BILAR

RALLYFÖRARNA SOM UPPLEVDE VÄRLDENS STÖRSTA ÄVENTYR

De körde 1 500 tuffa rallymil genom Mongoliet i en Fiat 600 från 1960-talet

Nu kommer de två svenska äventyrarna till Skandinaviens största sportbilsmässa, Gran Turismo Expo i Stockholm och Göteborg, i början av november och berättar om livsäventyret och visar sin extrema rallybil. 

grantour

I somras begav sig äventyrarna Timo Helisten och Thomas Wästvind ut på, det som brukar beskrivas som världens största äventyr, Mongol Rally. De tog sig från London till Ulan Bator i Mongoliet i en Fiat 600 från 60-talet. Loppet har endast tre regler, 1) bilen får ha max 1 000 kubikcentimeter, 2) de tävlande får inte ha servicefordon och kan inte räkna med hjälp från organisatörerna och 3) varje startande ekipage måste samla in minst 1 000 pund till välgörenhet.

Timo bestämde sig för att köra hela vägen, i 36-timmarspass med en natts sömn däremellan. Det skulle göra det möjligt att klara av loppet på mindre än tre veckor. Den 19 juli lämnade de London.

På gränsen mellan Georgien och Azerbajdzjan stötte de på den första riktiga motgången, när Thomas fick problem med sitt visum. De fick därför lägga om rutten och köra genom Ryssland istället för genom länderna på östsidan om Kaspiska havet som de hade planerat. Därefter gick resan relativt smärtfritt, förutom att ett hjullager skar på ena framhjulet och att bensinpumpen slutade fungera.

När de rullande in på målrampen i Ulan Bator hade knappt fyra veckor gått sedan starten i London. På Gran Turismo Expo får besökarna möjlighet att träffa Timo och Thomas och höra mer om resan. Besökarna kan även se deras Fiat 600.

Gran Turismo Expo är en livsstilsmässa med bilen och det goda livet i fokus. Besökarna kan här få uppleva extrema biläventyr, Maseratis 100-årsjubileum, världens supersportbilar, klassiska sport- och racerbilar, världspremiären av en ny svensk sportbil och flera andra Sverigepremiärer.

  • Gran Turismo Expo Stockholm i Nacka Strand är öppen för allmänheten den 8-9 november.
  • Gran Turismo Expo Göteborg i Eriksbergshallen öppen för allmänheten den 15-16 november.
UPP
Translate »