AFRIKA

MAURITIUS – DEN GRÖNA ÖN I INDISKA OCEANEN

Min far var en globetrotter, och jag tror att just de generna överfördes på mig. Känslan av att vara lyckligt lottad infinner sig inför varje resa, och det är en ynnest att få upptäcka nya platser här på jorden

En av de uppvÑrmda poolerna utanfîr hotell rummet

Foto: Jacqueline Lilja

Äntligen ska jag få besöka ön som alla säger har den ultimata blandningen av fantastisk mat, kultur och soldränkta stränder. Jag är på väg till Mauritius, en liten vulkanö mitt ute i Indiska Oceanen som är mindre än Gotland till ytan.

Från Arlanda till Mauritius tar det ungefär 11 timmar, med en mellanlandning i Paris eller London, innan man angör Mauritius internationella flygplats Sir Seewoosagur Ramgoolam. Resebyrån har meddelat att min guide Olivia kommer att vänta på mig på flygplatsen. Efter en smidig passkontroll och bagageutlämning ser jag henne där hon står och viftar med en skylt på vilken jag önskas välkommen med namn. Olivia är inte ensam, det är säkert mer än femtio andra guider som väntar på sina gäster. Hur konstigt det än låter så får man en speciell känsla av värme direkt när man anländer till ön. Man känner sig speciell och utvald. Olivia lämnar över en liten kall handduk som doftar som blomman frangipani, samt en karta över Mauritius. Underbart skönt att få torka bort tröttheten från mitt bleka ansikte.

MOT MITT NYA HEM FÖR ETT PAR DAGAR

Receptionen

Foto: Jacqueline Lilja

Jag har förberett mig noggrant och letat efter det perfekta boendet. Jag föll direkt för ett hotell som heter Dinarobin Golf & Spa. Kombinationen av golf, spa och vita stränder borde passa alla. Det är dit Olivia och min chaufför ska ta mig. Bilfärden tar ungefär en timme så jag hinner gott och väl njuta av omgivningarna. Det första som slår mig är alla rondeller längs vägen. Jag skrattar till lite för mig själv, antalet rondeller blir efter ett tag lite komiskt, och man undrar om man kanske har kommit till rondellernas Mecka.

Vi åker via huvudstaden Port Louis som påminner om New Orleans. Port Louis är öns bullriga, härligt afrikanska huvudstad som myllrar av liv på dagen, men sedan blir väldigt tyst efter klockan fem på eftermiddagen. Det är här de flesta affärer och kontor finns. Vägen kantas av stora sockerfält och en bit bort ser jag höga bergväggar. Att ön är frodigt grön och att den har många berg och dalar visste jag redan. Under färden berättar Olivia väldigt kortfattat historien om landet Mauritius, vilket jag tycker är väldigt intressant – alla ställen har sin historia att berätta. Olivia berättar att såväl portugiser som fransmän och britter har styrt ön. Det är just därför man talar två språk här, franska och engelska. Precis som på Seychellerna, men deras kreol är lite annorlunda. Det var inte förrän så sent som 1968 som landet blev självständigt.

Golf

Foto: Jacqueline Lilja

Jag lyssnar uppmärksamt och helt plötsligt spelas en film upp framför mina ögon: slavar som jobbar på sockerfälten, samt deras ägare som sitter på terrasserna framför sina vita stora kolonialhus. Det är ”Borta med vinden” där Clark Gable spelade huvudrollen. Fast för mauritiern var det hemska tider av slaveri. Tack och lov att det är över. Olivia ser att jag börjar bli lite trött av allt resande och låter mig sluta ögonen en stund. När det är fem minuters bilfärd kvar väcker hon mig och det första jag ser är ett turkosblått hav på min högra sida. På den vänstra sidan sträcker ett gigantiskt berg vars namn är Le Morne ut sig. Berget blev känt på 1800-talet, när förrymda slavar använde det som gömställe. Det är här bilfärden tar slut och bilen svänger in mot Dinarobin Golf & Spa som kommer att bli mitt hem för ett par dagar.

Jag blir välkomnad i foajén, som speglar sig i glansen av Indiska oceanen, av hotellchefen med det ståtliga namnet Monsieur Fabrice Pinault. Det är verkligen ett vykortsvackert femstjärnigt hotell med väldigt avskilt läge på sydvästra spetsen av halvön Le Morne. Hotellområdet visar sig vara mycket större än jag trodde. Dinarobin har nämligen ett systerhotell som ligger precis bredvid och heter Le Paradis. Det som skiljer dessa två hotellområden åt är den gemensamma 18-håls golfbanan designad av Tony Johnstone. Även om golf är en del av mitt liv så är tanken att bara få njuta av havet och solen samt en och annan paraplydrink på just den här resan. Monsieur Fabrice undrar om han får visa mig till rummet och jag nickar, ivrig av nyfikenhet. Monsieur Fabrice med personal kör alla sina gäster till rummen i golfbilar, något som är absolut nödvändigt eftersom hotellområdet är gigantiskt. Det visar sig att alla rum och sviter ligger vackert fördelade i den tropiska trädgården eller vid stranden. Sviterna ligger placerade i hästskoformer med uppvärmda pooler och solterrasser.

