det nu en föreläsning om havssköldpaddor men vi väljer att utforska livet under vattenytan. Vi lånar simfötter, snorklar och cykloper, för den som vill finns våtdräkt, men vattnet är 26 grader varmt så det avstår vi ifrån.

Fäggladafiskar

Gummibåtarna tar oss längs med klipporna mot strömmen till en udde full av liv, här hoppar vi i vattnet och driver mot stranden. Det är fullt av färgglada fiskar och på klipporna läng vattenbrynet ligger marinaleguaner, pälssälar och sjölejon. Om man är dykare eller gillar att snorkla så är Galapagos ett paradis. Några lekfulla sjölejon hinner ikapp oss och tumlar runt i jakt på skaldjur. De är så nyfikna och plötsligt kommer en fram och nosar på mitt cyklop; precis som djuren på land är även de under ytan helt orädda för en grupp turister som med häpnad iakttar allt som händer. Under veckan anordnas snorkling nästan varje dag, antingen från någon vacker strand eller djuphavssnorkling från gummibåtarna.

Närbild Sally Crab

I samband med snorklingen från stranden kan man passa på att sola och bara ta det lugnt. Varje halvtimme går det båtar mellan stranden till fartyget för den som blir sugen på något att äta eller dricka – man får som sagt inte ta med sig annat än vatten till öarna, allt för att inte påverka djurlivet och växtlivet på öarna. Vi är inne på vår tredje dag och besöker bland annat ön Sullivan Bay, Santiago. Här går vi över ett av de yngsta lavafälten på Galapagos, det är ett kargt landskap där endast några kaktusar har lyckats att slå rot. Marken är kolsvart och blänker som glas. Man kan tro att man är på en annan planet när hägringar uppstår då den varma luften stiger från marken i den gassande solen. Kontrasterna mellan bergen, lavaflödet och himlen är otroligt vacker och det ser på sina ställen ut som om lavan fortfarande flyter fram mellan klipporna.

SMÅFINKAR OCH JÄTTESKÖLDPADDOR

DSC_2565

Galapagosfinkar är småfåglar som har fått smeknamnet ”Darwinfinkar” då de spelade en betydande roll i Charles Darwins evolutionsteori om de starkaste individernas överlevnad. Darwin var fascinerad av finkarna och hur arten hade utvecklats och anpassat sig till miljöerna på de olika öarna. Det är framförallt fåglarnas näbbar som skiljer sig åt beroende på den föda som finns att tillgå på respektive ö. Forskarna tror att de i dag 14 kända artgrupperna har utvecklats ur en och samma art, liknade de finkar som vanligtvis hittas längs kusten i Sydamerika. Förutom fåglar är Galapagos känt för sina sköldpaddor – inte bara de havssköldpaddor vi sett varje gång vi snorklat utan också jättesköldpaddorna som väger upp till 300 kilo och blir upp till 176 år gamla. På San Cristóbal, en av få bebodda öar som vi tar oss till för att se sköldpaddorna, lever djuren i en tropisk miljö och betar gräs bland buskarna. Elefantsköldpaddan är klassad som sårbar av International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) och löper i ett medellång tidsperspektiv stor risk att dö ut i det vilda.

Jätte sköldpadda

Sköldpaddan Harriet föddes cirka 1830 och blev det äldsta kända djuret i världen. Harriet levde på Australia Zoo i staden Beerwah i Queensland, Australien. Länge trodde man att hon fångats av Darwin då han under sin expedition tog med sig tre sköldpaddor från Galapagos. Genetiska tester visade dock att Harriet var en endemisk underart från en av de öar som Darwin aldrig besökte. Harriet dog den 23 juni 2006, 176 år gammal. Ledig tid ombord på Silver Galapagos kan tillbringas i skönhetssalongen för en ansiktsbehandling eller för att lägga håret innan middagen.

Sun Deck

I spat utförs massagebehandlingar för ömma kroppar och från massagebänken har man utsikt över havet. Har man tur så hoppar delfinerna vid horisonten under tiden man blir ompysslad. På övre däck finns även ett litet gym med den nödvändigaste utrustningen inklusive några konditionsmaskiner och ute på däck står en jacuzzi och några solstolar. Innan middagen sitter vi i Explorer Lounge för att lyssna till guidernas berättelse om dagens händelser och morgondagens äventyr. Föreläsningarna är lärorika, bildande och guiderna har alltid glimten i ögat – tanken är att man varje dag ska lära sig något nytt.

Butler Service

Vi går upp till pianobaren för en cocktail innan middagen, där spelar Alfredo klassiker på flygeln och killarna i baren gör drinkar med passande namn som Blue Footed Martini eller Sealion Sundowner. Servicen är fantastisk och utbudet i baren och restaurangerna är, med tanke på importbegränsningarna till Galapagos, mycket bra. Vår resa börjar gå mot sitt slut. Det har varit en intensiv, lärorik och alldeles underbar resa. Under de sista dagarna testade vi på havskajak och gled fram längs med kusten utanför ön Española samt Bahia Gardner Beach. Stranden, utan tvekan den vackraste platsen på Galapagos, var fylld av sjölejonen som låg uppradade i solen och vi bländades av den kritvita sanden. Vi passade på att ta ett sista dopp tillsammans med sjölejonen som lekte i vågorna bara några meter bort. Det har varit en resa vi aldrig kommer att glömma.

För mer information:
www.silversea.com
www.galapagos.org

Foto: Max Waldeborn samt press

UPP
Translate »