EUROPA

LYXSAFARI HOS ERIKSBERG I BLEKINGE

Davidshjortar, visenter och mufflonfår. Kronhjortar och vildsvin. Det här är safari på riktigt – i kombination med utsökt mat, boende i kolonial stil och jacuzzi med utsikt över djurlivet. Eriksberg är en dold pärla som definitivt förtjänar mer uppmärksamhet.

Sex timmar i bil. Regn. Inte ens de färgsprakande träden kan hjälpa fram känslan av en älskvärd årstid. Men efter hand börjar solen vinna över molnen och när vi kör genom Guö välkomnar de soldränkta havsvikarna oss, en efter en. Här är verkligen vackert! Vi kör genom Blekinges lätt gudsförgätna landskap, där avfolkade orter bäddas in i vad som verkligen går att skryta med här – naturen. Sveriges trädgård. Här har jag bott varje sommar, precis vid havet. Hanö fyrs oregelbundna blinkande har varit min John Blund i sommarnatten. Här är det så vackert. Här finns också allt att vinna. Turismen ökar men det går lite för sakta. Naturen, skärgården – självklara dragare, men vad finns mer? Men det var förstås innan jag hört talas om Eriksberg.

Vacker natur omger Eriksberg

Natur, vackra byggnader och historia

Naturens skönhet fortsätter att förgylla vår resa. Snart stannar vi bilen framför stora grindar – vi gör nu entré i naturreservatet Eriksberg och Nordens största viltpark. Sakta kör vi längs vägar inbäddade i färgsprakande höstlöv och stannar till för att titta på en stolt dovhjort som med respektingivande horn nyfiket vänder huvudet åt vårt håll. Ytterligare två grindar passeras på vår väg till huvudbyggnaden, för att hålla djuren borta just där. Vid det här laget har vi, två luttrade resejournalister, hakan i knäna. Vi tittar förvånat på den pampiga byggnaden. Det är ett säteri som från 1938 tillhörde zoologen, författaren och naturfotografen Bengt Berg, en provokativ herre som kämpade för havsörnens fredande (och fick igenom det 1924). Som sköt fåglar med gevär med en kamera på pipan för att kunna kombinera sina båda intressen, fotografi och jakt, och som satt i egenbyggda tält i Afrika och tog bilder på djur, fotografier värda betydligt större uppmärksamhet än vad de fått.

Den vackra safarivillan som är en del av hotellet.

Välkända arkitekter

Det får de här på Eriksberg, något som borde vara en nationell turistattraktion. Sedan affärsmannen Rune Andersson pumpade in över 350 miljoner i parken har den alla möjligheter att bli just det. Tre arkitekter har satt tänderna i byggnaderna och snart tar Sandell & Sandbergs skapelse form av ett vackert utsiktstorn där utsidan av väggarna täcks av speglar för att smälta in i den så gott som orörda naturen. Jag bor intill huvudbyggnaderna med utsikt över en damm och kommer på mig själv med att titta på högljudda änder som klafsar genom leran på sin väg mot dagens simtur. Ovanför seglar en havsörn med sitt breda vingspann – och snart ser jag en till. Örnarna trivs här, och har också blivit förevigade på anläggningens logga av självklara skäl. Det var ju Bengt Berg som såg till att beståndet fick växa till sig igen. Här matas de och minst sju örnar svävar runt över vacker, orörd natur.

Just detta hotellrummet har en inspiration från Afrika.

Exklusivt torparliv

Naturen får fritt spelrum på Eriksberg. På 900 inhägnade hektar får mossan växa sig tät på stenmurarna, mänskliga spår efter de små torp som fiskarna förut bodde i. Ett av dem har renoverats och nu kan du bo som en torpare – helt i tidsenlig miljö. El? Nej. Vatten? Nej. Toa? Nej. Det är äkta torparliv som gäller. Och utanför: djuren. Exotiskt så det förslår. Torpet är precis färdigställt, och är ett av många sätt att övernatta här i parken. Inredda tågvagnar ska snart ställas ut i parken för övernattning med en ännu närmare naturupplevelse.

Jeepsafari bland havsörnar och vildsvin

Vi åker i en äkta safarijeep med både USB-uttag och – till skillnad från mina afrikanska safariupplevelser – fönster och värme (ni som testat afrikansk safari känner till att Afrika långt ifrån alltid är varmt). Den orörda naturen med mosstäckta klippor, lövträd, ängsmarker och sjöar gör åkturen till en ren njutning, inte minst med vd:n Per-Arne Olssons kunniga sällskap. Vi stannar till vid en sjö där sex olika varianter av näckrosor planterats in. De röda näckrosorna lyser fortfarande upp det mörka vattnet, trots att höstens kyla redan tvingat de flesta blommor till vila.

