EUROPA

SANDHAMN SEGLARHOTELL

En helg i skärgården, god mat, vacker natur och ren avkoppling är ju lyx. Kan Sandhamn erbjuda det? Det spontana svaret är ett absolut ja. Och som grädde på moset: även när himlen är grå inne i stan, så skiner ofta solen ute i skärgården.

DSC_0074

St. Tropez, Ibiza och Sandhamn har flera beröringspunkter. Det är vattenhål för partysugna ungdomar med där till hörande dunkande discomusik, ändlösa nätter, skratt och skrål. En annan sak som dessa mytomspunna orter har gemensamt är att detta festande endast pågår under några få sommarmånader. First Class Magazine drog till Sandhamn för att upptäcka lugnet som infinner sig efter att partyt är över.

Det är sensommar och redan ombord på M/S Askungen som ska ta oss från Nybroviken ut till Sandhamn, känns det att lugnet infinner sig. Vi har bestämt oss för att ta den något längre sträckan ut för att riktigt komma i skärgårdsstämning. Vår båtresa tar cirka två och en halv timme, men det finns betydligt snabbare alternativ för den som önskar. Även om båten är relativt fullsatt så skingras folkmassan på kajen vid ankomst, det är utanför så kallad säsong och det ska komma att märkas under hela vistelsen. Det råder en behaglig och vilsam stämning vart än man rör sig.

DSC_0062

Efter att ha checkat in på Sandhamn Seglarhotell promenerar vi längst hamnen bort till värdshuset för att äta lunch. Luften är krispigt klar och sensommarsolen anstränger sig för att göra upplevelsen trivsam och lyckas så bra att det går alldeles utmärkt att sitta ute. Det hade vi kanske inte trott när vi bara några timmar tidigare lämnade en rätt regnmolnig huvudstad. Nu finns det till och med plats för de lokala öborna på uteserveringen, de hälsar glatt och ropar på varandra över borden. Till skillnad från högsäsong känns det som att man besöker Sandhamnsbornas ö och får en inblick i hur de lever. Detta sagt helt utan att jag inbillar mig att det enda öborna gör är att sitta på uteserveringen.

DSC_0030

Efter lunch strosar vi runt och insuper atmosfären i de trånga gränderna. De vackra husen med tillhörande trädgårdar som står utspridda utan särskilt uppenbar ordning är direkt trevliga att gå runt och studera. Det är svårt att låta bli att fundera kring hus och trädgårdars historia och hur livet tedde sig här ute på ön i gamla tider, det vill säga innan seglarna upptäckte ön. Upplevde de Sandhamn som den idyll den är eller var det bara hårt arbete?

SANDHAMN SEGLARHOTELL

DSC_0121

Den klassiska byggnaden ser på utsidan ut som den gjort i åratal. Den röda fasaden med sina vita detaljer och klocktornet med hotellets vimpel tar emot som det ”alltid” har gjort, men strax man kommer in märker man att det har hänt saker. Sandhamn Seglarhotell har under senare år lagt ner ett tiotal miljoner på en omfattande renovering, och det märks.

DSC_0057

Borta är den gamla ölbaren på entréplan, i dag är Alma, som baren heter, en stilig lounge med snygga, bekväma möbler, öppen spis och trevlig atmosfär. Alma bar känns inte alls som något litet hak där ungdomar härjar, atmosfären och inredningen skulle faktiskt passa lika bra in i London eller New York. Stiligt är ordet som passar in bäst.

DET ÄR I KÖKET DET HÄNDER

DSC_0085

En trappa upp har den klassiska Seglarrestaurangen fått ett rejält ansiktslyft och erbjuder även den moderna och snyggt inredda sektioner. Den stora salen finns naturligtvis kvar, men med nya möbler och färgsättning. Det samma gäller lilla salen som påminner om en bistro. För maten ansvarar köksmästaren Sebastian Järild (tidigare Stockholm matvarufabrik och Zee Restaurang bland andra) och det med den äran.

