DESIGN

ÄR DET HÄR DET SNYGGASTE KÖKET NÅGONSIN?

Poggenpohl – kökstillverkaren som skapar livslånga relationer

Poggenpohl P´7350 Black Front

De senare årens explosionsartade intresse för kök och matlagning kan knappast ha undgått någon. Tänk om den gode Friedemir Poggenpohl hade vetat vilken trend han startade, när han redan 1892 bestämde sig för att låta tillverka ett av världens mest exklusiva kök.

För 123 år sedan fick tysken Friedemir Poggenpohl en lika enkel som genial idé: han ville helt enkelt ändra på köket, och därmed både förbättra och förändra förutsättningarna för dåtidens matlagande fruar.

Den då 33-årige möbelsnickaren gick med liv och lust in i sitt nya projekt och öppnade ett showroom i Bielefeld i Tyskland. Framgångarna lät inte vänta på sig, världen hade aldrig tidigare sett så genomtänka lösningar vad gäller till exempel möjligheten att kunna förvara köksattiraljer. Den verkligt stora nyheten var den ergonomiska utformningen av köket, i tillägg till de rena och enkla linjerna som ännu i dag måste sägas vara en av Poggenpohls högsta igenkänningsfaktorer.

Poggenpohl P´7350 Grey and White Front

Poggenpohl har genom åren både befäst och flyttat fram sina positioner på köksmarknaden. Genom innovativ design, genomtänkta – ibland annorlunda – funktionslösningar, ett servicekoncept i absolut världsklass och intressanta samarbeten med formgivare har man sett till att inte tappa sina kunders intresse. Det senare är faktiskt inte helt sant. Den kanske inte fick kunderna att helt tappa intresset, men faktum är att när serien +Modo, ritad av argentinskfödda designern Jorge Pensi, såg dagens ljus, så var det många som tyckte att designen var alldeles för avskalad och på gränsen till futuristisk. I dag är det ett av Poggenpohls allra mest sålda kök. Konsten att se in i framtiden är således en enorm styrka som inte ska underskattas. Poggenpohl har givetvis ett eget dedikerat team av designers som dagligen arbetar med att utveckla sortimentet.

Poggenpohl P´7350 Black Glass Top

För att få nya influenser bjuder de ofta in utomstående formgivare och arkitekter som får i uppdrag att rita olika koncept. På så sätt ser man till att inte fastna i interna tankebanor, och tillgodogör sig nya idéer från individer som har ett annorlunda sätt att se på saker och deras funktion. Tidigare nämnda Jorge Pensi är ett sådant exempel, ett annat är Poggenpohls samarbete med byggnadsarkitekten Hadi Teherani som formgett serien +Artesio som i många stycken påminner om flera av de byggnader han ritat.

POGGENPOHL P’7350

Poggenpohl P´7350 Grey and White

Men det går inte att skriva om Poggenpohl utan att beröra ett av de senaste årens mest spännande designsamarbeten, det vill säga det mellan just Poggenpohl och österrikiska Porsche Design Studio. Sedan tidigare har företagen samarbetat kring Poggenpohl P’7340, nu kröner man kollaborationen med nästa utgåva som fått namnet P’7350. Vänner av god design känner igen namnet Porsche Design Studio från såväl kläder som reseattiraljer, mobiltelefoner och klockor. Sverige är ett av bara ett fåtal länder runt om i världen som har fått äran av att ställa ut det nya köket. Självklart visas det i Poggenpohls eget showroom på Birger Jarlsgatan i Stockholm, dit vi tog oss för att ta en närmare titt på det nya mästerverket.

Poggenpohl P´7350 Balck Blades

Till skillnad från många andra av Poggenpohls serier har man med P’7350 arbetat mer med vertikala linjer i sektionerna vilket skapar upplevelsen av en helt ny rymd, om det nu är den korrekta benämningen i sammanhanget. Till exempel kan jag nämna att de dekorativa linjerna mellan sektionerna är hela tre centimeter djupa vilket ger känslan av att skåpen svävar bredvid varandra. En annan iögonfallande detalj är att socklarna är mycket grundare än resten av modulerna, vilket ger känslan av att köket liksom svävar ovan golvet. Överhuvudtaget är nya P’7350 ett otroligt snyggt kök. Poggenpohls rena linjer är självklart genomgående i allt, och det går inte att ta miste på vart köket kommer ifrån. Lägg sedan till Porsche Design Studios finurliga, ibland häpnadsväckande känsla för form, funktion och precision, och du har varje sann köksälskares dröm framför dina ögon.

Poggenpohl P´7350 Grey and White Drawer with mitred front

Den som är beredd att lägga ner lite extra för att få mycket mer, ska absolut ta en närmare titt på P’7350. Till skillnad från Poggenpohls övriga serier, som i princip kan göras om och ändras vad än kunden kan tänkas ha för önskemål kring val av material och så vidare, så kommer P’7350 ”bara” i fyra utföranden vad vad gäller material: Tre olika nyanser från ljust till mörk grått, alternativt gråpigmenterad valnöt. Å andra sidan, när man väl har sett dessa fyra olika sobra alternativ, så är det tillräckligt för att framkalla en mindre beslutsångest. Vad ska man välja när alternativen är jättesnygga, läckra, utsökta eller enastående? Det här är ett kök som man måste se och känna in, innan man beslutar sig.

I TRYGGA HÄNDER

Poggenpohl P´7350 Grey and White - Pull-Out with mitred front

Vad kan man då förvänta sig, om man nu beslutat sig för ett Poggenpohlkök? Vi tog en snabb fika med Anette Ersa Engberg som är Poggenpohls VD i Sverige. Efter våra lilla pratstund får vi ytterligare förståelse för vad kvalitet är. Av naturliga skäl är ju Poggenpohls kunder (med rätta) ofta ganska kräsna och letar inte sällan efter speciallösningar anpassade efter antingen utrymme eller behov. Poggenpohls köksplanerare är vana vid att tillgodose de flesta önskemål, men om det nu skulle vara så att en tankevurpa görs i planeringsarbetet – det är ju trots allt människor som ser till att idéerna kommer ner på papper – så genomgår ritningarna flera kvalitetskontroller innan någon tillverkning påbörjas. Den första instansen ligger redan hos ordermottagarna i Tyskland, vilka är mycket väl insatta i tillverkningsarbetet. Innan någon speciallösning släpps genom överhuvudtaget, så måste den tekniska avdelningen hos Poggenpohl godkänna förslagen, så att allt är tekniskt och praktiskt genomförbart.

– Att köpa ett kök ifrån Poggenpohl är början på en livslång relation, berättar Anette Ersa Engberg. -Våra kunder vet att våra kök håller över tid, och att vi nästan alltid kan hjälpa till med reservdelar och så vidare, oavsett hur många år som passerat sedan man köpte sitt kök.

Poggenpohl P`7350 Black Detail

Anette Ersa Engberg berättar om en kund som hon träffat bara några dagar innan First Class Magazine besökte Poggenpohls showroom. Kundens familj köpte sitt kök för åtta år sedan, och efter som det handlar om en stor familj med mycket aktiv matlagning, så är köket är utsatt för hårda prövningar. Den kunden berättade för Anette att hon och maken hade varit lite tveksamma till om de verkligen skulle satsa så pass mycket pengar på sitt kök. ”Men”, berättade kunden, ”när köket väl var på plats, så var det som att komma hem på en gång. Vi har inte ångrat oss en sekund.”

Och det är ju det som kännetecknar ett bra beslut – man vet att man har gjort rätt, när det känns rätt.

För mer information:
www.poggenpohl.com

UPP
Translate »