EUROPA

MAGISK RESA MED HURTIGRUTEN

Följ med på en resa med Hurtigruten längs med hela Norges vackra kust.

11

Spektakulära solnergångar, glittrande fjordar och grönskande fjällsidor – det är vad många förknippar med Norges kust, och den som bordar Hurtigruten under sommarhalvåret är i det närmaste garanterad dessa vyer (vi har tidigare gjort en kortare resa och fick full utdelning av allt).

Förra hösten beslöt vi oss att göra en längre resa, och den 2 500 sjömil långa sträckan från Bergen i söder till Kirkenes i norr levererade med bravur.

13

Med julafton som enda undantag går Hurtigruten längs med Norges kust alla dagar om året. Sedan 1893, när vägförbindelse saknades mellan den norra och södra delen av landet, har gods och människor transporterats sjövägen på det som av många kallats Världens vackraste sjöresa.

Det är sen höst när vi landar i Bergen i västra Norge. Att vi har tur är en underdrift, för en gångs skull skiner solen i det som kan betraktas som regnets huvudstad. Faktum är att regnet i genomsnitt faller under 240 av årets 365 dagar här! Eftersom det är några timmar innan båten ska avgå passar vi på att åka fjällbanan (Fløjbanen) upp för att se Bergen från ovan.

3

Turen upp tar bara 5-6 minuter och där uppifrån har man fin utsikt över staden med havet och fjällen i bakgrunden. Det är just dessa fjäll, sju till antalet, som är anledningen till att det regnar så mycket här. När regnmolnen kommer in från Norska havet och pressas in mellan fjällen resulterar det i skyfall. Stadens invånare påstås vara stolta över sitt regn, och det sägs vara särskilt bra klimat för Bergens enorma bestånd av rhododendron, det största i Skandinavien med över 4 000 arter. Vi strosar sedan runt på kullerstensgatorna i gamla Bergen innan det är dags att borda M/S Finnmarken som ska ta oss hela vägen upp till Kirkenes.

2

Man bokar inte en resa med Hurtigruten för att uppleva en lyxig vistelse ombord. Förvisso erbjuds fantastisk mat i fartygets restaurang där det varje dag serveras en väl tilltagen lunchbuffé och à la carte med temat ”Norway’s Coastal Kitchen” kvällstid, men det som är Hurtigrutens huvudattraktion försiggår på fartygens utsida och på land i några av hamnarna som angörs för längre stopp.

4

Under resans gång gör vi bland annat en utflykt till Urke längst in i Norangsfjorden. Här inne mellan fjällen upplever vi för första gången, men långt ifrån sista, hur litet fartyget är jämfört med naturen. Det blir som en liten prick där ute på fjorden, sina nästan 140 metrar till trots, vilket ni kan se på Pontus Larssons bilder. För vi tänkte låta bilderna tala i det här reportaget. Det är för vyerna man åker och då är det vyerna som ska stå i fokus. Att göra den här resan på hösten är verkligen att rekommendera.

5b

Vi lämnade brittsommaren i Bergen och kom till full vinter på Nordkap, och med alla upplevelserna i form av djur och natur däremellan, lämnade det verkligen intryck i flera dimensioner. Från betande kossor i söder till vildrenar i norr.

IMG_0121

I Bodø åkte vi på ribbåt på Saltstraumen och fick med oss havsörnen på köpet. Naturligvis dök valar upp vid flera tillfällen, men tyvärr ville de inte alls låta sig fotograferas utan passade på att visa sig när det antingen var dimma eller snöväder vilket gjorde det omöjligt att fotografera. Vi kryssade genom sol, regn, snö, vind, liten storm och full storm. Det kanske var Hurtigruten Vivaldi hade i åtanke när han skrev De fyra årstiderna?

DSC_0303

Ps. Jag envisas med att skriva Hurtigruten med ett ”t”, norrman som jag är enligt passet.

För mer information:
www.hurtigruten.com

Foto: Pontus Larsson

UPP
Translate »