Grillade lammracks i örtmarinad, serveras med gräslök- och timjansmör, färskpotatissallad och zuccinistubbar

Grillarna glöder och vi tycker att det är dags att bidra med lite härlig inspiration under grillsäsongen. Matkreatören Louise Bondebjer har tagit fram ett passande recept på grillat lamm med somriga tillbehör.
Receptet är beräknat till 4 personer
Du behöver:
800 gram lammracks
Örtmarinad
½-1 dl god olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
5 msk färsk basilika & rosmarin, finhackade
Gräslök & Timjansmör
100 gram smör (rumsvarmt)
4 msk färsk gräslök & timjan, finhackade
1 vitlöksklyfta, pressad
1 nypa flingsalt
Färskpotatissallad
500-700 gram färskpotatis
8 små salladslökar
1 dl pumpafrön, rostade
3 msk olivolja
flingsalt
Zuccinistubbar
2 medelstora zuccini
3 msk olivolja
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
Putsa köttet rent från ev senor. Blanda ingredienserna till örtmarinaden i en skål och rör om. Lägg sedan i köttet och ställ svalt och övertäckt i kylskåpet.
Blanda ihop i en skål: smör, örter, vitlök och flingsalt till örtsmöret. Ställ svalt.
Koka de borstade potatisarna mjuka och då de svalnat något, dela i klyftor. Skär salladslökarna på längden, i mindre bitar.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela zuccinin till stubbar ca 4- 5 cm höga. Hetta upp en panna med olivolja och stek zuccinin på kortändarna så att de får färg. Ställ sedan i en ugnsform och låt ugnsbakas i ca 20 min.
Värm grillen ordentligt! Torka av lammet från marinad och lägg på den heta grillen, ca 10 minuter på var sida, men detta kan variera beroende på lammracksens storlek.
Under tiden, sväng ihop potatis, salladslök, pumpakärnor, olivolja och flingsalt och ställ i en skål.
Ta ut smöret från kylskåpet och servera ur en skål.
Då lammet är klart, låt gärna vila en liten stund så att inte köttsaften rinner ut, skär i önskade bitar och servera med varma zuccinistubbar, örtsmör och färskpotatissallad.

Vintips: Mas Janeil
Varunummer: 79687
Pris: 95 kronor/ 750 ml
Alkoholhalt: 13,5%
”Kryddig smak med inslag av fat, björnbär, jordgubbar, choklad, viol och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött.”
