ASIEN

RUNDRESA I SINNENAS VIETNAM

EDITH SÖDERGRAN SKRIVER i sin mest kända dikt: ”Du sökte en blomma och fann en frukt. Du sökte en källa och fann ett hav.”

vietnam1

När vi ser tillbaka på rundresan vi nyligen gjorde i Vietnam har de bevingade orden ofta dykt upp i våra tankar. Vi sökte värme, sol, gamla krigsminnen och lite asiatisk krydda – och fann så oändligt mycket mer.

Vietnam är ett långsträckt land som löper utmed Indokinas östra kust. Laos och Kambodja är grannländer i väster och Kina i norr. Vi började vår resa i söder i den sjudande storstaden Saigon, eller Ho Chi Minh City som staden numera heter.

Resan fortsatte sedan till Danang med sina vackra stränder, den gamla anrika staden Hoi An och sedan vidare till Hue i mellersta Vietnam. Färden avslutades i norr i huvudstaden Hanoi med sina franska influenser och sagolikt vackra Halong Bay som för några år sedan utsågs till ett av världens sju naturliga underverk.

Det blev en sinnlig upplevelse av ett slag vi inte hade väntat oss, fullspäckad med nya dofter, annorlunda ljud, känslor av välbefinnande, spännande smaker och synintryck som kommer att leva kvar länge, länge. Vi låter sinnesintrycken bli vår guide när vi försöker återge upplevelsen av det.

HÖRSEL

vitenam2

Det första man slås av när man landar i en av Vietnams stora städer
är den sanslösa ljudmattan av hundratals skoters, mopeder och lätta motorcyklar som är de populäraste färdmedlen. De flesta åker två, tre eller ibland med hela familjen på sina fordon. Vägarna är till största delen fyllda av tvåhjulingar, och de enstaka fyrhjulingar som förekommer är nästan uteslutande lastfordon, bussar och en och annan taxi. Vanliga trafikregler kommer till korta för en sådan extrem trafikmiljö, så här har man helt sonika uppfunnit sina egna regler. Det är till exempel nödvändigt att hela tiden tuta lite kärvänligt så andra fordon ska uppmärksamma att man finns i närheten. Alla tutar.

Hela tiden. Man kör i lugn och jämn hastighet och tar den kortaste vägen från A till B, även om den korsar spärrlinjer och motsatta körbanor ibland, men eftersom alla gör så är det förväntat och vållar inga problem. Under våra storstadsdagar såg vi aldrig några arga gester eller olyckor utan allt flöt på i en jämn rytm.

Vietnamesisk musik och sång påminner om den kinesiska med vackra lite melankoliska melodislingor. Det är en speciell och underbar upplevelse att underhållas av skickliga vietnamesiska musiker och sångare samtidigt som man njuter av en traditionell vietnamesisk middag i den ljumma kvällen.

LUKT

vietnam3

Vårt starkaste doftminne kommer från den vackra världsarvsstaden Hoi An. Under vår promenad längs med den gamla stadens gator som trafikeras av fotgängare, cyklister och cykelrickshaws, låg luften av mättad rökelse som en svag och angenäm doftmatta. En annan härlig arom är den av en kopp rykande hett jasminte som vietnameserna gärna dricker alla tider på dygnet. Dessutom är det vietnamesiska kaffet lika starkt och gott som det doftar, vilket verkligen faller oss svenskar på läppen. På Red Bridge Restaurant & Cooking School, belägen i en vacker tropisk trädgård vid kanten av Hoi An-floden, fick vi lära oss att laga traditionell vietnamesisk mat, till exempel färska vårrullar av rispapper som vi tillverkade själva och goda doftmättade grytor med spännande asiatiska grönsaker.

KÄNSEL

vietnam4

Kvällarna är ljumma i Vietnam. Det är en underbar känsla för frusna svenska själar att äta middag utomhus under milda stjärnklara kvällar utan att behöva ha en tröja i beredskap.

På det femstjärniga spahotellet Fusion Maia vid stranden i Danang har alla villor sin egen insynsskyddade privata pool och terrass. Ett tydligt fokus ligger på stillhet och välbefinnande och två underbara spabehandlingar per dygn och person ingår i priset vilket spelar en central roll i livet på Fusion Maia. Så fort vi anländer tar vi av oss våra klockor och låter sedan kropp och själ få ro och avslappning.

SYN

vietnam5

Under besöket i Saigon tog vi en snabb motorbåt på Saigon River bort till de djungelliknande skogsområden där en del av Vietnamkriget utspelade sig. Det känns märkligt att med egna ögon se miljön som så många krigsfilmer har försökt återge genom åren. Cu chi tunnlarna där de vietnamesiska gerillasoldaterna gömde och förflyttade sig i sträckte sig ursprungligen från Saigon till den kambodjanska gränsen. Tunnlarna är mycket trånga och har knappt ståhöjd och det är nästan ofattbart att soldaterna kunde leva här i åratal.

