OCEANIEN

LAUCALA ISLAND RESORT

SJÄLVFÖRSÖRJANDE PARADISÖ I STILLA HAVET

laucala2

”Paradiset är ett namn på en idealiserad plats vars existens är positiv, harmonisk och tidlös och där bara fred, välstånd och lycka finns. Paradiset är en plats för tillfredsställelse”. Så lyder en definition på det ställe vi alla söker och längtar till, det optimala, slutgiltiga målet för resan vi kallar livet. Så var ligger det då? Om vi räknar bort de himmelska visten som väntar oss på andra sidan pärleporten så kan den plats på jorden som bäst ger oss en försmak av Edens lustgård mycket väl vara Laucala på Fiji-öarna.

VAD SOM UTGÖR ETT PARADIS är naturligtvis subjektivt och högst personligt, och det finns många platser på jorden som gör anspråk på titeln. Laucalas turkosa, kristallklara vatten som mjukt rullar in på de vita stränderna, den frodiga tropikgrönskan och de häpnadsväckande vackra omgivningarna torde dock få den mest luttrade och blaserade globetrotter och paradisjägare att falla på knä och utbrista:

– Det här är himmelriket!

laucla

Detta såg och kände Dietrich Mateschitz, vd för energidrycksjätten Red Bull, då han 2003 inledde ett passionerat kärleksförhållande till den utomjordiskt vackra ön. Han såg också vilken potential den 3000 hektar stora lilla tropikpärlan hade för att bli ett resmål av rang. Förutom 600 hektars kokosodling fanns på Laucala även gott om boskap, grisar, höns och jordbruk, och visionen om en självförsörjande och miljövänlig paradisö för turister började växa fram hos herr Mateschitz. Sedan köpet av ön har han fullföljt sin idé och varit delaktig i den strikt ekovänliga lyxresort som växt fram och som nu lockar kräsna besökare från hela världen – och även arbetskraft. Få ställen kan erbjuda sådan omsorg om sin personal som Laucala, vars anställda har en liten by till sitt förfogande med egen läkare, personlig tränare och självhushållande odlingar med mera. Här omfamnas alla, inte bara gästerna, av den paradisiskt vänliga grundfilosofin.

PERFEKT HARMONI MED NATUREN

Vad gällde anläggningens design så krävde den skira och speciella miljön ett lika försiktigt som kreativt handlag för att uppnå samklang med den tropiska naturen och det glittrande azurblå Stilla havet. Med detta i åtanke har man använt Fiji-öarnas traditionella byggkonst som utgångspunkt, en stil som verkligen harmoniserar med Laucalas orörda skönhet och ger anläggningen ett spektakulärt utseende – allt dessutom byggt med lokala material som trä, sten, sjögräs och halm. I de individuellt och med naturmaterial ytterst elegant inredda villorna och residensen får ljus och luft fritt spelrum, och när man sedan har den privata poolen och egna stranden bara några fotsteg bort blir känslan av avskildhet och harmoni total. Vissa av poolerna har Stilla Havsvattnet under åren karvat fram i vulkanklipporna och de matchar verkligen de olika boendena, som också mycket diskret, nästan omärkligt smälter in i omgivningarna.

BO FURSTLIGT, LEV OCH ÄT KUNGLIGT

laucala1

Boendena finns i sex olika små områden – alla med fokus på avskildhet, bekvämlighet och lyx. Seagrass Residences till exempel ligger inbäddade, nästan kamouflerade, på randen av den tropiska djungeln medan Plateau Residences tronar på Laucalas kullar med bedårande utsikt över land, hav, och den omgivande övärlden. För den som vill fly undan världens umbäranden och göra det på allra exklusivaste sätt finns vidare Peninsula Residence, som erbjuder total avskildhet i ett fantastiskt ”mansion”, där de olika rummen klättrar på klipporna, förbundna av vindlande gångbroar – ett lika spektakulärt som romantiskt boende.

Givetvis finns också en mängd olika aktiviteter som fiske, golf, tennis, yoga, spa, ridning och en Kids Club att förlusta sig med på Laucala, liksom ett flertal restauranger, barer och lounger av toppklass.

Just vad gäller måltider och råvaror kommer den självförsörjande aspekten av Laucala in. Kokosplantagerna på ön levererar allt ifrån matolja och mjöl till kokosmjölken i gästernas cocktails. Boskapsuppfödning finns redan och målet är att inom två år vara till 85% självförsörjande vad gäller nöt, gris, get, höns, anka med mera. Dessutom finns planer på att återintroducera odling av bland annat kaffe, vanilj, peppar, te och tropiska frukter såsom brukligt var på 1800-talet. Låter det som ett paradis? Laucala är ett paradis. Himlen får nog vänta ett tag till.

För mer information:
www.laucala.com

UPP
Translate »