DSC_0024

Mellan stora och lilla matsalen finns naturligtvis baren med sin generösa takhöjd som går helt upp i nock kvar. Baren känns nästan som en kyrka, men stämningen därinne är dock en helt annan. Här samtalas det till lugn musik, drinkar blandas i vackra glas och människor trivs.

First Class Magazine låter sig väl smaka i dagarna två av kökets läckerheter. Bland annat provar vi de pinfärska räkorna som serveras med nybakat Levainbröd. Vi äter den klassiska gubbröran (som verkligen kan rekommenderas), samt en underbar fasan- och ankleverpaté.

DSC_0089

Som varmrätt ska man inte missa vare sig den halstrade torskryggen med räk- och äggtimbal som kommer med brynt smör och dillkokt färskpotatis, eller det rödvinsbrässerade högrevshjärtat med smörkokta morötter, bacon, kantareller och potatispuré. Visst vattnas det i munnen? Till Sandhamn åker man alltså inte bara för underbara omgivningar och avkopplande miljö, gommen får sitt också. Till samtliga rätter serverades vi noga utvalda viner som ackompanjerade rätterna och gjorde upplevelsen perfekt.

DSC_0098

GOD JUL ÖNSKAR FÄLLMAN

Apropå mat så berättar Seglarhotellets VD respektive försäljningschef, Oscar Lindeberg och Richard Rosén, under en lunch om sina höga ambitioner med helhetsupplevelsen Sandhamn. De berättar att de vill fortsätta med förvandlingen av Sandhamn och Seglarhotellet, från sommardestination till en levande ö som man kan besöka hela året. Att Seglarhotellet är ett populärt konferenshotell på veckorna är de mycket glada för (och konfererande gäster intygar att hotellets lyft både vad gäller inredning och mat är mycket uppskattat), men faktum är ju att denna skärgårdspärla står här året runt och självklart också på helgerna. Det är därför man satsar så hårt på bland annat mat och vin. Det finns bra restauranger i stan, det samma gäller i skärgården.

Särskilt glada är de för att Håkan Fällan, mannen bakom bland annat boken ”Kött” som handlar om hans passion och hantverk – kött alltså – kommer att gästspela på hotellet under två veckor i december. Han kommer då att duka upp ett traditionellt julbord med unika inslag. Än så länge är de unika inslagen en väl bevarad hemlighet, men desto mer spännande att få reda på det vid besöket, eller hur? Håkan Fällman, som även medverkat i teveprogrammet Sveriges mästerkock, har arbetat med kött sedan sjuttiotalets början. Han fick sina första egna styckknivar i tidig ålder – det han inte kan om kött och hur det styckas och förädlas är inte värt att veta.

Från oktober till april kan man även koppla av på den sprillans nya badflotten och ta ett härligt dopp i en av de bokningsbara badtunnorna. Tänk dig att sitta i en sån under bar himmel medan snön faller mjukt på hjässan. Det måste ju vara den perfekta starten eller avslutningen av julbordet. Eller varför inte bjuda personalen på en unik upplevelse i skärgården i samband med en konferens? Är man ett större sällskap så kan man boka hela utomhusrelaxen.

GOTT, OCH GOTT OM PLATS

DSC_0018

På Seglarhotellet gör man mer än att äta, man bor givetvis bra också. Under vårt besök passade vi på att prova två olika rumskategorier. Den första natten bodde vi i en av hotellets tre minisviter som har separata sovrum, privat bastu och en stor terrass med utsikt över hamnen.

DSC_0022

Sviterna går i sobra färger, det är mysfaktor på hög nivå – perfekta för en avkopplande helg med lite mer plats. Varför inte överraska ditt hjärtas utvalda och bjuda på en romantisk weekend på tu man hand? Att beställa rumsservice och våga vägra lämna rummet är ju en idé.