Strandpromenad

Foto: Jacqueline Lilja

Vi åker förbi tennisbanor och hotellets spaavdelning. ”Madame, vi har bokat en massagetid åt er i morgon, och hoppas att det kommer att passa er.” Spa och massage, självklart, det är inte så ofta jag unnar mig det och speciellt inte på ett spa som uteslutande använder sig av Clarins produkter. Jag kan knappt vänta, kvalitets- och egen tid är klart underskattat. Vi är framme vid min svit och jag måste säga att inredningen är fantastisk. Sviten visar sig ligga en trappa upp och har en enorm balkong inredd med soffgrupp och ett matbord för fyra personer. Sviten har dessutom ett separat tv-rum, ett enormt stort sovrum och ett spatiöst badrum med både bubbelbadkar och separat duschrum. I badrummet hänger det vita, härligt tjocka och fluffiga morgonrockar men även några tunnare som man kan ta på sig när man går ner till stranden. Här kommer jag verkligen att trivas. ”Madame, när ni vill äta er middag så ringer ni bara till receptionen så kommer vi och hämtar er.” Tack för det; här ska man tydligen inte behöva gå till fots i onödan.

MIDDAG MED KÄRLEKEN

Dinarobin Hotel Golf & Spa

Ensam i min svit packar jag upp resväskan. Tänk om jag ska ta mig ett dopp i havet? Sagt och gjort, jag byter om till bikini. Precis när jag ska gå ser jag att det ligger ett paket inslaget i rött sidenband på min säng. I paketet ligger det en fantastiskt vacker sarong. Perfekt, den tar jag runt midjan och går ned mot havet. Havet glimrar grönt och mörkt turkost. Det är magiskt vackert. Nu förstår jag verkligen vad Mark Twain sa om Mauritius: ”Gud skapade Mauritius, sedan skapade han paradiset som en kopia av Mauritius”. Den mannen visste vad han talade om. Att promenera längs hela den sju kilometer långa stranden är nog lite för långt så här första dagen, men jag vandrar ivrigt i hopp om att hitta en bra lunchrestaurang.

Dinarobin Hotel Golf & Spa

Längs min väg vid strandkanten ser jag två restauranger där det sitter folk och myser. Borden är placerade en bit upp på stranden. Hela inredningen är gjord av bambu, och det ser så fridfullt ut. Jag tar beslutet att slå mig ned och ta bara något litet nu eftersom hotellet har bokat in buffétrestaurangen till mig ikväll för middag. Ikväll är temat havets läckerheter. Den vill jag verkligen inte missa som den skaldjursfantast jag är. I morgon provar jag på à la carterestaurangen. Det är ingen risk att man går hungrig här eftersom det finns åtta restauranger att välja på om man räknar in Le Paradis. Efter ett glas vin och en fantastisk pasta går jag ned till solsängarna Jag hinner knappt få av mig sarongen förrän en man står framför mig och erbjuder något att dricka samtidigt som han lägger badhanddukar på solsängen. En juice får det bli. Det tar inte lång tid innan ögonen återigen sluter sig och ljudet från vågornas brus gör mig totalt avslappnad. Jag vaknar av glada skratt och prat från svenska hotellgäster. Åh, så trevligt, kanske jag ska gå fram och prata med dem? Visst är det konstigt – när man reser ifrån Sverige så söker man ändå upp svenskar runt om i världen. Det visar sig att det är ett nygift par som har varit här i några dagar för att fira sin smekmånad. Det slår mig att Mauritius verkligen är som gjort för att fira kärleken. Julia och Mikael frågar om jag är ensam. I så fall är jag mer än välkommen att äta middag med dem. Det visar sig att hela deras släkt är med på resan, så jag blir inte tredje hjulet precis. Jag tackar ja.

DET FANTASTISKA KÖKET

Dinarobin Hotel Golf & Spa

Klockan är åtta när jag ringer och ber om skjuts till restaurangen där mina nyfunna vänner väntar. Restaurangen ligger precis vid receptionen och det är först nu som jag upptäcker den enorma poolen som ligger intill. Den här poolen är nog en av de största jag sett, så den får undersökas närmare senare. Buffén visar sig vara helt makalös, och om man i likhet med mig älskar ostron så har man kommit till himmelriket. Jag provar också sjöborrar, smaken påminner väldigt mycket om ostron, men sjöborren har något vassare hölje. Middagen är nog en av de godaste på länge. Buffén är uppdukad med allt man bara kan tänka sig från havet, men så vet jag ju också att Mauritius är känt för sin fantastiska matkonst. Här äter man det bästa av det indiska, japanska, franska och kreolska köket. Klockan börjar bli ganska mycket, så nu är det dags att tacka för en fin kväll och gå till mitt rum. Jag hinner inte långt förrän pianomusik strömmar ut ur högtalarna från baren, vilket får mig att ändra mig och avrunda kvällen med lite ljuvlig musik.

Dinarobin Hotel Golf & Spa

I baren sitter både gamla och unga och njuter av musiken, och utanför lyser det mest fantastiska månsken. Om jag kommer tillbaka igen så ska jag ta med mig min kärlek. Romantiken gör sig verkligen påmind bland alla par runt mig. Nog ägnar jag mer än en tanke åt min egen kärlek som väntar där hemma. Min första kväll i paradiset har varit mer än jag kunnat drömma om. Dinarobin, som betyder juvel, gör verkligen skäl för sitt namn.

Dinarobin Hotel Golf & Spa

Under mina dagar på Mauritius upplevde jag saker jag aldrig hade kunnat drömma om. Jag fick bland annat pröva på både djuphavsfiske och en katamarantur där jag såg ett helt stim av delfiner som kom och lekte helt nära oss plaskande landkrabbor. Men det bästa av allt var hotellet och alla människor jag lärde känna. Deras varma och vänliga leenden kommer att stanna kvar i mitt hjärta resten av mitt liv.

Mauritius är fantastiskt på så många sätt med allt vad denna lilla ö har att erbjuda.

För mer information:
www.beachcomber-hotels.com

UPP
Translate »