En häger lyfter och flyger tungt över vattnet innan tre havsörnar sätter igång en himlashow. Men det som imponerar mest är nog känslan av safari. Det här är safari på riktigt. Den finns här, i Sverige, i Blekinge – Eriksberg! Ivriga vildsvin springer nästan mellan benen på hjortar och mufflonfår.

Davidshjortar och visenter

Det som gör starkast intryck är nog visenterna och davidshjortarna. De senare liknar inget jag tidigare sett. Huvud som ett får, bred över höftpartierna och känns som en muterad variant av både vildsvin och rådjur – med kameltår! Davidshjortarna kom till parken 2016 från ett hägn i södra England. De är utrotade i vilt tillstånd, men här finns ett fåtal som får växa till sig i lugn och harmoni utan yttre hot. Detsamma gäller visenterna. Här finns världens största bestånd av dessa kraftfulla varelser som genetiskt härstammar från bara tolv individer. De är långt ifrån pålitliga och säkerhetsavståndet är 40-50 meter. Bara att titta på dem inger respekt. De liknar illustrationer av djävulen eller minotaurer från den grekiska mytologin (utan människokroppar dock). Visenterna passar väl in i miljön; förr fanns de i vilt bestånd i Sverige. Några av dem ska snart förflyttas till Ryssland för att leva utan hägn.

Lyxvilla med hög säkerhetsnivå

Vi kör vidare på smala, asfalterade vägar till Liljetorpet, en designvilla på 750 kvadratmeter. Här finns bastu med utsikt över Mahraviken, egen brygga och båt, stora salar, egen restaurang och vackra rum med en hiss smyckad av lampor. Det är som att förflytta sig mellan våningsplanen mitt inne i en en stjärnhimmel. Det här är lyx. En lyx som inte ofta syns i Sverige – framförallt inte i Blekinge. Dessutom håller villan mycket hög säkerhetsnivå, vilket gör att mera krävande möten passar utmärkt att hålla här, bland nyfikna djur och rogivande utsikt.

Lyxiga Mahravillan

Vildandsbröst och björnbärssorbet

Framåt kvällen går vi in till huvudbyggnaden och tar ett glas champagne framför en värmande brasa. En femrättersmeny med utsökta viner från den väl tilltagna vinkällaren avnjuts. Vildandsbröstet med puré på potatis och jordärtskocka med bakade gulbetor och smörstekta kantareller är värt att nämnas lite extra. Liksom den avslutande efterrätten med björnbärssorbet, dulce bavaroise, dulce de leche och krispigt havreflarn. Restaurangen förtjänar sitt omdöme som Blekinges bästa restaurang i White Guide. Lätt salongsberusade och upprymda över våra upplevelser går vi tillbaka till våra ombonade rum. Rummen, ja hela anläggningen, har en inredning i kolonial safaristil där olika tidsepoker möts. Här är ombonat med detaljer som ger associationer till afrikansk snarare än svensk safari, även om mitt rum heter Havsörnen. Men det blir ändå rätt känsla. Det här är en riktig safariupplevelse – och hur mycket jag än älskar Afrika så är det här ett fullgott alternativ, hemma i Sverige! Jag sover som en safaridrottning och efter en god frukost och ytterligare en gamedrive tar vi oss nöjda, avslappnade och fortfarande lite förvånade ut från den skyddade miljön, ut i solen och hem till verkligheten igen – här, i Sverige.

Fakta, Eriksberg

  • Eriksbergs naturreservat ligger i Blekinge, i Karlshamns kommun, och består av 1348 hektar, varav 409 hektar är vatten. Den inhägnade delen är cirka 925 hektar, vilket gör Eriksberg till Nordens största safaripark.
  • Ta dig hit via flyg från Ronneby flygplats (24 km). Eriksberg kan hjälpa till med transfer. Buss finns från Karlshamns central (16 km). Anläggningen har dessutom en egen helikopterplatta.
  • Eriksberg erbjuder 29 hotellrum och totalt 58 bäddar. Av dem är nio sviter/executiverum.
  • Anläggningen erbjuder flera varianter av boende och paket beroende på säsong och flera event – från matlagningskurser till jakt och fiske.
    Sommartid kan du även köpa en dagbiljett till viltparken, där du kan köra med bil längs en given safarislinga.
  • För mer information: eriksberg.nu

Foto: Mary Örnborg samt press

UPP
Translate »