ASIEN

PIMALAI RESORT & SPA

Pimalai Resort & Spa på Krabi erbjuder lyx och hållbarhet

Efter två år där möjligheterna att resa kraftigt inskränkts längtar många efter exotiska platser som Thailand. Många drömmer om vackra palmklädda stränder och resorter där livet är en njutning. I den thailändska provinsen Krabi gör allt fler hotell en stor insats för både miljön, hållbarheten och det lokala samhället. Vi har testat Pimalai Resort and Spa på ön Koh Lanta i Krabi-provinsen. Hit kan du åka med gott samvete.

Pimalai Resort & Spa är en stor elegant resort som erbjuder lyxiga bungalowvistelser på den thailändska ön Koh Lanta. Bungalowerna är omgivna av vacker naturlig tropisk skog eller djungel om man vill använda termen, och ligger utspridda uppför en liten bergssida.

Njut av solnedgången på stranden strax nedanför Pimalai Resort & Spa.

Ett jordiskt paradis

Namnet Pimalai kommer från det gamla indiska språket sanskrit, och betyder ”del av paradiset”. Det råder ingen tvekan om att både ön Koh Lanta och Pimalai är en del av ett paradis. Men ett jordiskt paradis måste det tas om hand om det ska förbli ett paradis. Här är Pimalai ett exempel på vad som är möjligt om en resort vill vara miljövänligt.

Som gäst ger det en bra känsla att veta att man inte belastar miljön mer än absolut nödvändigt. Att en del av betalningen för den vackra bungalown och den fantastiska maten som serveras ges tillbaka till projekt i lokalsamhället är en bra känsla.

Pimalai Resort & Spa ligger ovanför en 900 meter lång sandstrand med utsikt över Andamansjön. Öarna Koh Ha, där clownfiskar och korallrehabilitering genomförs syns borta i horisonten. I Krabi finns många öar, och öhoppning är populärt. Under en dag kan du besöka flera tropiska paradisöar.

Pimalai Resort & Spa ligger ovanför en 900 meter lång sandstrand med utsikt över Andamansjön.

På Pimalai Resort & Spa finns 189 bungalows med modern och vacker thailändsk design. Här finns även 12 stora villor som alla har en egen pool.

När man kommer till Pimalai Resort & Spa får man inte riktigt en känsla av hur stor resorten är. Alla villor är något dolda av naturlig tropisk växtlighet, både höga träd, ormbunkar och palmer.

Det finns två restauranger med några av de bästa kockarna som kan hittas. Restaurangerna erbjuder läckra thailändska och internationella rätter. Många av grönsakerna och frukterna odlas i restortens egna trädgård och det som inte oldas där är närproducerat.

Utöver resortens två restauranger är det alltid trevligt med en privat middag i villan.

Här finns förstås också en stor spaavdelning. Gratis kajakuthyrning erbjuds, om och vill du dyka så finns här en PADI-godkänd instruktör och uthyrning av dykutrustning. På Pimalai Resort & Spa finns en gemensam pool med en längd på femtio meter. Här kan du njuta av havsbrisen och utsikten över Andamansjön.

Miljö, återanvändning och lokalsamhällen

Miljö, återanvändning och samarbete med närsamhället är en viktig del av resortens profil. När vi reser till Thailand har vi olika önskemål. Pimalai tillfredsställar våra önskemål. Möjligheten att dyka, njuta av sol- och badliv på en underbar långgrund strand, härlig mat och möjligheter att besöka traditionella thailändska städer och byar inom ett rimligt avstånd. Allt finns på Pimalai. Och visst vill vi resa med ett rent samvete? Det gör man nämligen när man besöker Pimalai Resort & Spa.

Njut av Thailands gästfrihet och lyx med ett rent samvete.

Vattnet vi som gäster använder i våra bungalows släpps det inte ut i havet utan pumpas upp i en reservoarer för rengöring och återanvändning. Anläggningen har även ett system för insamling och återvinning av plast, glas och papper från alla byar på den stora ön Koh Lanta. Alla öns skolor får besök av Pimalai Resort & Spa som lär ut hur viktigt det är att ta hand om miljön. Ingen form av engångsplast används på själva resorten, här står miljö och hållbarhet i fokus.

Säpper ut clownfiskar

Skolbarn från både närområdet och andra platser i Thailand deltar i släppet av clownfisk, mest känd som Nemofisk efter Disneys tecknade film om fisken Nemo. Som ett resultat av denna film blev fisken så populär bland akvarister att de har fått sina bestånd förstörda på många ställen. Att elever deltar i sådana aktiviteter bidrar till att öka deras förståelse för hur viktigt det är att ta hand om miljön.

Pimalai Resort & Spa finansierar utsättningen av clownfiskar runt öarna Koh Ha, fem små öar i havet utanför resorten. De är också aktiva i ett korallrehabiliteringsprogram.

Hitta Nemo har gjort Clownfisken så populär att den nu behöver skyddas.

Naturgas från matavfall

Pimalai Resort & Spa serverar mellan 500 till 600 måltider om dagen och dessa tillagas på gas som produceras i en komposteringsanläggning. Den stora majoriteten av mat- och trädgårdsavfallet används nämligen för att producera naturgas.

Det finns med andra ord ingen anledning att känna skuld för miljön om du tillbringar några dagar på Pimalai Resort & Spa Resorten är känd långt utanför Thailands gränser för sitt engagemang för miljön, hållbarhet och sitt sociala ansvar gentemot anställda och samhällen. Pimalai Resort & Spa har till och med finansierat ett system som gör det möjligt att få veterinärbehandling för sjuka eller skadade djur på Koh Lanta.

Pimalai Resort & Spa är inte bara en resort i underbara omgivningar, utan lever också upp till sin hållbarhetsprofil. Genom att bo här kan du uppleva lyx samtidigt som du kan ha väldigt gott samvete med tanke på vilken belastning din vistelse är på miljön.

Vår bedömning:

Alla faciliteter, städning, service samt den trevliga och tillmötesgående personal ger anledning till en klar 5:a. Det känns också bra att veta att en del av kostnaden för en vistelse går till allt från anställda, lokalsamhället, bevarande av nemofisk och koraller och minskade miljöutsläpp. Det är därför utan tvekan att ge Pimalai Resort & Spa 5 av 5 poäng.

Priserna ligger från 3000 kronor per natt och uppåt.

För mer information: https://pimalai.com/

DENNA ARTIKEL ÄR ETT SAMARBETE MED HTTPS://WWW.MAGASINETREISEFOT.NO/.
ORGINALTEXT: TERJE ENGØ FOTO: TERJE ENGØ SAMT PRESS
TEXTBEARBETNING: FIRST CLASS MAGAZINE
UPP
Translate »