EUROPA

NYFIKEN PÅ DAGENS MALAGA

Sedan charterturismens barndom har Malaga utgjort något av en studsmatta för människor på väg till andra orter, andra stränder längs Medelhavskusten. Ändå finns precis allt här.

shutterstock_164452307
Och det har det gjort i tretusen år – när Rom föddes var Malaga redan trehundra år gammalt.

På Café Central, i hjärtat av Malagas historiska kvarter, hänger en skylt med tio koppar kaffe avbildade. Varje kopp representerar en specifik, namngiven avvägning mellan kaffe och mjölk, och frågan som inställer sig är oundviklig: Har de svårt att bestämma sig i Malaga?

Nej, det har de inte. Det är bara det att de gillar att ha mycket att välja på. Det blir lätt så med en bakgrund där influenserna är många och skiftande; romerskt, moriskt, brittiskt, spanskt …

shutterstock_113250778
I Sverige vill vi gärna hitta fram till ett läge som passar alla. Sedan kallar vi det läget lagom. I Malaga är det inte lagom förrän det finns ett utbud som täcker allas enskilda önskemål. Det är ett annat sätt att definiera strävan att hålla alla nöjda: lagom på Malagavis. Malagalagom. Ta det här med tapas, till exempel. Man kan gå genom ett medellångt liv på Malagas gator utan att hinna med att prova alla varianter. Tapas är en njutning av kaleidoskopisk karaktär, aldrig avstannande, ständigt skiftande, ett nöjesfält för smaklökarna. Självklart har Malaga en mångfald av bra restauranger av varierande karaktär – det ligger liksom i sakens natur.

shutterstock_162926528
Parador de Gibralfaro bjuder utöver en högklassig meny också på en hänförande utsikt över hela staden, medan bodegan El Pimpi i rasande fart serverar klassiskt spanskt kök med en touch av elegans. Bodegans väggar är kantade av vinfat med kända gästers namnteckningar. Det är lätt att förstå varför de kommit hit. På Los Patios de Beatas, blygsamt undangömd på en av stadens vindlande gågator, väntar stora smakupplevelser och en uppsjö nogsamt utvalda viner, och hos restaurang Strachan står man inför den otacksamma uppgiften att välja bort endera kökets härliga tapas eller deras välrenommerade biffar. Hur man är gör blir det fel. Och rätt, förstås!

shutterstock_145462618
Den som vill ha Medelhavet till sällskap under måltiden kan söka sig till fiskebyn Pedregalejo och låta sig skämmas bort med fat efter fat av skaldjur och friterade havsläckerheter. Restaurangerna ligger arm i arm här på stranden, och det kan vara svårt att välja. Kanske är El Cabra det bästa av många bra bud. Alla restauranger, mer eller mindre, arbetar efter samma evangelium: Håll det enkelt, så fixar råvarorna resten. Det fungerar. Med råge. Sedan man fyllt på energiförrådet kan man – så klart – ägna sig åt precis vad man vill. Kultur finns i övermått, något som inte är ägnat att förvåna i Picassos födelsestad.

shutterstock_175204781

Ett pulserande uteliv tullar på nattsömnen och spanskt mode visar framfötterna på shoppinggatan Larios. Den som vill kan varva ner med ett besök i stadens hammam, ett badhus inspirerat av Andalusiens moriska bakgrund. Och gissa vad som finns där? Mmmm, just det – alla möjliga sorters undersköna bassänger, med varmt vatten, kallt vatten, ljumt vatten, hett vatten och några andra sorters vatten. Det ska vara så i Malaga. Annars vore det inte lagom.

Foto: Shutterstock

UPP
Translate »