Att göra att besök på krigsmuséet i Saigon kräver starka nerver och ett tåligt psyke. Bilderna på krigets offer är ocensurerade och lämnar mycket lite åt fantasin. Om världens alla ledare kunde göra ett studiebesök på detta museum skulle vi med all säkerhet få en fredligare värld.

Då är det en befriande lisa för själen att bege sig ut med båt på sagolikt vackra Halong Bay utanför Hanoi. Vi gör en liten kryssning med övernattning på lyxiga båten Auco. Halong Bays lugna smaragdgröna vatten är fullt av upprättstående kalkstensöar som utgör en magnifik syn. I denna skärgårdsliknande miljö har havsnomader byggt flytande vattenbyar där byns invånare föds, lever och dör. Försörjningen består till största del av fiske, pärlodling och de intäkter som vi besökande turister bidrar med.

Kvinnorna hämtar oss i sina traditionella små båtar vid vårt fartyg och tar oss med på ett besök i en av byarna. Alla husen vilar på pontoner på vattnet, och här finns allt från privata bostäder till en liten skola och små affärer där vi kan köpa deras hantverk. Efter en tung klättring uppför långa trappor i klippväggen på en av öarna gör vi också ett besök i de jättestora pampiga Sung Sot-grottorna. Det måste ha varit något i den här stilen norske kompositören Edvard Grieg hade i åtanke när han skrev den dramatiska och vackra musiken ”I bergakungens sal” ur Peer Gynt-sviten.

En syn för livet är soluppgångens alla magiska färger över horisonten från båten i Halong Bay. Vi hyllar solens återkomst med tai chi på soldäck under ledning av båtens egen tai chi master.

SMAK

Det är svårt att veta var vi ska börja när det gäller alla härliga smakminnen från vår Vietnamresa. Solmogen frukt av alla slag var underbart att frossa i. De nyfångade buljongkokta krabborna vi fick till lunch den första kryssningsdagen ombord på Auco var bland det godaste vi ätit i skaldjursväg. På elegantare restauranger i Hanoi och Saigon har också en spännande kultur av vietnamesisk fine dining börjat växa fram. Den är en läcker blandning av asiatiskt och europeiskt.

En smak vi hoppas våra gommar ska kunna glömma för alltid var det förfärliga inhemska vinet. Håll er borta från det – långt borta. Tack och lov gjorde det inte så mycket eftersom det till vår glada överraskning oftast fanns bra importerade viner till mycket bättre priser än vi tidigare erfarit i Asien. Den vietnamesiska ölen är helt godkänd som törstsläckare och måltidsdryck, men kanske lite vattnigare än de man vill avnjuta utan mat som tillbehör.

Det allra mest spännande smakminnet kommer att stå färdigt först 12-12-12, det vill säga den tolfte december 2012. Då slås dörrarna upp till den första restaurangen i Indokina som drivs av en kock med hela tre stjärnor i Guide Michelin. Det är världskände franske kocken Michel Roux som öppnar restaurang La Maison 1888 (årtalet hänvisar till det året då fransmännen först anlände till Vietnam), där fransk gastronomi i världsklass kommer att möta det kulinariska vietnamesiska köket i skön förening. Restaurangen färdigställs just nu på det spektakulära nybyggda hotellet InterContinental Danang Sun Peninsula Resort.

Hotellet är en fantastisk skapelse som hämtat sin inspiration från vietnamesiska tempel och pagoder och klättrar på bergssluttningarna i en egen skyddad havsvik med magnifik panoramautsikt över Sydkinesiska havet. Arkitekt är den egensinniga amerikanen Bill Bensley som är baserad i Bankok. Av ledningen på hotellet fick vi veta att han i protest höll på att hoppa av hela hotellbygget när man hade råkat hugga ner ett träd under byggnadsarbetet. Det har nämligen varit av yttersta vikt under hela projektet att integrera hotellet med naturen och visa största möjliga ekologiska hänsyn. Inredningen, som nästan helt och hållet är specialdesignad för resortet, har haft den kinesiska naturläran Feng Shui som rättesnöre för att skapa flöden av positiv energi och smakfulla färgkombinationer av svart, citrongult och limegrönt går igen i hela hotellet på ett raffinerat sätt.

BALANS

Väl framme vid slutet av vår rundresa i Vietnam kan vi konstatera att vi funnit en mycket väl avvägd balans mellan vacker landsbygd och spännande storstad, klassiska tempel och moderna hotellanläggningar, asiatiskt och västerländskt, sol och bad och pulserande stadsmiljöer. Vietnam har verkligen fantastiskt mycket att erbjuda och här finns något för alla sinnen, åldrar och intressen.

För mer information:
www.visithoian.com
www.aucocruises.com
www.vietnamairlines.com

Foto: Samira Wingårdh-Waenerlund

UPP
Translate »