NORDAMERIKA

THE EDITION HOTEL I NEW YORK

Det går inte att beskriva det på något annat sätt än magnifikt. När vi kommer in i vårt deluxe-rum på 25:e våningen på The New York Edition känns det som att hela världen ligger framför våra fötter.

Edition_NYC2_views_185b_V1

Ännu ett av New York Citys senaste lyxhotell har öppnat sina armar och visar vägen för hur modern lyx ska se ut anno 2015. På Madison Avenue nummer 5, precis intill Flat Iron Building och Madison Square Park, ligger The New York Edition Hotel. Den som har varit i området tidigare lär knappast ha missat den högsmala skyskrapan som liksom står lite för sig själv framför parken och visar tiden från sina fyra enorma klockor synbara från alla väderstreck. Ursprungligen uppfördes byggnaden som huvudkontor för försäkringsbolaget Met Life, men efter en omfattande renovering i miljardklassen står här nu ett hotell i särklass.

EDT_NYC3_07_V4_RGB

Det doftar nytt, och det är nytt. Det första som slår oss, med risk för att det låter lite tråkigt, är att foajén till vänster, och lobbyområdet med tillhörande bar till höger, känns lite skandinaviskt inredda. Det är strama linjer och rena ytor. Inga onödiga detaljer här inte, och det ska visa sig att det är ett genomgående tema i hela hotellet. Receptionen, för att ge ett exempel, består uteslutande av en lång disk i mörkt trä utan så mycket som en enda liten skylt, broschyr eller någonting annat som indikerar att det är här man checkar in och ut.

EDT_NYC3_11_V3

Detsamma gäller conciergen som sitter med sin bärbara dator bakom ett enormt stort skrivbord – det enda som finns på skrivbordet är just den där bärbara datorn, i övrigt är det bara rena ytor. Vi är lite tidiga, så vår svit är inte riktigt klar än. Eller, får vi veta, den är markerad som färdigstädad men någon i ledningen måste inspektera den innan vi kan flytta in. Vi har inget emot att vänta, särskilt inte eftersom vi bjuds på kaffe i lobbybaren under tiden. Vi slår oss ner i i de stora sofforna och bara njuter av att ha kommit fram.

STORSLAGEN UTSIKT

Edition_NYC2_view_90_V1

Efter en kvart får vi besked om att sviten är inspekterad och godkänd. Vid hissarna håller vi upp rumsnyckeln, ett plastkort givetvis, framför en sensor och väljer redan i lobbyn vilket våningsplan vi vill åka till. Inne i själva hissen finns det inga andra knappar än ett larm. Minimalistiskt igen. När hissen stannar på tjugofemte våningen, och vi visas in till sviten med sina stora fönster både i sov-, vardags- och badrum, stannar tiden ett litet slag. Jag skrev inledningsvis om känslan av att världen ligger framför ens fötter, och det är precis så det känns. Rummen är även här sobra och minimalistiskt inredda, dock utan att det blir tråkigt, men i ärlighetens namn så tar det ett tag innan vi upptäcker det. Blicken dras ofrånkomligen hela tiden från rummen och ut över New York City.

EDT_NYC4_01b_V3_RGB

Från sov- och vardagsrum har vi fenomenal utsikt över avenyerna som leder söderut på Manhattan mot Downtown. Jätteskrapan som tillhör nya World Trade Center står där så självklart och bara kräver uppmärksamhet. Och med all rätt, den är med sina 541 meter högst i hela västra hemisfären. Från badrummet, även det med stora och härliga fönster som släpper in massor av ljus, ser vi ända bort till Brooklyn och Queens. Det enda som saknas därinne är ett enormt badkar i vilket man hade velat skåla innan middagen. Nu kan man ju som bekant inte få allt. Den som bor på andra sidan av hotellet har strålande utsikt över hela Manhattan även där och kan bland annat njuta av Empire State Building med Central Park i fonden.

NÄROMRÅDET

I området kring The New York Edition ligger utbuden på rad. Här ska man inte missa den fascinerande inredningsbutiken ABC Carpet & Home som säljer allt ifrån antikviteter till enorma kristallkronor – och allt däremellan. Bottenvåningen består av mindre försäljningsstånd där konstnärer säljer sina alster. Inredningskedjan Restauration Hardware ligger precis runt knuten och har just byggt om hela sin butik. Den som letar efter möbler och inredning à la New York ska definitivt ta sig dit för inspiration eller shopping.

EDT_NYC3_01a_V3_RGB

Butiken är så snyggt inredd att man vill köpa i stort sett hela utställningen. Båda dessa varuhus ligger på Broadway mellan Madison- och Union Square-parkerna. Vid den sistnämnda hittar man också Manhattans största Barnes & Noble med i princip alls som finns tryckt med bläck mellan två pärmar. Och är det någon särskild bok du inte hittar, ja då är det bara att fråga personalen så brukar det alltid ordna sig.

Från The New York Edition har man gångavstånd till massor av sevärdheter och attraktioner, däribland Grand Central Terminal och The Morgan Library & Museum. Glöm bara inte att titta upp och studera de enormt vackra byggnaderna i Beaux-Arts-stil som finns i området. Ett par nätter på The New York Edition är till ända och vid utcheckningen får vi frågan vad vi tyckte om hotellet.

Jag hör mig själv svara att det knappt har märkts att vi har bott på något hotell, det har mer känts som att vi har varit hemma hos någon med mycket god smak. Leendet jag får som svar är obetalbart. ” Great to hear, Sir, that is what we strive for every day.”

För mer information:
www.editionhotels.com/new-york

LÄS OM
THE QUIN HOTEL
THE CLOCK TOWER

UPP
Translate »