MAT OCH DRYCK

Penfolds x Thienot

2019 släpptes en intressant flaska som resultat av den australiensiska vinfirman Penfolds samarbete med champagnehuset Thienot för att markera sitt 175-årsjubileum. Penfolds är under chefvinmakare Peter Gago känt för sina internationella samarbeten och liggeri framkanten när det gäller konsten att blanda. I Thienot har Penfolds hittat en likasinnad vinproducent och samarbetet är starten på en spännande resa för de båda.

Champagne Thienot grundades av Alain Thienot 1985 och leds idag av barnen Garance och Stanislas tillsammans med chefvinmakare Nicolas Uriel. Beläget i Reims, med 2 kilometer underjordiska källare, äger detta unga champagnehus 30 hektar vingårdar och producerar hela 7 cuvéer. Genom samarbetet med Penfolds har de utökat sin portfölj ytterligare.

Blandandet av idéer, terroir, filosofi och utforskande av nya gränser finns i varje flaska Penfolds x Thienot. För samarbetet fick champagnens liqueur expedition mogna i ekfat från Penfolds flaggskepp Bin 144 Yattarna Chardonnay. Ekfaten skeppades till Frankrike från Australien specifikt för detta ändamål.

Penfolds och Champagne Thienot producerade tre champagner från denna årgång – en blanc de blancs, en blanc de noirs och en cuvée på både chardonnay och pinot noir.

Provningsanteckningar:

Penfolds x Thienot Chardonnay och Pinot Noir 2012

(50% chardonnay och 50% pinot noir,degorgerad i oktober 2018)

Medelintensivt gul färg. Eleganta och fina bubblor med en härlig livfullhet. Doft med inslag av ingefära, brioche, hasselnötter och rostat bröd. Fylligt med medelhög syra och intensiv finish. Vinet uppvisar redan sekundära och tertiära aromer. Passar till grillad fisk och skaldjur eller lagrad ost.

2012 var en exceptionell årgång och perfekt som hyllning till Penfolds jubileum. En kall vinter följdes av en varm vår, vackert väder i augusti och varmt i september. Skörden den 12 september gav låga urtag – i synnerhet pinot noir som av Decanter magazine beskrivits som den bästa sedan 1952.

Penfolds och Thienot har nyligen släppt en fjärde champagne, Brut Rose NV. ”Kvartetten är nu komplett och denna Champagne Brut Rosé lever verkligen upp till våra krav”, säger Peter Gago.

UPP
Translate »