Påföljande natt bodde vi i en av lägenheterna som hade ett stort vardagsrum med matplats, ett dubbelrum samt ett mindre sovrum med våningssäng – att resa hit med barnen är således inget som helst problem.

DSC_0156

Lägenheterna är även utrustade med ett litet kök om lusten att svänga ihop en måltid på egen hand skulle infinna sig. Lägenheterna är mer maritimt inredda om man jämför med sviterna, det är stilrent och enkelt, avskilt och bekvämt. På sommaren har man från lägenheterna, som ligger en kort promenad ifrån själva huvudbyggnaden, i princip direktaccess till utomhuspoolen och poolområdet där Sea Club Pool Bar serverar drycker och enklare måltider.

DSC_0141

UPPLEV SKÄRGÅRDEN I FYRA ÅRSTIDER

På Sandhamn finns det massor att göra för den som tycker om att hålla sig aktiv. Själva hann vi med en fin tur i kajak och att se ön från havssidan ger ytterligare en dimension – bland annat får man se en hel del fina trädgårdar som annars inte går att se från landsidan. Vi cyklade även ut till Trouville, den fina stranden som på hösten nästan känns lite åt det dramatiska hållet med sanddynerna som vindpinade ligger där och liksom väntar in sommaren. Förresten så ingår det två lånecyklar med tillhörande hjälmar vid bokning av någon av sviterna.

DSC_0131

Att promenera längs med havet och känna den höga, krispiga höstluften i lungorna blev en perfekt inledning på det påföljande badet i Seglarhotellets relaxavdelning. Här finns en enorm inomhuspool lämplig för några vändor motionssimning samt en mindre pool i vilken man kan ligga och njuta av ett glas vin och titta på världen utanför om man nu inte hellre väljer att kura ihop sig med ett gott glas framför den öppna brasan.

DSC_0138

För att alla ska få njuta av poolområdet har man delat in dagen för olika aktiviteter. På morgonen är det morgondopp, barnen har sina plask- och lektimmar på förmiddagen och sedan är det lugn och ro som gäller innan after relax tar över fram tills stängning. After relax, kan det vara en ny variant av after work kanske? Vi gissar så, det finns ju trots allt en så kallad wet bar, det vill säga att du kan simma fram till bardisken och beställa. Vill man lägga ner en timme med fria vikter så är även detta fullt möjligt i hotellets nya gym som även innehåller både löpband, träningscykel och styrkemaskiner. Den som vill låta sig skämmas bort med en lyxig SPA-behandling gör det. Spat har under höst- och vintersäsongen öppet i helgerna och erbjuder klassiska behandlingar för hela kroppen. Det finns en särskild meny för herrarna så det finns ingen ursäkt att inte bli den fräschaste killen på ön!

DSC_0082

Efter ett par dygn ute i den friska skärgårdsluften är det dags att återvända till stan. Axlarna har sjunkit ner till normalläge, ron har infunnit sig i kroppen. Med så mycket god mat och dryck, avkoppling och motion, frisk luft och fina naturupplevelser kan man inte annat än att känna sig avslappnad. Tänk att vi har såna här fina platser så tätt inpå knuten, det är egentligen synd och skam att man inte utnyttjar dem oftare. Det är lätt att ta sig till Sandhamn, och det är lätt att vara gäst på ön utanför säsong. Ingen trängsel, intet håll-i- gång, inga köer – det här med att bara vara är helt klart underskattat.

First Class Magazine vill verkligen rekommendera att ta en paus från stadslivet och istället för att vända näsan mot Barcelona eller Paris: slipp flygresor, stadspuls, shopping och stress och boka istället in en skön weekend, det finns underbara alternativ på nära håll. Sandhamn är definitivt ett ställe vi kommer att återkomma till när det behövs en paus igen.

För mer information:
www.sandhamn.com

SE FLER BILDER FRÅN ÖN – KLICKA PÅ FÖRSTA BILDEN FÖR BILDSPEL (Foto: Pontus Larsson):

UPP
Translate »