UR & JUVELER

OFFICINE PANERAI: LUMINOR SUBMERSIBLE 1950

De två nya SUBMERSIBLE-moedellerna från Officine Panerai, med Luminor 1950-boett av borstad titan, har automatisk kronografkaliber med flybackfunktion och finns tillgängliga med roterande ring av titan eller svart keramik

Pam614_Cat_Dett04_B

Många fundamentala innovationer som har satt sina spår i historien för det mekaniska armbandsuret utvecklades inom det militära området under 1900-talets första hälft. Under de åren krävdes högsta möjliga kvalitet från de instrument som skapades för användning av specialstyrkorna som ofta arbetade under extrem fara, och deras krav gav upphov till många av de funktioner som finns i lyxarmbandsur för sportaktiviteter idag.

Den nya Luminor Submersible 1950 3 Days Chrono Flyback Automatic Titanio – 47 mm från Officine Panerai återförenar funktioner som har mycket gemensamt med det ursprungliga militära sammanhanget, och de visas som två samtida armbandsur med en stark sportkänsla, med fantastisk personlighet och den mest gedigna Panerai-identiteten. På samma sätt som gäller för alla Panerai-armbandsur är den huvudsakliga världsreferensen naturligtvis havet. De nya armbandsuren modell Luminor Submersible 1950 har en stor Luminor 1950-boett, med en diameter på 47 mm. Dessa är professionella undervattensmodeller som är vattentäta till ett tryck på 30 bar (ett djup på cirka 300 meter).

Pam615_Cat_3-4_B

Boettens legendariska design, som man omedelbart känner igen på den enhet som skyddar kronan, är integrerad med ett element vars historiska ursprung går tillbaka till den modell som skapades av Officine Panerai år 1956 för den egyptiska flottan: den enkelriktade roterande ringen för att beräkna nedsänkningstiden.

Det finns två versioner: en version med en ring gjord helt av borstad titan och en annan version med en speciell ring av titan på vilken det har applicerats en matt svart keramikskiva, med linjära markörer och prickar av titan. Båda modellerna levereras med en svart gummirem, mjuk och hållbar, idealiskt för ett undervattensur och med OP-logotypen i Panerai-blå färg. Den andra funktionen i den nya Luminor Submersible 1950 som har sitt ursprung i kraven som uppkom inom militären under 1930-talet är flyback-kronografen. Denna funktion kallas även för ”retour en vol” och gör det möjligt att nollställa och ögonblickligen starta om kronografvisare som redan flyttats med ett enda tryck, utan att först behöva stoppa visaren och sedan nollställa den.

Pam614_Cat_3-4_B

I Luminor Submersible 1950 finns den tryckknapp som styr stoppa- och startakronografen vid markören för klockan 10, medan tryckknappen vid klockan 8-markören driver flyback-funktionen och nollställer kronografvisaren när den har stoppats. I syfte att säkerställa enklast och tydligast möjliga avläsning är kronografvisarna för minuter och sekunder centralt placerade på den centrala urtavlan och åtskiljs från varandra genom att de har olika färger: visaren för sekunder är blå, visaren för minuter är rodiumpläterad, och förs fram med ett hopp var sextionde sekund.

De färger som valts för visarna understryker den minimalistiska designen av den svarta urtavlan med dess prickformade timmarkörer och enkla figurer, och den mindre kontinuerliga sekundräknaren vid klockan 9. De två modellerna har olika element vid klockan 3: modellen med titanringen har datumfönstret i denna position medan modellen med keramisk ring har kronografens timräknare där. Urverket i Luminor Submersible 1950 är P.9100-kalibern, den första automatiska kronografkalibern som utvecklats och producerats hos Panerais tillverkning i Neuchâtel.

Många detaljer vittnar om dess sofistikerade konstruktion: den lodrätta kopplingen, pelarhjulet, de två drivfjädrarna som är seriekopplade vilket garanterar en gångreserv på tre dagar, den oscillerande vikt som drar upp drivfjädrarna allteftersom den förflyttas i båda riktningar, och den variabla tröghetsbalans som svänger med 28 800 vibrationer per timme. I syfte att säkerställa största möjliga precision vid justering av armbandsuret har mekanismen en anordning för att stoppa svänghjulet och systemet. Detta gör det möjligt att flytta timvisaren framåt eller bakåt i hopp om exakt en timme, utan att avbryta minutvisarens rörelse. Urverket består av 302 komponenter och är 13¾ lignes i diameter och 8,15 mm tjockt. Med båda versioner av Luminor Submersible 1950 3 Days Chrono Flyback Automatic Titanio – 47 mm medföljer en reservrem, en skruvmejsel och specialverktyg för att byta ut remmen.

För mer information:
www.panerai.com

UPP
Translate »